Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Ο Ντανιέλ Ορτέγκα νικητής του δημοψηφίσματος των Σαντινίστας

Η υποψηφιότητα του Ορτέγκα, από πλευράς των Σαντινίστας, για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, θεωρείται σίγουρη και αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, που θα διεξαχθεί στο τέλος του Απρίλη

Στο δημοψήφισμα που διοργάνωσε το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη, συμετείχαν 415.615 Νικαραγουανοί.

Το δημοψήφισμα ανέδειξε ως αδιαμφισβήτητο νικητή, μεταξύ των τριών υποψηφίων, τον πρώην Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος έλαβε 250.000 ψήφους, καταφέρνοντας έτσι να έχει μεγάλη διαφορά από τους δύο εσωκομματικούς του συνυποψηφίους, τον Βίλμα Νούνιες και τον Αλβαρο Ραμίρες. Ο Ορτέγκα έχει, πιθανότατα, εξασφαλίσει το επίσημο χρίσμα ως υποψήφιος του FSLN στις προεδρικές εκλογές, γεγονός που θα επικυρωθεί στο συνέδριο του Μετώπου στο τέλος του Απρίλη.

Ο Ραμίρες, που μετά τη νίκη της επανάστασης των Σαντινίστας διατέλεσε μεταξύ των άλλων υφυπουργός Εξωτερικών, επιθεωρητής στρατού και πρέσβης στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, φαίνεται ότι σκοπεύει να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Στη Βουλή - το δημοψήφισμα διεξαγόταν και για τους υποψηφίους του Μετώπου για τις παράλληλες βουλευτικές εκλογές - τα μέλη του FSLN και οι συμπαθούντες επιθυμούν τη Μόνικα Μπαλτοδάνο, μία από τις επικεφαλής των γκερίλια, τον συγγραφέα Ομάρ Καμπέσας, τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, Ρενέ Νούνιες, που η Πρόεδρος Τσαμόρο είχε απομακρύνει από τη θέση του, και τον στενό συνεργάτη του Ορτέγκα, Μπαϊάρντο Αρσε. Για την ανάδειξη των υποψηφίων στην κεντροαμερικανική Βουλή I'ARLACEN, που στερείται, ωστόσο, πολιτικής επιρροής, την πρώτη θέση, μεταξύ των υποψηφίων, κατέλαβε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και συνιδρυτής του FSLN, Τόμας Μπόρχε.

Ως την έναρξη του δημοψηφίσματος, στις αρχές του Φλεβάρη, είχαν εγγραφεί σχεδόν 6.000 άντρες και γυναίκες ως υποψήφιοι του FSLN για τα διάφορα αξιώματα. Στη συνέχεια οι Σαντινίστας έστησαν σε ολόκληρη τη χώρα περισσότερα από χίλια εκλογικά κέντρα, όπου πρόσφεραν την εργασία τους, κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων και αφιλοκερδώς, περίπου 30.000 άτομα που προηγουμένως είχαν εκπαιδευτεί σχετικά. Ο Χουλιάν Κορτάλες, υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής των Σαντινίστας, σχολιάζοντας την παραπάνω διαδικασία τόνισε: "Αυτό ήταν πραγματική δημοκρατία στη βάση, παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει επιδείξει ποτέ άλλοτε η Κεντρική Αμερική".

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το FSLN μπορεί να υπολογίζει να είναι στις 20 του Οκτώβρη, μέρα διεξαγωγής και των βουλευτικών εκλογών, το ισχυρότερο κόμμα. Συνολικά 26 επίσημα αναγνωρισμένα κόμματα, εννέα ακόμα πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα του πρώην δικτάτορα Σομόσα, έχουν ανακοινώσει επίσημα τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Σε μία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στην ερώτηση ποιον θα επιθυμούσαν να δουν επόμενο Πρόεδρο της χώρας, το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε τον Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο κύριος αντίπαλος του τελευταίου είναι ο Αρμάντο Αλεμάν, ένας πολιτικός υπέρ "της επιβολής της τάξης και του νόμου", δεξιών πεποιθήσεων, που εμφανίζεται ως υποψήφιος της άκρως συντηρητικής Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Ο Βιρχίλιο Γκοντόι, μέχρι το περασμένο φθινόπωρο αντιπρόεδρος της χώρας, έχει, για την ώρα, τις ίδιες ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί όπως και ο πρώην υπερ - υπουργός και γαμπρός της Τσαμόρο, Αντόνιο Λακάιο ή ο ποιητής Σέρχιο Ραμίρες, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές ως υποψήφιος του Σαντινίστικου Ανανεωτικού Κινήματος (MRS), που διασπάστηκε από το FSLN. Θα πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, ότι οι δημοσκοπήσεις στη Νικαράγουα έχουν διαψευστεί πολλές φορές. Τελευταία φορά που διαψεύστηκαν οικτρά ήταν πριν από έξι χρόνια, όταν είχαν προβλέψει μία ξεκάθαρη νίκη των Σαντινίστας.

Γ. ΚΑΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ