Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΛΕΥΘΕΡΗ" ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ

Ας μας πουν τώρα οι θιασώτες και υμνητές της "ελεύθερης" αγοράς - αυτής που στηρίζεται, όπως ισχυρίζονται, αποκλειστικά στο "νόμο" προσφοράς και ζήτησης - τι να κάνουν οι καταναλωτές: Να τρώνε κρέατα "τρελών αγελάδων" και "ψόφιων κοτόπουλων", που διατίθενται φτηνά στην αγορά, ή να στραφούν προς το αρνάκι και τα κηπευτικά, τις τσιπούρες και το χαβιάρι, που, όμως, είναι πανάκριβα; Η "ελεύθερη" αγορά προσφέρει τα πάντα - από μολυσμένα κρέατα, μέχρι αστακό - ο καταναλωτής είναι ελεύθερος να διαλέξει, αλλά ο "νόμος" της προσφοράς και ζήτησης, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα και ομαλά, κάπου σκαλώνει. Και δεν μπορεί, διότι ο καταναλωτής - κι αναφερόμαστε στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού κι όχι στους λιγοστούς, που διαθέτουν χρήμα "με ουρά" - δεν έχει τη δυνατότητα να διαλέξει καμιά από τις δυο "εναλλακτικές" προτάσεις. Δε θέλει να διακινδυνεύσει την υγεία του, καταναλώνοντας φτηνά, πλην, όμως, επικίνδυνα προϊόντα, αλλά ούτε μπορεί να τρέφεται με χαβιάρι, καθότι "ο Αργύρης είναι άρρωστος". (Αφήστε που και τα ακριβά προϊόντα δεν αποκλείεται να αποδειχτούν μολυσμένα).

Ορισμένοι από τους κυβερνώντες και άλλοι αρμόδιοι συστήνουν τώρα στους καταναλωτές να προτιμούν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Με μιας, επιστρατεύτηκαν όλα τα επιχειρήματα, που απαιτούνταν, για να μας πείσουν πως το ελληνικό κρέας είναι από τα καλύτερα. Από τα ποιοτικότερα. Από τα υγιεινότερα. Προσπαθούν και έτσι να καλύψουν την περιφρόνηση, που επί δεκαετίες επιδεικνύουν απέναντι στην ελληνική κτηνοτροφία. Επιχειρούν να κρύψουν την αντικτηνοτροφική πολιτική, που υιοθέτησαν από κοινού με τις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν σε βάρος της χώρας μας το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ο άλλος πόλος του δικομματισμού χτες. Ταυτόχρονα, συνεπείς απολογητές της ασυδοσίας της λεγόμενης "απελευθέρωσης", ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι συγκυριακό και γρήγορα η ίδια η αγορά θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ομως, ακόμα και αν πιστέψουμε αυτόν τον ισχυρισμό, δεν απαντάται το ερώτημα, τι θα τρώμε μέχρι να "ομαλοποιηθεί" η αγορά. Και, το κυριότερο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δε θα ξαναπαρουσιαστούν στο άμεσο διάστημα ανάλογα φαινόμενα.

Η σημερινή "ανωμαλία" στην αγορά δεν πλήττει μόνο τους καταναλωτές. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες καταστρέφονται οικονομικά, αφού ο πανικός που καλλιεργούν τα ΜΜΕ απομακρύνει τον καταναλωτή απ' ό,τι έχει σχέση με το κρέας και τα παράγωγά του.

Είναι φανερό ότι ο περιβόητος "νόμος" προσφοράς και ζήτησης δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόματα και ομαλά ες αεί. Επηρεάζεται από απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συγκυρίες και, κυρίως, διαμορφώνεται από οικονομικά συμφέροντα. Οι πολυεθνικές, μεγάλες βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις, οι κάθε λογής κερδοσκόποι, επεμβαίνουν και διαμορφώνουν, κατά πώς τους συμφέρει, την "ελεύθερη" αγορά, προκειμένου να την προσαρμόσουν στα μέτρα τους. Απ' αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, αν και το πρόβλημα με τις "τρελές αγελάδες" της Βρετανίας ήταν γνωστό εδώ και δέκα χρόνια στην ΕΕ, αν και είναι γνωστό - όπως αποκάλυψε ο "Ρ" - πως η περίοδος έξαρσης της νόσου ήταν τη διετία 1992 - '93, μόλις τώρα βγήκε για τα καλά στη "φόρα". Οπως, επίσης, δημιουργεί υπόνοιες το γεγονός ότι ο θόρυβος για τα "ψόφια κοτόπουλα" συνέπεσε με το κλείσιμο της βιομηχανίας "Βοκτάς", η οποία πετάει στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους. Δε φαίνεται, δε, να απέχει πολύ από την πραγματικότητα και η άποψη ότι ο θόρυβος για τα μολυσμένα κρέατα βολεύει την κυβέρνηση, στην προσπάθειά της ν' αντιμετωπίσει, χωρίς να λύσει τα προβλήματα, τις οργισμένες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, εμφανιζόμενη να υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για κάποιες "στρεβλώσεις" και "παρενέργειες" της αγοράς, αλλά για αποτελέσματα της κερδοσκοπίας και των παρεμβάσεων των οικονομικών συμφερόντων, που "διαγκωνίζονται" στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Αρα, η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να προκύψει από την ίδια την αγορά, που το δημιουργεί, αλλά χρειάζεται άλλη "θεραπεία".

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως θα πρέπει να περιμένουμε την αλλαγή του κοινωνικο-πολιτικού συστήματος, για να δοθούν κάποιες λύσεις στο πρόβλημα που αφορά στη διατροφή και την υγεία του λαού. Οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές μπορούν και πρέπει να παρέμβουν αγωνιστικά για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση, το κράτος, να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής, που στηρίζει και διακονεί την "ελεύθερη" αγορά. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος, απαιτείται η ανάπτυξη ενός μαζικού και ρωμαλέου κινήματος, η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και πάλης. Ενός λαϊκού μετώπου, που θα αντιπαλεύει την πολιτική που καθορίζεται στην ΕΕ και μεταφέρεται στην Ελλάδα και η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών. Ενός μετώπου, που θα θέσει τις βάσεις για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, θα αγωνίζεται για την εφαρμογή μιας άλλης, ριζικά διαφορετικής πολιτικής, αποκλειστικά υπέρ του λαού.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για κάποιες "στρεβλώσεις" και "παρενέργειες" της αγοράς, αλλά για αποτελέσματα της κερδοσκοπίας και των παρεμβάσεων των οικονομικών συμφερόντων, που "διαγκωνίζονται" στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Αρα, η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να προκύψει από την ίδια την αγορά, που το δημιουργεί, αλλά χρειάζεται άλλη "θεραπεία"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ