Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Κυοφορούμενη συμμαχία κατά της Αριστεράς

ΤΙΡΑΝΑ. -

Στην προσπάθειά του να φράξει το δρόμο επιστροφής στην εξουσία για την Αριστερά, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και το Δημοκρατικό Κόμμα - του οποίου ουσιαστικά ηγείται - εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο προεκλογικών και μετεκλογικών συμμαχιών με άλλα, μικρότερα κόμματα της Δεξιάς.

"Βλέπω πιθανότητες ανάπτυξης συμμαχίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει ανοιχτό για ειλικρινή συνεργασία με όλες τις δυνάμεις που επιθυμούν να γίνει η Αλβανία τμήμα της Δύσης, μια δημοκρατική χώρα", δήλωσε ο Μπερίσα κατά τη διάρκεια διάσκεψης του κόμματος.

Ο "αγώνας κατά του κομμουνισμού", είχε δηλώσει νωρίτερα ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σάμπρι Γκόντο, αποτελεί κοινό στόχο των δύο κομμάτων. "Η Αλβανία", είπε ο Γκόντο, "δεν είναι έτοιμη για μονοκομματική διακυβέρνηση".

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συμμετείχε στο συνασπισμό ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 1992, και είναι προφανές ότι επιζητεί διακαώς τη συμμετοχή του στη νομή της εξουσίας...

Πολλά μικρά και κεντρώα κόμματα έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα. Για παράδειγμα, η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εκπροσωπεί την ελληνόφωνη μειονότητα της Αλβανίας, ισχυρίζεται : "τα προγράμματά μας συμπίπτουν σε πολλά σημεία και νομίζουμε ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία στο μέλλον, για το συμφέρον της Αλβανίας", όπως δηλώνει ο Βαζίλ Μέλο, ηγέτης της Ενωσης.

Ο Μπερίσα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και θα κάνει "τα πάντα" για να κρατήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα μακριά από την εξουσία. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι το κόμμα του μετέτρεψε την Αλβανία από το αποκρουστικότερο δείγμα κομμουνιστικής δικτατορίας σε χώρα όπου εφαρμόζονται οικονομικές μεταρρυθμίσεις κι έχει επιβληθεί η έννομη τάξη. Το πώς, βέβαια, ο Μπερίσα μάλλον "ξέχασε" να το αναφέρει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ