Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται λαϊκή αντεπίθεση

Συζήτηση, χτες, με τους εργαζόμενους στο Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ

"Ο λαός πρέπει να ανακαλύψει ξανά τη μεγάλη του δύναμη - και έχει αυτή τη δύναμη - να ανακαλύψει ξανά τα όπλα που διαθέτει και ν' αντεπιτεθεί". Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στους εργαζόμενους του Μηχανογραφικού Κέντρου του ΟΤΕ στο Ρουφ.

Η καλύτερη άμυνα στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - είναι η επίθεση. Για το ΚΚΕ αυτό σημαίνει επίθεση και μέσα από την ψήφο, και μέσα από τους αγώνες, και με τις συσπειρώσεις σε μέτωπα πάλης, και μέσα από τις πολιτικές διεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετεκλογικά, υπό τον εξής όρο: Οτι θα ενισχύεται εκείνη η δύναμη που είναι κατά της οποιασδήποτε μορφής δικομματισμού και της κλασικής που έχουμε γνωρίσει, αλλά και της νέας μορφής δικομματισμού που πάει να περάσει με συνεργασίες ανάμεσα σε μεγάλα και μικρότερα κόμματα.

Σε αυτές τις εκλογές, σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, πρέπει να χτυπηθεί ο δικομματισμός και να θωρακιστεί ο λαός από τα κεντροαριστερά ή τα κεντροδεξιά σενάρια που "ψήνονται" και ετοιμάζονται, αν δεν υπάρξει η κλασική αυτοδυναμία.Πρόκειται για ένα στόχο που έχει δύο όψεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας: Να καταφέρουμε ένα χτύπημα στην πολιτική και τα συμφέροντα που ευθύνονται για τη λιτότητα, την ανεργία, την εκμετάλλευση, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ηθική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τον τόπο. Μόνο που αυτή η επίθεση χρειάζεται να γίνει έγκαιρα... Στις εκλογές με την υπερψήφιση του ΚΚΕ και την επόμενη ημέρα με τον ενωμένο αγώνα όλων, ανεξάρτητα από τι ψήφισε ο καθένας.

Απαντώντας σε ερώτηση εργαζόμενου για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού τόνισε τη σημασία του Αιγαίου ως δίαυλου επικοινωνίας και την επιδίωξη των Αμερικανών να το μοιράσουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με τη δική τους επικυριαρχία, υπογράμμισε ότι στο πλαστό δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη" που πλασάρουν οι εκπρόσωποι της "νέας τάξης πραγμάτων", δίνοντας στην "ειρήνη" το δικό τους περιεχόμενο, που σημαίνει απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τη μετατροπή των λαών σε αιχμαλώτους ακόμα και μέσα στη χώρα τους, "εμείς απαντάμε... "πόλεμο" με τη "νέα τάξη πραγμάτων". Πρέπει να πούμε όχι στη στρατηγική του ΝΑΤΟ, αλλά και να "τιμωρηθούν" εκλογικά τα κόμματα εκείνα που λένε "ναι" στη διπλωματία μέσα στο ΝΑΤΟ...".

Ποιος κάνει κουμάντο

Το ραντεβού με τους εργαζόμενους στο Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ στο Ρουφ είχε κλειστεί σε ανύποπτο με τις εκλογές χρόνο. Οι εκλογές όμως το επέσπευσαν. Στη διάρκεια της συζήτησης η Αλέκα Παπαρήγα δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί στις αλλαγές που φέρνει στην κοινωνία και στα δικαιώματα των εργαζομένων η ανάπτυξη της πληροφορικής. "Ζούμε σε μία εποχή - είπε - της τρίτης τεχνολογικής επανάστασης. Παρατηρούμε μια επαναστατικοποίηση στις νέες τεχνολογίες. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πώς καρπώνεται ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο επιστήμονας τις δυνατότητες που ανοίγει για τη ζωή του ανθρώπου η τεχνολογική επανάσταση. Πώς αυτό εκφράζεται στο εισόδημα, στην ποιότητα ζωής, στην απόκτηση ελεύθερου χρόνου. Διαπιστώνουμε το εξής αντιφατικό γεγονός, για το οποίο βέβαια εμείς δίνουμε εξήγηση. Οι νέες τεχνολογίες ενώ καταλαμβάνουν όλο και πιο μεγάλο μέρος στη ζωή μας, τόσο μετατρέπονται σε όπλα υπερεκμετάλλευσης των ανθρώπων και μία από τις φαινομενικές αιτίες αύξησης της ανεργίας. Γι' αυτό προκύπτει το μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Ποιος κάνει κουμάντο στην αξιοποίηση και χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών; Κάνει μήπως ο εργαζόμενος; Οχι! Η επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες είναι ένα όπλο που το χρησιμοποιούν η κυρίαρχη τάξη, αλλά και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις για να το στρέψουν σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι αντί να βελτιώνεται η ζωή μας και ν' αυξάνεται ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων, αυξάνεται η ανεργία...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ