Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κλείνει τα μάτια στη "ροζ διαφήμιση"

Αστείες ποινές για τη συνεχή καταστρατήγηση των διατάξεων, που απαγορεύουν τις διαφημίσεις σεξουαλικού περιεχομένου

Σοβαρό είναι το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των "ροζ εταιριών" από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την υπ' αριθμό 30/245/17.10.95 απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΡΣ), απαγορεύονται όχι μόνο οι διαφημίσεις, που αμέσως και σαφώς αναφέρονται σε απαγορευμένες υπηρεσίες, αλλά και εκείνες που εμμέσως ή υπαινικτικώς προβάλλουν τέτοιες υπηρεσίες.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, όμως, καταστρατηγούν τόσο την απόφαση του ΕΡΣ, όσο και τα άρθρα 3 και 4 του Ν. 2328/95, που αναφέρουν πως "απαγορεύεται η διαφήμιση τσιγάρων ή προϊόντων καπνού, φαρμάκων ή θεραπευτικών αγωγών που διατίθενται με ιατρική συνταγή, καθώς και τηλεπικοινωνιακών ή άλλων υπηρεσιών σεξουαλικού χαρακτήρα". Ηδη στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΝΙΟΥ ΤΣΑΝΕΛ, TV ΜΑΤΖΙΚ, ΣΕΒΕΝ - ΕΞ, ΣΚΑΪ, ANTENNA, ΜΕΓΚΑ, ΣΤΑΡ και ΚΑΝΑΛΙ 5 έχει επιβληθεί η ποινή της "σύστασης και προειδοποίησης", γιατί από τις 22/9/95 ως τις 3/10/95 μετέδωσαν διαφημιστικά μηνύματα που δε συμμορφώνονταν με τις διατάξεις του νόμου. Η ποινή αυτή επιβλήθηκε στις 17 Οκτώβρη 1995, στην 245η συνεδρίαση του ΕΡΣ, μια ποινή που χαρακτηρίστηκε "ελαφριά", γιατί - σύμφωνα με το σκεπτικό του ΕΡΣ - ο νόμος είχε ψηφιστεί πρόσφατα και δεν είχε μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος για να προσαρμοστούν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις διατάξεις του.

Λίγο καιρό αργότερα, αρκετός πάντως για να προσαρμοστούν τα κανάλια στις διατάξεις του νέου νόμου, η μετάδοση παράνομων μηνυμάτων συνεχιζόταν. Στην αναφορά των μελών της τεχνικής επιτροπής προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΡΣ, στις 11 Δεκέμβρη 1995, "σχετικά με διαφημίσεις σεξουαλικού χαρακτήρα από ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς", κατά την περίοδο 20/11/95 με 8/12/95, αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Παραβιάσεις των απαγορευτικών διατάξεων και εκπομπή σε μεγάλη συχνότητα διαφημιστικών μηνυμάτων γίνονται από τα τηλεοπτικά κανάλια ΜΕΓΚΑ, ΣΚΑΪ, ΝΙΟΥ ΤΣΑΝΕΛ, TV ΜΑΤΖΙΚ, ΚΑΝΑΛΙ 5, ΧΑΪ ΤΣΑΝΕΛ, ΤΕΛΕ-ΣΙΤΥ, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, TV ΠΕΙΡΑΙΑΣ". Σχετικά με τον ΑΝΤΕΝΝΑ, η τεχνική επιτροπή αναφέρει ότι "εναπόκειται στην κρίση του Συμβουλίου, αν οι προβαλλόμενες διαφημίσεις εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις". Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ παρατηρήθηκε εκπομπή διαφημιστικών μηνυμάτων, σε πολύ μικρή συχνότητα, που παρ' όλα αυτά μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, που μετέδωσαν σεξουαλικά μηνύματα στο διάστημα 22/9/95 ως 3/10/95, αλλά είχαν "τιμωρηθεί" την προηγούμενη φορά, δεν ξανατιμωρήθηκαν "αφού ίσχυαν οι προηγούμενες ποινές", ενώ όσοι παρανόμησαν για πρώτη φορά "τιμωρήθηκαν" με την ίδια ποινή. Της σύστασης και προειδοποίησης. Αραγε πόσες συστάσεις και προειδοποιήσεις πρέπει να γίνουν ακόμα; Και πόση βαρύτητα έχουν αυτές οι ποινές, αφού ουσιαστικά οι διαφημιστές είναι και διαφημιζόμενοι, μιας και όλες οι εταιρίες παροχής "τηλεφωνικών πληροφοριών" ανήκουν στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ