Κυριακή 7 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Το ΚΚΙ στην πρώτη γραμμή του αγώνα

Συμπληρώνονται φέτος 62 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράκ. Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ιράκ αναφέρει τις άθλιες συνθήκες που ζει ο λαός και την αντιλαϊκή πολιτική του δικτατορικού καθεστώτος. Ο λαός του Ιράκ ζει σε ασφυκτική οικονομική κρίση, λόγω των καταστροφών από τους πολέμους του Σαντάμ Χουσεϊν και γενικότερα την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Ενώ, παράλληλα, η πολιτική του οδήγησε στο εμπάργκο του ΟΗΕ εδώ και πέντε χρόνια και είχε αποτέλεσμα το εθνικό εισόδημα να κατέβει χαμηλότερα από αυτό που ήταν πριν από 50 χρόνια.

Το ασταθές καθεστώς, λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής απομόνωσής του, της κορύφωσης των μεταξύ τους άγριων εκτελέσεων της κυβερνούσας οικογένειας, εμπλέκεται σε διαδικασίες με σκοπό να βγει από την ασφυκτική απομόνωσή του, να ξεγελάσει την κοινή γνώμη με το ότι τάχα μπορεί να γίνει καθεστώς με "συνταγματική νομιμότητα", μετά την "επαναστατική νομιμότητα".Η ανακοίνωση του ΚΚΙ ξεσκεπάζει το γελοίο δημοψήφισμα και το νέο εκλογικό νόμο, που σκοπεύουν στη σταθεροποίηση της δικτατορίας, δείχνοντας παράλληλα την πρόσφατη απόδραση του Χουσεϊν Καμίλ, καθώς και την εκτέλεσή του και όλων των μελών της οικογένειάς του μετά το γυρισμό τους στο Ιράκ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

"Η απόδραση του Χουσεϊν Καμίλ, καθώς και η εκτέλεση αυτού και όλων των μελών της οικογενείας του μετά το γυρισμό τους, αποτελεί νέα απόδειξη του αιματηρού χαρακτήρα της κυβερνούσας οικογένειας του Σαντάμ Χουσεϊν και φανερώνει την αδυναμία και το ψεύδος του σίριαλ της "δημοκρατίας", που ξεκίνησε με το γελοίο δημοψήφισμα και το νέο εκλογικό νόμο, που σκοπεύουν στη σταθεροποίηση της δικτατορίας και κάνουν την 24η Απρίλη μια απλή κοροϊδία. Στην πραγματικότητα δε θα αλλάξει τίποτα, αφού το νέο συμβούλιο θα είναι σαν το προηγούμενο. Δε θα περιλαμβάνει, όπως δηλώνουν στελέχη του καθεστώτος, παρά τα μέλη του ίδιου του κόμματος, δηλαδή το αντιλαϊκό κόμμα".

Η ασφυκτική απομόνωση και η οικονομική κρίση που έχει κουράσει και εκνευρίσει το λαό του Ιράκ, μαζί με την εξάντληση των εθνικών αποθεμάτων, υπήρξαν η βάση για την καινούρια οικονομική πολιτική που εφαρμόζει το καθεστώς από τον περασμένο Δεκέμβρη. Πολιτική, με την οποία ρίχτηκε όλο το πολιτικό βάρος της κρίσης στις πλάτες του ιρακινού λαού με τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, το ξεπούλημα της κρατικής ιδιοκτησίας και του δημόσιου τομέα σε πολύ χαμηλές τιμές στους οπαδούς του - τους μεγαλοεργολάβους και τα στελέχη του κόμματος κλπ., πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κατεβάσει τις τιμές των τροφίμων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά και θα εξυγιάνει την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας και του δηναρίου, του οποίου η τιμή έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την τιμή πώλησής του έναντι του δολαρίου - ένα δολάριο ίσον με 3.000 δηνάρια.

Τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής αυτής "ανάγκασαν το καθεστώς να υπαναχωρήσει στην Απόφαση 986, την οποία αρνήθηκε το περασμένο Απρίλη, όταν κατέβασε εξαναγκαστικές πορείες με το πρόσχημα ότι είναι αντίθετη με τα "κυριαρχικά δικαιώματα" και δηλώνει στο τέλος ότι είναι θετικό απέναντι στις αποφάσεις του ΟΗΕ και για να μη ρεζιλευτεί έχει κατεβάσει το σύνθημα "πετρέλαιο έναντι τροφής". Αυτή η υπαναχώρηση του καθεστώτος απέναντι στην απόφαση του ΟΗΕ γιορτάστηκε από το λαό μας με πορείες και πυροβολισμούς, δηλαδή με έναν τρόπο που πρόσβαλε την κυβερνητική συμμορία. Αυτός ο γιορτασμός ήταν στην πραγματικότητα ένα δημοψήφισμα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τις αντιδράσεις της στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ 3, 7, 712, 986 που κόστισαν στη χώρα μας δισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά δεν έφταναν, αφού η κυβερνητική συμμορία συνεχίζει ακόμα τους ρυθμούς της και τις απεριόριστες συνομιλίες με τον ΟΗΕ, ελπίζοντας να φανεί το αποτέλεσμα σαν "καινούρια νίκη της" και όχι εξαναγκασμένη από τις πιέσεις του λαού που ζητά την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για να βγει από την οικονομική κρίση και την άρση του εμπάργκο", τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Ιράκ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ αγωνίζεται 62 χρόνια για την ευημερία του λαού της χώρας, των εθνικών θεμάτων και τα δικαιώματα των Κούρδων. Σ' αυτή την πορεία, πρόσφερε τα καλύτερα μέλη και ηγέτες του, ενώ χιλιάδες μέλη είτε φυλακίστηκαν είτε εξορίστηκαν.

"Παρ' όλα αυτά, βρίσκεται πάλι σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την ανατροπή της δικτατορίας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την κοινωνική δικαιοσύνη, ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του για την κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων (Κούρδων, Ασσυρίων και Κιλδάνων). Παλεύει ακόμα για την καλυτέρευση της οικονομίας της χώρας, για την άρση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, ώστε να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα σαν ειρηνική χώρα που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και να εφαρμόσει την πολιτική της καλής γειτονίας και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής και ειδικότερα την απελευθέρωση ολόκληρης της παλαιστινιακής γης και να πετύχει επίσης την Αραβική Οικονομική Κοινότητα για την οικονομική ολοκλήρωση".

Στο τέλος της ανακοίνωσης, η Κεντρική Επιτροπή τονίζει ότι το δικτατορικό καθεστώς δεν ανατρέπεται χωρίς ενωμένο και δυνατό αγώνα από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Ο λαός μας, που εξεγέρθηκε το Μάρτη του 1991, έχει τεράστια αποθέματα δύναμης. Πρέπει εμείς να τα αξιοποιήσουμε για την τελική μάχη κατά της δικτατορίας, αξιοποιώντας την αλληλεγγύη των φίλων και των αδελφών μας στο εξωτερικό".

"Οι Ιρακινοί κομμουνιστές, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την πατρίδα και τη δημοκρατία τις περασμένες δεκαετίες, εναντίων των εκάστοτε τυραννικών καθεστώτων, στέκονται σήμερα ανάμεσα στο λαό μας, παλεύοντας για τα συμφέροντα και τα οράματά του, συνεχίζουν τον αγώνα για την ελευθερία και την ευημερία του λαού. Το κόμμα μας και ειδικότερα τα δύο συμμαχικά κόμματα, το Ενωμένο Πατριωτικό Κουρδιστάν και το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν για την επίλυση του προβλήματος του Κουρδιστάν και την κοινή πάλη με τις δυνάμεις της ιρακινής αντιπολίτευσης για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος".

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΓΕΜΟΝΕΣ - ΑΞΟΝΕΣ - ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ (2003-03-28 00:00:00.0)
Ξεδιάντροπη υποκρισία (2003-01-09 00:00:00.0)
Ηχούν τύμπανα πολέμου; (2002-07-31 00:00:00.0)
Ανατροπή καθεστώτων και επιθέσεις στο Ιράκ και αλλού! (2002-04-09 00:00:00.0)
Εμπάργκο και δικτατορικό καθεστώς βασανίζουν τον ιρακινό λαό (2001-01-06 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ (1998-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ