Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Διακομματική Επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών με θέματα τη ρύθμιση του τρόπου προβολής κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και την αποτίμηση των παροχών σε είδος προς τους υποψηφίους.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χτες τα ανώτατα όρια δαπανών ανά εκλογική περιφέρεια, για κάθε υποψήφιο βουλευτή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Για την Α Αθηνών ορίζεται στα 13.298.930 δραχμές, τη Β Αθηνών στα 18.468.480, την Α Πειραιώς στα 9.796.110, τη Β Πειραιώς στα 9.970.110, την Α Θεσσαλονίκης στα 11.579.020, και τη Β Θεσσαλονίκης στα 9.632.420. Οποιος υπερβεί το πλαφόν θα υποστεί οικονομικές κυρώσεις.

Η Διακομματική Επιτροπή θα προμετρά στις δαπάνες του υποψηφίου και ορισμένες κατηγορίες δωρεάν παροχών σ' αυτόν, όπως τη δωρεάν παροχή σ' αυτόν χώρου για να στεγάσει το εκλογικό του κέντρο. Ενδεχόμενα, θα προσδιορίσει τα κατώτερα όρια δαπάνης για μετακινήσεις ψηφοφόρων, έντυπο υλικό, μίσθωση αιθουσών για συγκεντρώσεις και μίσθωση εκλογικών κέντρων. Για τα τελευταία θα οριστεί κατώτερο όριο δαπάνης με βάση την αντικειμενική τους αξία επί συντελεστή που θα αποφασίσει. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την κυκλοφορία "μαύρου χρήματος", αφού ποσά μπορεί να συνεχίσουν να διακινούνται "κάτω από το τραπέζι".

Εξάλλου, η Διακομματική Επιτροπή σήμερα θα εξετάσει αν υπάρχει ανάγκη μέτρησης του χρόνου για διαφημίσεις ή παρουσιάσεις υποψηφίων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Στην περίπτωση που αναγνωριστεί ότι υπάρχει ανάγκη, τότε ενδεχομένως η κυβέρνηση θα αναθέσει σε εταιρία το έργο μέτρησης του χρόνου. Εξάλλου, εκφράζεται η πρόθεση όσοι περιορισμοί ισχύουν για τα πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια να ισχύσουν και για τα τοπικά. Αυτό όμως κρίνεται δύσκολο, καθώς ο αριθμός των τοπικών καναλιών είναι πολύ μεγάλος και άρα δύσκολο να γίνει επαρκής έλεγχος.

Εξάλλου, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τα υπουργεία, τις περιφερειακές διοικήσεις και τις νομαρχίες να του αποστείλουν ονομαστικές καταστάσεις των μονίμων υπαλλήλων τους που είναι πτυχιούχοι της νομικής σχολής. Και αυτό προκειμένου οι υπάλληλοι αυτοί να διοριστούν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές, αν παρουσιαστούν ελλείψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ