Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
"Ποιος θα έρθει στη Ρωσία με σπαθί... "

ΜΟΣΧΑ.-

Στις 16 Μάρτη η βελγική εφημερίδα "Ντε Στάνταρντ" δημοσίευσε σημείωμα με το χτυπητό τίτλο "Η επέμβαση στη Ρωσία είναι επιτρεπτή". Ο αρθρογράφος επικαλείται δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΑ του Βελγίου, στρατηγού Γ. Βαν Χέκε, ο οποίος προειδοποιεί "σχετικά με τη χαλάρωση της κατάστασης στη Ρωσία" και βρίσκει "ομοιότητα με τη Γιουγκοσλαβία". Κάτι περισσότερο, θεωρεί ότι "η Δυτική Ευρώπη πρέπει να παρέμβει εκεί όχι μόνο πολιτικά, αλλά και με στρατιωτικά μέσα για το δικό της συμφέρον". Απ' αφορμή αυτές τις απόψεις, ο πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης και αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Μπαμπούριν κυκλοφόρησε δήλωση με τίτλο "Υπόψη του ΝΑΤΟ: "Ποιος θα έρθει στη Ρωσία με σπαθί..."". Αναφερόμενος στον Χέκε, ο Μπαμπούριν σημειώνει: "Θα μπορούσαμε, φυσικά, να θεωρήσουμε αυτά τα λόγια ως "ιδιορρυθμία" της σκέψης του Βέλγου στρατιωτικού. Ακόμα περισσότερο που ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας έσπευσε ήδη να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του θερμόαιμου στρατηγού, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του Βελγίου δε συμμερίζεται "ούτε την ανάλυση, ούτε τα συμπεράσματα" του Γ. Βαν Χέκε. Είναι, όμως, από καιρό και καλά γνωστό πώς βολιδοσκοπούνται στη Δύση τα ζητήματα, για τα οποία πρόκειται σύντομα να παρθούν πρακτικές αποφάσεις, πώς καλλιεργείται προς αυτή την κατεύθυνση η κοινή γνώμη. Τέλος, πώς χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό αξιωματούχοι μικρών χωρών, στους οποίους επιτρέπεται καμιά φορά να πούνε περισσότερα, απ' ό,τι επιτρέπει το αξίωμά τους".

Ο Σ. Μπαμπούριν δε θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι το εν λόγω σημείωμα δημοσιεύτηκε στις 16 Μάρτη, ακριβώς μια μέρα μετά την υιοθέτηση από την Κρατική Δούμα των αποφάσεων για την καταγγελία των Συμφωνιών του Μπελοβέζσκ."Προφανώς, με αυτόν τον ιδιόμορφο τρόπο το ΝΑΤΟ αντέδρασε σ' αυτές τις ζωτικά αναγκαίες αποφάσεις, πράγμα που εντάχθηκε οργανικά στην πολιτική υστερία, που ξέσπασε γύρω απ' αυτές τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό".

Η Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση ζήτησε επιτακτικά από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, την Ομοσπονδιακή Συνέλευση και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αντιδράσουν ανάλογα σε τέτοιες επιθέσεις, που αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Ρωσία, στην ωμή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, στην απροκάλυπτη προσπάθεια επηρεασμού της έκβασης των προεδρικών εκλογών. Και σε κείνους τους "καλοθελητές" της Ρωσίας, σημειώνει ο Σ. Μπαμπούριν, "που ανησυχούν πολύ για την "κατάσταση στη Ρωσία", δεν είναι περιττό να τους υπενθυμίσουμε άλλη μια φορά: "Ποιος θα έρθει στη Ρωσία με σπαθί..."".

Σημειώνουμε ότι αυτή η ιστορική φράση ανήκει στον εθνικό ήρωα της Ρωσίας πρίγκιπα Αλεξάντρ Νιέβσκι, ο οποίος το 1240 συνέτριψε πάνω στους πάγους της λίμνης Τσούντσκογε τους Τεύτονες σταυροφόρους που επιχείρησαν να κατακτήσουν τη Ρωσία. Μετά τη νίκη, ο Νιέβσκι άφησε ελεύθερους τους αιχμαλώτους, λέγοντάς τους: "Πηγαίνετε σπίτια σας και πείτε παντού ότι η Ρωσία είναι ζωντανή και θα ζήσει. Και όποιος θα έρθει σε μας με σπαθί, από σπαθί θα χαθεί. Εδώ ήταν και θα είναι η ρωσική γη". Σήμερα, όταν τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς γίνονται πραγματικότητα, οι πατριώτες της Ρωσίας προστρέχουν όλο και πιο συχνά στην πνευματική κληρονομιά των προγόνων, αντλώντας απ' αυτή πίστη και δύναμη...

Ν. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ