Κυριακή 17 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Μιλάνε" οι αριθμοί

Μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 1996 είναι αρκετά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στον Οργανισμό.

Για το 1996 ο ΟΑΕΔ προϋπολογίζει ότι τα έσοδά του θα είναι περίπου 343 δισ. δραχμές έναντι των 296,5 δισ. δραχμών που είχαν προϋπολογιστεί το 1995. Η αύξηση αυτή των 46,5 δισ. δραχμών - που υπολογίζεται σε 8% - έχει να κάνει με την αύξηση κατά 7% της κρατικής επιχορήγησης, όπως προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και από την προσδοκία της διοίκησης του Οργανισμού ότι θα αυξηθεί η επιχορήγηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 44%!

Ο ΟΑΕΔ ζητά αυτή την αύξηση, όπως σημειώνεται, για να καλυφθεί:

- Η κρατική συμμετοχή του 25% στα κοινοτικά προγράμματα, η οποία δε δόθηκε στον Οργανισμό τα προηγούμενα χρόνια!

- Η συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού αποκλεισμού και υψηλών θυλάκων ανεργίας, που επίσης δε δόθηκε!

- Η συμμετοχή για τα τεχνικά έργα που χρηματοδοτούσε το Α Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα οποία δε χρηματοδοτούνται πια από την Ευρωπαϊκή Ενωση!

Εκτός από τα παλιά χρέη, ο ΟΑΕΔ ζητά την αύξηση και για τη συνολική κάλυψη "της δαπάνης των ειδικών κοινωνικών μέτρων προστασίας για τους απολυόμενους από προβληματικές επιχειρήσεις".

Πολλά λοιπόν τα χρωστούμενα, αλλά επίσης προβλέπει και μια επιπλέον αύξηση κατά 33% των εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση που χρηματοδοτεί κατά 75% διάφορα προγράμματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το νέο προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, οι δαπάνες για τον τομέα "ανεργία - στράτευση - αφερεγγυότητα" θα είναι 156,5 δισ. δραχμές, έναντι 130,5 δισ., δραχμών που είχαν προϋπολογιστεί το 1995. (Η μη ύπαρξη απολογισμού αφήνει αδιευκρίνιστο πόσα χρήματα, πώς και πού, δόθηκαν για κάθε τομέα το 1995).Για την "απασχόληση" προβλέπονται 36,4 δισ. δραχμές, έναντι 29,1 δισ. δραχμών το 1995. Για την "εκπαίδευση" 28,5 δισ. δραχμές, έναντι 21,2 δισ. δραχμών το 1995. Για "παροχές πρόνοιας" 4,8 δισ. δραχμές, έναντι 3,7 δισ. δραχμών. Για τους λογαριασμούς ΕΛΠΕΚΕ - ΕΚΛΑ 31,2 δισ. δραχμές έναντι 28,9 δραχμών.

Ειδικά για αυτούς τους λογαριασμούς προβλέπεται να διατεθούν, αναλυτικά,16,1 δισ. δραχμές για τον ΕΛΠΕΚΕ και 15,1 δισ. για τον ΕΚΛΑ (Ειδικός Λογαριασμός Καταπολέμησης Ανεργίας). Επίσης οι συνολικές δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης υπολογίζονται σε 38,9 δισ. δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι προϋπολογίζεται και η "εισφορά υπέρ ΤΕΑΠΟΚΑ", υπέρ του ταμείου εργατοπατέρων δηλαδή, με 1,104 δισ. δραχμές για το 1996, γεγονός που δείχνει την απόφαση της κυβέρνησης να συντηρήσει αυτή την πηγή ανωμαλίας για το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και πού κατευθύνονται τα χρήματα του ΟΑΕΔ και γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ