Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΒΗΡΙΑ
Ο λαός πεινάει, ο κυβερνήτης αυθαιρετεί, ο νόμος σιωπά

Στα τραμ της πόλης Νοβοκουζνέτσκ της περιοχής Κεμέροβο, έχουν αναρτηθεί τεράστια πλακάτ, στα οποία είναι αναγραμμένα τα λόγια: "Σας μεταφέρει ένας πεινασμένος οδηγός". Σχολιάζοντας αυτό το θέμα, δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Κεμέροβο, είπε: "Σήμερα στο Κουζμπάς, ο πεινασμένος οδηγός μεταφέρει πεινασμένους επιβάτες, ο πεινασμένος ανθρακωρύχος πηγαίνει στο ορυχείο, ο πεινασμένος χαλυβουργός εργάζεται στην υψικάμινο Μαρτέν, ο πεινασμένος δάσκαλος διδάσκει τα πεινασμένα παιδιά και οι πεινασμένοι εργάτες δουλεύουν ακόμα".

Πράγματι, η περιοχή των ανθρακωρύχων συγκλονίζεται όλο και πιο συχνά από απεργίες και απεργίες πείνας. Μέσα στα ορυχεία έχουν κηρύξει απεργία πείνας οι ανθρακωρύχοι στις πόλεις Λένινσκ - Κουζνέτσκ και Μπεριόζοβσκ. Το Συμβούλιο Γυναικών του Κουζμπάς διοργάνωσε πορεία με άδειες κατσαρόλες στην πόλη Γιουργκά. Οι απεργίες εκπαιδευτικών, γιατρών, ανθρακωρύχων έχουν παντού μόνιμο χαρακτήρα. Στις 22 Μάρτη, στους ανθρακωρύχους απεργούς πείνας προσχώρησε η βουλευτής της Νομοθετικής Συνέλευσης της περιοχής Κεμέροβο Ναντιέζντα Πετσένινα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυθαιρεσίες του επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Κεμέροβο, Μιχάιλ Κισλιούκ. Επίσης άλλοι 6 βουλευτές συμμετείχαν στην απεργία πείνας, απαιτώντας την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος.

Τρία χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή, όπως και σε όλη τη Ρωσία, διεξάγεται"πόλεμος" ανάμεσα στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Ο κυβερνήτης Κισλιούκ, διορισμένος από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, επαναλαμβάνει τη γραμμή συμπεριφοράς του Γιέλτσιν, περιφρονώντας τους νόμους. Το τελευταίο εξάμηνο ματαίωσε ανοιχτά τις Συνόδους της Νομοθετικής Συνέλευσης, οι δικαιοδοσίες της οποίας έληξαν στις 26 Μάρτη και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν οριστεί μέχρι τώρα οι νέες εκλογές. Ο μηχανισμός της ματαίωσης είναι απλώς: Ορισμένοι βουλευτές είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής των διοικήσεων των πόλεων και επαρχιών της περιοχής, και ο Κισλιούκ τους διατάζει να μην παρουσιάζονται στις συνόδους, μπλοκάροντας έτσι τη λειτουργία της Νομοθετικής Συνέλευσης. Εκτός απ' αυτό, από το Νοέμβρη 1995, ο κυβερνήτης σταμάτησε ολότελα τη χρηματοδότηση της Νομοθετικής Συνέλευσης: Οι βουλευτές και το προσωπικό του μηχανισμού από τότε δεν έχουν πάρει τους μισθούς, πολλές φορές διακόπτει την τηλεπικοινωνία ανάμεσα στις πόλεις και αφαιρεί τα μεταφορικά μέσα.

"Η αιτία αυτής της κραυγαλέας ανομίας είναι η διαφθορά και η άσκοπη χρησιμοποίηση από τη διοίκηση της περιοχής του προϋπολογισμού. Οι βουλευτές, στην πρώτη κιόλας σύνοδο, διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν από τον Κισλιούκ να λογοδοτήσει", είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη στο "Ρ" ο πρόεδρος της Νομοθετικής Συνέλευσης και υποψήφιος πρόεδρος της Ρωσίας, Αμάν Τουλέγεφ. "Ενώ οι ανθρακωρύχοι, οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί έξι μήνες δεν έχουν πληρωθεί, εκατομμύρια ξοδεύονται από το δημόσιο ταμείο. Ενάντια σ' αυτή την κατάσταση αγωνιζόμαστε, από την εκλογή μας ακόμα, γι' αυτό και ο Κισλιούκ μάς κήρυξε πόλεμο. Με δυσκολία συνερχόμαστε σε κάθε σύνοδο, γιατί, δυστυχώς, οι επικεφαλής των διοικήσεων βουλευτές δεν υπακούν στο νόμο, αλλά στο "αφεντικό" τους, τον κυβερνήτη. Ολόκληρες κολεκτίβες ζητούν από τον Κισλιούκ να εξασφαλίσει την παρουσία στη σύνοδο. Πρόσφατα, σε Ολομέλεια των Βετεράνων του Κουζμπάς, ορκίστηκε, μάλιστα, στη Βίβλο να εξασφαλίσει την παρουσία, αλλά πάλι δεν κράτησε το λόγο του. Και πριν από λίγες μέρες ο κυβερνήτης κάλεσε στο γραφείο του τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Επιστήμη της Νομοθετικής Συνέλευσης και τον τσάκισε στο ξύλο. Τώρα ο παθών βρίσκεται στο νοσοκομείο με εγκεφαλική διάσειση και βλάβη στη σπονδυλική στήλη".

- Αμάν Γκουμίροβιτς, μα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα κατά του επικεφαλής της διοίκησης, ο οποίος αναιδώς καταπατεί το νόμο!

"Ηρθαν σε μας βουλευτές της Κρατικής Δούμας και της προηγούμενης και της νέας σύνθεσης, πείστηκαν, εξέφρασαν την οργή τους. Η Κρατική Δούμα, ήδη, τρεις φορές ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν να στείλει στο Κεμέροβο μια εξεταστική επιτροπή. Καμία απόκριση! Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το τελευταίο διάβημα του Κισλιούκ σχετίζεται με το ότι θα είμαι πάλι αντίπαλος του Γιέλτσιν στις προεδρικές εκλογές".

...Μια τελευταία πληροφορία από το Κεμέροβο αναφέρει ότι οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας, Αβαλιάνι και Οστάνινα, απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου πρόσφατα έγινε δεκτή η Ρωσία, καταγγέλλοντας τις κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας από τον κυβερνήτη Μ. Κισλιούκ. Υπάρχει τώρα ελπίδα να φτάσει πιο γρήγορα στην περιοχή μια ευρωπαϊκή επιτροπή, απ' ό,τι εκείνη της Μόσχας, που από καιρό έχει υποσχεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ