Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΕΛΛΙΔΗ
Σε δυναμικούς αγώνες οι εργαζόμενοι

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες στις 9 το πρωί 150 περίπου εργαζόμενοι του εκδοτικού συγκροτήματος ΒΕΛΛΙΔΗ, που μέχρι πρόσφατα εξέδιδε τις καθημερινές εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη". Οι εργαζόμενοι, κύρια τυπογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι των δύο εφημερίδων, αφού συγκεντρώθηκαν μπροστά στα πρώην γραφεία του δημοσιογραφικού οργανισμού στην Τσιμισκή 77, κατέληξαν με πορεία στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, όπου κατέθεσαν μηνύσεις κατά της προέδρου του συγκροτήματος Κατερίνας Βελλίδη για παραβάσεις του νόμου ΑΝ 690/1947 που αφορούν τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών.

Οι εργαζόμενοι με τις μηνύσεις τους ζητούν την άμεση σύλληψη και παραπομπή της εκδότριας σε δίκη με τη διαδικασία της αυτόφωρης διαδικασίας και απαγόρευση εξόδου της από τη χώρα. Υποστηρίζουν πως η εκδότρια χρωστά προς τις τράπεζες, την Εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς πάνω από 5 δισ., ποσό που δεν περιλαμβάνει τα χρέη προς τους προμηθευτές και τα προς τους ίδιους δεδουλευμένα που σήμερα ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια.

Ηδη, έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και μία του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, με τις οποίες επιδικάζονται οι καθυστερούμενοι μισθοί σε 76 εργαζόμενους.

Η Ενωση Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει πως ενώ οι εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα η εργοδότρια βρίσκεται σε συνεχείς διακοπές, αδιαφορώντας για το μέλλον των δύο εφημερίδων και των εργαζομένων. Τονίζει, επίσης, πως οι εργαζόμενοι έχουν εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και δεν πρόκειται να μείνουν αδιάφοροι στην αλλοπρόσαλλη τακτική της εργοδότριας.

Στο μεταξύ, μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο συγκρότημα Βελλίδη και το πλήρες κενό που υπάρχει στο χώρο του Τύπου της Θεσσαλονίκης μετά και την αποτυχία του καθημερινού φύλλου της "Καθημερινής", πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκρότημα Λαμπράκη επιχειρεί την έκδοση καθημερινής εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη, ενώ αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες σχεδιάζουν την έκδοση ενθέτων που θα αφορούν αποκλειστικά τη Β. Ελλάδα και θα απευθύνονται ειδικότερα στους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αναφέρουν πως το συγκρότημα Λαμπράκη πριν το εγχείρημα για τοπικό φύλλο προσπαθεί εκ νέου να προσεγγίσει την Κατερίνα Βελλίδη για την αγορά των δύο εφημερίδων, αλλά και της άδειας που διαθέτει η εκδότρια για τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ