Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο Ευρω - βόμβα στο ΙΚΑ

Για χατίρι της Κοινότητας η κυβέρνηση καταργεί την υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ των εκπαιδευομένων στα κοινοτικά προγράμματα. Ετοιμάζεται και νομοσχέδιο "σκούπα" για ασφαλιστικά θέματα

Στην κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΙΚΑ των καταρτιζόμενων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης,που προβλέπει ο νόμος 2335/95 (άρθρο 4, παράγραφος 2) προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά το θέμα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Ο υπουργός, Ε. Γιαννόπουλος, δήλωσε χτες για το θέμα ότι "Θα το δούμε" και εξήγησε ότι διαφορετική άποψη έχει η Κοινότητα, διαφορετική το ΙΚΑ και διαφορετική γνώμη έχουν άλλες υπηρεσίες, αλλά "δεν μπορούμε να τα χαλάσουμε με την Κοινότητα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Το θέμα αποκάλυψε ο "Ρ" στις 30.3.1996 και φαίνεται ότι, πέρα απ' την υποταγή στις αξιώσεις του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη ρύθμιση αυτή την απαίτησαν και οι φορείς που ασχολούνται με αυτά τα προγράμματα.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτός από εντολές προς την κυβέρνηση, προχωρά και σε άλλα μέτρα. Τον περασμένο Φλεβάρη δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι ο αρμόδιος για θέματα επίτροπος, Μ. Μόντι, πρόκειται να κινήσει τις διαδικασίες προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί η Ελλάδα δεν προσάρμοσε "ως όφειλε" τη νομοθεσία της προς τις κοινοτικές οδηγίες για την ιδιωτική ασφάλιση.

Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους εκπαιδευόμενους στα προγράμματα προβλέφτηκε απ' την υπουργική απόφαση 115373/11.11.94. Η παραπάνω υπουργική απόφαση δεν υπάκουε στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, και έδινε τη δυνατότητα ασφάλισης των εκπαιδευομένων και σε ιδιωτικό φορέα. Το θέμα λύθηκε οριστικά με το νόμο 2335/95 που προβλέπει την υπαγωγή των ασφαλισμένων σε όλους του κλάδους του ΙΚΑ.

Μέσω αυτών των προγραμμάτων διακινούνται κονδύλια εκατοντάδων δισ. δραχμών και όπως κατήγγειλε παλιότερα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπέης, γύρω από αυτά τα προγράμματα έχουν αναπτυχθεί πολλά "τρωκτικά". Φαίνεται λοιπόν ότι εκτός απ' το χατίρι της Κοινότητας, η κυβέρνηση κάνει και το χατίρι αυτών των φορέων, που θα μπορέσουν να διευρύνουν και αυτό το "έργο" τους. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς τους φορείς, πριν το νόμο είχαν συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την "κάλυψη" των εκπαιδευομένων.

Την αγανάκτησή της εκφράζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων με χτεσινή επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς. "Η προωθούμενη, τονίζει, τροπολογία κατάργησης της παραπάνω διάταξης, φανερώνει ότι η κυβέρνηση με προθυμία υπηρετεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΣΕΒ, ενταφιάζοντας ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων".

Και νομοσχέδιο "σκούπα"

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ε. Γιαννόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι αναμένεται κατάθεση πολυνομοσχεδίου για ασφαλιστικά θέματα: "Δεν είναι της ώρας, τα συνεργεία εργάζονται", είπε ο υπουργός.

Επίσης, ο Ε. Γιαννόπουλος είπε χτες ότι το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά σε καμιά άλλη επιχείρηση, "γιατί θα τιναχτεί το ΙΚΑ στον αέρα", όπως είπε. Βεβαίως, ακόμα και αυτός ο "κανόνας", όπως τον χαρακτήρισε, θα μπορεί να μην ισχύσει για ειδικές περιπτώσεις. Επίσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμη η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για την απασχόληση και ότι σύντομα θα δοθεί στον πρωθυπουργό, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για το περιεχόμενό του.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων στη χτεσινή επιστολή της εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την ασυνέπεια της κυβέρνησης για τη μη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επίσης, εκφράζει την ανησυχία της για τις προτάσεις του ΣΕΒ που οδηγούν στην κατάργηση και το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σχετικά με την αναγγελία έναρξης διαλόγου για την επεξεργασία ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων θεωρεί ότι διάλογος μπορεί να γίνει μόνο πάνω στο πόρισμα της ΓΣΕΕ του 1992. "Κάθε άλλη συζήτηση είναι εκ του πονηρού και οδηγεί σε νέες ανατροπές", τονίζει η Ομοσπονδία.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ