Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
"Δημοκρατικός" προεκλογικός διάλογος με ξήλωμα αφισών

Επίθεση κατά του δικαιώματος στην αφισοκόλληση εξαπέλυσε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, θεωρώντας την παραπάνω μορφή έκφρασης πολιτικής άποψης "ακαλαίσθητη" και "πανηγυρική διαδικασία". Μάλιστα, μιλώντας εξ ονόματος των πολιτών, ισχυρίστηκε ότι αυτό που επιζητούν είναι ένας "καλά οργανωμένος δημοκρατικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, ώστε να ενημερωθούν για τις θέσεις τους, ο οποίος και έχει καθιερωθεί από το ισχυρό δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας μας" και πως έχουν ξεπεράσει τις οπισθοδρομήσεις και τις πανηγυρικές διαδικασίες που συνιστούν οι αφισοκολλήσεις, οι συγκεντρώσεις, τα αεροπανό και οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις. Δεν εξήγησε, ωστόσο, πώς εγγυάται το δικαίωμα έκφρασης και διάδοσης των πολιτικών θέσεων και απόψεων των κομμάτων που δε συμπεριλαμβάνονται στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς "οργανωμένους δημοκρατικούς διαλόγους", απέφυγε ακόμα να αναφερθεί στη δημοσιογραφική και εν τέλει εκδοτική μεροληψία που διαμορφώνει και αναλύει κομματικές θέσεις και απόψεις κατά το δοκούν, "αγνόησε" πως η συμμετοχή του πολίτη στο ανάγνωσμα μιας πολιτικής αφίσας ή σε μια συγκέντρωση μπορεί να είναι πιο σημαντική και σίγουρα περισσότερο επεξεργάσιμη από το μυαλό απ' ό,τι ο βομβαρδισμός πολιτικών μηνυμάτων και διαλόγων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα χτες, σε έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σχετικά με τη μορφή διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, αποφασίστηκε να "τηρηθούν με κάθε αυστηρότητα οι κανόνες της τάξης και της ευπρέπειας και να μην επιτραπεί η διαταραχή της ομαλής λειτουργίας των πόλεων και των χωριών". Οπως εξήγησε στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, η ευπρέπεια της προεκλογικής διαδικασίας συνίσταται στην κατάργηση της αφισορύπανσης, των σπρέι, των αεροπανό και των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της αισθητικής των πόλεων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες σε όλες τις μέχρι σήμερα προεκλογικές περιόδους είχαν κακοποιηθεί βάναυσα". Συνεχίζοντας είπε ότι οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες θα είναι αυστηροί στην εφαρμογή των κανόνων ...ευπρέπειας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι τουλάχιστον από πλευράς Δήμου Αθήνας οι πολιτικές αφίσες θα ξηλώνονται!

  • Σε 5.000 ανέρχεται ο αριθμός των υπαλλήλων του Δήμου Αθήνας που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές. Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι θα απασχοληθούν ως επόπτες και τομεάρχες εκλογικών τμημάτων, αγγελιοφόροι εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς και ως εργατικό δυναμικό για τη διανομή εκλογικού υλικού. Στο προσωπικό που θα ασχοληθεί με τις εκλογές συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό ιδρυμάτων.

Στις εκλογικές διαδικασίες δε θα συμμετέχουν οι υπάλληλοι ετεροδημότες, καθώς θα μεταβούν στους τόπους καταγωγής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οπότε δικαιούνται άδεια, ανάλογα με τις αποστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ