Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μαζική κάθοδος στην Αθήνα

Από τον Εβρο μέχρι την Πελοπόννησο και τα νησιά, η αγροτιά ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό "παρών" στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Τρίτης, που γίνεται στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Γεωργίας

Με ενωτικό πνεύμα και σε αγωνιστικό κλίμα προχωρούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας στην προετοιμασία για την κάθοδό τους στην Αθήνα μπροστά στο υπουργείο Γεωργίας (πλατεία Βάθης), την Τρίτη το μεσημέρι, οπότε πραγματοποιείται το πανελλαδικού χαρακτήρα αγροτικό συλλαλητήριο.

Η κάθοδος οργανώνεται, "κεντρικά" κατά νομούς, από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, αλλά και, μεμονωμένα, από αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα σε πολλές επαρχίες και χωριά, όπου οι αγρότες δηλώνουν μαζικά τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα είχαν πάρει αγροτοκτηνοτρόφοι από τον ακριτικό Εβρο και τη Ροδόπη και άλλες περιοχές της Θράκης, από νομούς της Μακεδονίας (Ημαθία, Κιλκίς Θεσσαλονίκη κ. ά.) από την Ηπειρο (Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία), από την Αιτωλοακαρνανία, που εξορμά για τη συμπλήρωση περισσότερων από 10 πούλμαν. Στην Πελοπόννησο,επίσης, έχουν ναυλωθεί πολλά πούλμαν για τη μετακίνηση των αγροτών από όλους σχεδόν τους νομούς (Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα, από το Αίγιο και την επαρχία Καλαβρύτων Αχαϊας, καθώς και από την Κορινθία).Ακόμα και από τα νησιά (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά κτλ.) ετοιμάζονται να έρθουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα οι αγρότες! Ιδιαίτερα μαζική εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή των βαμβακοπαραγωγών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας και της Στερεάς.Ηδη στους Νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας μόνον έχουν κλείσει δεκάδες πούλμαν και συνεχίζεται - θα συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ - ηενημέρωση και η οργάνωση της καθόδου των αγροτών με περισσότερα πούλμαν, αλλά και με άλλα μέσα μετακίνησης (ΙΧ και τρένο). Τέλος, δεκάδες πούλμαν αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα και από την Ηπειρο και την Αιτωλοακαρνανία,ενώ μαζική κάθοδος αγροτοκτηνοτρόφων με κάθε μέσο μετακίνησης προετοιμάζεται από τους κοντινούς Νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας κ. ά.

Οι δυναμικοί μαζικοί αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων όλο το προηγούμενο διάστημα και η προοπτική της μεγάλης συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα την Τρίτη, έχουν θορυβήσει τα κυβερνητικά στελέχη και τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που επιδίδονται σε συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να τους πείσουν να ανακοινώσουν κάποια μέτρα, έστω και δημαγωγικά, για να εκτονώσουν την οργή και την αγανάκτηση των αγροτών. Ετσι, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τρίτη κάποια ελάχιστα - κυρίως δημαγωγικού χαρακτήρα - μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Π. χ. παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας διέρρεαν... πως θα δοθεί ένα κονδύλι 18 δισ. δραχμών, μέσω της αύξησης της εξισωτικής αποζημίωσης. Δε διευκρίνιζαν, όμως, αν πρόκειται για 1.500 δραχμές κατά ζωική μονάδα (οπότε σημαίνει 250 δραχμές ανά γιδοπρόβατο!) ή θα δοθούν... 1.500 δραχμές κατά "επιλέξιμο" ζώο - κάτι που μπορεί να γίνει, αφού η κυβέρνηση δεν πληρώνει ως τώρα όσα επιτρέπει και η ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Εξισωτικής με 65%. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ποσό αυτό δεν είναι παρά μόνον παρωνυχίδα, που δεν αντιμετωπίζει ούτε στο 10% τη ζημιά των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ, ουσιαστικά, διευκολύνει και τους γαλακτοβιομήχανους να ληστεύουν κτηνοτρόφους και καταναλωτές. Κατά τα άλλα, αναμένεται οι εξαγγελίες να περιοριστούν στην υλοποίηση προηγούμενων εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν - π. χ. για το μητρώο, την επιστροφή στα καύσιμα και την τραπεζική ρύθμιση χρεών - και δεν αντιμετωπίζουν, ουσιαστικά, τα προβλήματα των αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ