Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ
Αυξάνονται τα κονδύλια για τους εργοδότες!

Ολο και πιο σταθερά απομακρύνεται ο ΟΑΕΔ από το ρόλο του ως οργανισμός στήριξης των ανέργων. Μόλις στο 48% του βασικού μεροκάματου αποτελεί το ημερήσιο επίδομα ανεργίας, ενώ, στον προϋπολογισμό του 1996, αναφέρεται μόνο σαν "πιθανότητα" η αύξησή του, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις

Για μια ακόμα χρονιά ο ΟΑΕΔ θα διαχειριστεί εκατοντάδες δισ. δραχμές - περίπου 350 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του - έχοντας ως βασικό προσανατολισμό την εφαρμογή των παντός είδους προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης (επιδότηση, ουσιαστικά, των εργοδοτών), επιδότησης θέσεων εργασίας... και όλων αυτών που εντάσσονται στα κοινοτικά χρηματοδοτικά πλαίσια για την "καταπολέμηση" της ανεργίας, την "ενίσχυση" της απασχόλησης κλπ. Την ίδια ώρα τα επιδόματα ανεργίας έχουν καθηλωθεί όχι μόνο επειδή οι αυξήσεις που έχουν δοθεί είναι ελάχιστες, αλλά και επειδή η αντίληψη περί "ενεργητικής επιδότησης" της ανεργίας, που κερδίζει και επίσημα έδαφος, λειτουργεί σε βάρος της επιδότησης. Εξάλλου, η αύξησή τους αναφέρεται ως "πιθανότητα" στον προϋπολογισμό...

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ συζητήθηκε, μαζί με άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού στις 27 και στις 28 Φλεβάρη, όπου και ψηφίστηκε. Προηγουμένως όμως υπήρξαν αντιδράσεις. Αντιδράσεις, που εστιάστηκαν στην αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να προσκομιστούν απολογιστικά στοιχεία για το 1995, τα οποία κρίνονταν απαραίτητα για την επικύρωση του φετινού προϋπολογισμού.

Παρ' όλα αυτά, για άλλη μια χρονιά δεν υπήρξε απολογισμός για τη διάθεση των πόρων του ΟΑΕΔ το προηγούμενο έτος, αλλά και για την παρακολούθηση των εσόδων. Αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία και επειδή το 1995 υπήρξε - τουλάχιστον με στοιχεία που δόθηκαν προφορικά στα μέλη του ΔΣ τον περασμένο Ιούλη - απόκλιση σε σημαντικό βαθμό στα προϋπολογιζόμενα έσοδα. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία: Στον προϋπολογισμό του 1995 του ΟΑΕΔ αναφέρονταν ως έσοδα του οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό 9 δισ. δραχμές. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπονταν 5,5 δισ. δραχμές. Από αυτά δόθηκαν όλα κι όλα... 6 εκ. δραχμές. Από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένονταν 39,5 δισ. δραχμές, ενώ εισέρευσαν τελικά... 500 εκ. δραχμές.

Δίπλα σ' αυτά τα στοιχεία πρέπει να παρατεθεί και η δαπάνη των 4,5 δισ. δραχμών που δόθηκαν από τον ΟΑΕΔ για επιδότηση του κόστους εργασίας σε παραμεθόριες περιοχές,χωρίς ο Οργανισμός να είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλει από δικούς του πόρους.

Αυτή η τελευταία δαπάνη είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του προγράμματος, αφού δεν μπόρεσε να αντέξει ο ΟΑΕΔ τη... "δωρεά". Η κυβέρνηση αποφάσισε τότε να δώσει 3 δισ. δραχμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να συνεχιστεί η επιδότηση. Ομως πάλι υπήρξε μια διαφορά 1,5 δισ. δραχμών που δε δόθηκαν στον Οργανισμό, ενώ έχει καταβάλει δικά του χρήματα και τις προηγούμενες χρονιές για το ίδιο πρόγραμμα.

Αυτή η κατάσταση - που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την οικονομική ευρωστία του ΟΑΕΔ - καταρρίπτει και το επιχείρημα που ακούγεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να αυξηθούν τα επιδόματα. Λεφτά υπάρχουν αλλά κατευθύνονται στις τσέπες των εργοδοτών.Πάντως, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυρόπουλος,τον οποίο ρωτήσαμε για τη μη κατάθεση απολογισμού, την απέδωσε στα στενά περιθώρια χρόνου, σημειώνοντας ως θετικό στοιχείο ότι στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ υπάρχει ο απολογισμός του 1994.

Επιδότησηεργοδοτών

Χαρακτηριστικό δείγμα του προσανατολισμού του ΟΑΕΔ είναι η παρακάτω παράγραφος: "Στην εκπαίδευση που παρέχεται από τον Οργανισμό υπολογίστηκε αύξηση ύψους 26%, προκειμένου να καλυφθεί και η αύξηση του προγράμματος ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης", δηλαδή του προγράμματος που κατ' εξοχήν πλιατσικολογούν οι διάφοροι επιχειρηματίες!

Από την άλλη, στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 1996 δεν προβλέπεται αύξηση των επιδομάτων ανεργίας,παρά τις αντίθετες υπουργικές εξαγγελίες, που ανεπίσημα είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε με τη ΓΣΕΕ, παρουσία του Ε. Γιαννόπουλου.Νωρίτερα βεβαίως είχε"ξεχαστεί" μια άλλη υπουργική εξαγγελία - επίσημη αυτή τη φορά από τον Σ. Τζουμάκα - για αύξηση 10% των επιδομάτων από 1.1.1996.

Σχετικά με τη δαπάνη για την επιδότηση ανεργίας, στον προϋπολογισμό αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των επιδοτούμενων ανέργων (240.000 άτομα), τη μέση διάρκεια επιδότησης (150 ημέρες) και το μέσο ημερήσιο επίδομα (3.300 δρχ.), με πιθανότητα αύξησής του". Γίνεται δηλαδή ένας υπολογισμός με στοιχεία του 1995, αν και συνεχώς αυξάνεται η εγγεγραμμένη ανεργία, ενώ διατυπώνεται ως "πιθανότητα" η αύξηση!

Ο Θ. Κακαβάς,εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΑΕΔ και στέλεχος της ΕΣΑΚ,μας είπε: "Παρά τη δέσμευση για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, φαίνεται μέσα από τον προϋπολογισμό ότι δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη πρόβλεψη, παρά μόνο η αναφορά στην πιθανότητα αύξησης στο μεροκάματο ανεργίας. Δηλαδή το μέσο ημερήσιο επίδομα προβλέπεται και για φέτος στα επίπεδα του 1995. Η κυρίαρχη λογική στον προϋπολογισμό είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων και όχι των ανέργων. Φτάσαμε στο φαινόμενο το επίδομα να είναι το 1989 66,6% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη και το 1995 μόλις 48%!Βλέπουμε μια πτωτική πορεία παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει και τις εξαγγελίες για αυτές που θα γίνουν. Τα νούμερα μιλούν μόνα τους".

Από την πλευρά του ο Θ. Κακαβάς έχει προτείνει επανειλημμένα - την πάγια θέση της ΕΣΑΚ και συνδικαλιστικών οργανώσεων - για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται η υποτιθέμενη "αύξηση" που επικύρωσε η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το μέσο επίδομα πρέπει να φτάσει στις 4.600 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ