Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ
"Θλιβερή ανοησία", η δίωξη του Γιασάρ Κεμάλ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ έστειλε, την περασμένη Παρασκευή, μια επιστολή στον Νομπελίστα Τούρκο συγγραφέα, Γιασάρ Κεμάλ, επιχειρώντας να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο πρόσωπό του και την αποδοκιμασία του για τις διώξεις που υφίσταται.

Ο Κεμάλ καταδικάστηκε, τον περασμένο μήνα, σε κάθειρξη 20 μηνών για ένα άρθρο του περί της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία (! ) - επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, "αναμόχλευσε πάθη" και πραγματοποίησε "αυτονομιστική προπαγάνδα".

"Στην εποχή μας, που μπορείς να στείλεις τις ιδέες σου παντού με το πάτημα ενός κουμπιού, σας απαγορεύεται, μέσω της φυλάκισης, να εκφράσετε κάποιες σκέψεις", γράφει ο Μίλερ. "Τι θλιβερή ανοησία! ".

"Γιασάρ, αγαπητέ φίλε, υπάρχουν σ' όλο τον κόσμο άνθρωποι που σας γνωρίζουν από τα βιβλία σας, την αφοσίωση σ' ολόκληρη τη ζωή σας στον ανθρωπισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι μαζί σας τώρα, με το πνεύμα τους", συνεχίζει.

"Είμαι βέβαιος ότι αντιμετωπίζουν αυτήν την καταστολή με δυσπιστία, αν όχι με θυμό και αηδία, και σας χαιρετούν με τον μεγαλύτερο σεβασμό", καταλήγει ο Αμερικανός συγγραφέας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ