Τετάρτη 28 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Ρυθμίσεις - πρόκριμα για ασυδοσία

Το ΕΣΡ, με μια απαράδεκτη χτεσινή απόφαση, εξαιρεί ουσιαστικά τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα από προεκλογικές ρυθμίσεις και επιτρέπει την ασύδοτη λειτουργία τους στο "δικομματικό μοτίβο". Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ καταψήφισε και αντιπρότεινε ρυθμίσεις για ίσους όρους αντιπαράθεσης

Ρυθμίσεις στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, πολύ πιο πίσω από κείνες που έγιναν για τις εκλογές του '93 αποφάσισε, χτες, να προτείνει το ΕΣΡ, ενόψει της λήψης της τελικής διυπουργικής απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εκλογών.Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κυβέρνηση με σχετική διυπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί μετά τη σημερινή δεύτερη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής.

Η απόφαση - πρόταση του ΕΣΡ για τις προεκλογικές ρυθμίσεις, ουσιαστικά, αφορά μόνον τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα - αν και ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να εφαρμόζονται και από τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Βεβαίως, την καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, τονίζοντας πως θεωρεί απαράδεκτες τις σχετικές ρυθμίσεις που παραβιάζουν και τον ίδιο το νόμο 2429/10.7.1996. Προκαλεί, έτσι, εντύπωση πώς ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ, που ανακοίνωσε την απόφαση, κατά περίεργο τρόπο, υποστήριξε ότι η απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα πλην δύο, επιμέρους, σημείων!

Συγκεκριμένα, με τη χτεσινή απόφαση του ΕΣΡ, προτείνεται να καλυφθεί, από τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και μόνον, από μία συνέντευξη κάθε αρχηγού κόμματος από δημοσιογράφους κοινής αποδοχής. Επίσης, θα καλυφθεί από μία συνέντευξη, κάθε αρχηγού, στο Ζάππειο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και από μια προεκλογική συγκέντρωση που θα επιλέξουν τα ίδια τα κόμματα. Αντίθετα απ' ό,τι ορίζει ο νόμος, η απόφαση του ΕΣΡ δε συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά κανάλια στην απόφαση, δεν τα υποχρεώνει για την κάλυψη των παραπάνω προεκλογικών συνεντεύξεων και της προεκλογικής συγκέντρωσης, κάτι που ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε, προτείνοντας να γίνει (μετάδοση) σε εθνικό δίκτυο.

Στρογγυλά τραπέζια

Πέραν αυτών, το ΕΣΡ θεωρεί, απλώς, απαραίτητο να μεταδοθούν από τον εθνικό φορέα (ΕΡΤ) και τα άλλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια τουλάχιστον τέσσερες συζητήσεις - στρογγυλά τραπέζια με επιμέρους θέματα (οικονομία, εθνικά- εξωτερική πολιτική κλπ.), με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων. Επίσης, να διατεθούν από όλους τους σταθμούς από ένα 10λεπτο (!) κάθε βδομάδα ως τις εκλογές για την προβολή των θέσεων των κομμάτων. Εδώ εξαντλούνται όλες οι υποχρεώσεις των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών! Πρέπει να σημειωθεί ότι, με τη χτεσινή απόφασή του, το ΕΣΡ βρίσκεται πίσω και από το 1993, αφού περιορίζει το δωρεάν χρόνο για τα κόμματα.

Ομως, το πλέον προκλητικό, στη χτεσινή απόφαση - πρόταση, είναι το γεγονός ότι το ΕΣΡ αρνήθηκε να ισχύσουν ρυθμίσεις που να υποχρεώνουν όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να διαθέτουν ίσο χρόνο στα δελτία ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων. Οπως και για την υποχρέωση των μέσων να εφαρμόζουν τις προεκλογικές ρυθμίσεις σε όλες τις υπάρχουσες ή άλλες ενημερωτικές - εκλογικές εκπομπές που θα προγραμματίζουν, ώστε να συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Μ' αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, και με ευθύνη του ΕΣΡ, προκρίνονται και κατοχυρώνονται άνισοι όροι αντιπαράθεσης, αφού, στη βάση των διαπλεκομένων, τα ιδιωτικά, και της εξάρτησης από την κυβέρνηση, τα κρατικά ΜΜΕ, θα προβάλλουν και θα αναπαράγουν τους όρους για τη στήριξη του δικομματισμού...

Το ΚΚΕ

Ακριβώς για να διασφαλιστούν όροι ίσης προεκλογικής αντιπαράθεσης για όλα τα κόμματα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΡ, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις - ρυθμίσεις, που εξασφαλίζουν ίσους όρους προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων. Βασικά στοιχεία της πρότασης είναι πως όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα - κρατικά και ιδιωτικά, εθνικής και τοπικής εμβέλειας - όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο και όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, εφαρμόζουν, ενιαία, συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αφορούν το χρόνο και τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων και προβολής των θέσεών τους, για πραγματικά αντικειμενική ενημέρωση των ψηφοφόρων.

Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο ΕΣΡ, σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση που πάρθηκε, τονίζει χαρακτηριστικά:

Το ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την απόφαση - πρότασή του για τις ρυθμίσεις σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο, ουσιαστικά, προτείνει μέτρα που ενισχύουν την ασυδοσία ιδιαίτερα στα ιδιωτικά ΜΜΕ, αντί να εξασφαλίζουν ίσους όρους στην προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων και την προβολή των θέσεών τους.

Στην πράξη, επισημαίνεται σε άλλο σημείο, τα ιδιωτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, να αποσιωπούν τις αντίθετες απόψεις και τη δραστηριότητα των μικρότερων κομμάτων και, εν τέλει, να παραπληροφορούν τους εργαζόμενους, όλους τους πολίτες. Στα πλαίσια των διαπλεκομένων συμφερόντων των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ και των κομμάτων του δικομματισμού, προκρίνεται ο στόχος διαμόρφωσης και αναπαραγωγής άνισων όρων εκλογικής αντιπαράθεσης υπέρ των κομμάτων του δικομματισμού, βεβαίως.

Ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζει, καταψήφισα την παραπάνω, απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας, απόφαση που υπερψήφισαν όλα τα παρόντα μέλη του ΕΣΡ και οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πολιτική Ανοιξη) που συμμετείχαν. Αντιπροτείναμε σειρά μέτρων και ρυθμίσεων για ενιαία εφαρμογή από όλα - τα κρατικά και τα ιδιωτικά - Ρ/Τ μέσα, που εξασφαλίζουν, κατά το δυνατόν στα πλαίσια της υπάρχουσας πραγματικότητας, προϋποθέσεις για ίσους όρους προεκλογικής αντιπαράθεσης.Δυστυχώς, η πλειοψηφία του ΕΣΡ απέρριψε τις προτάσεις μας οι οποίες, εκτός των άλλων, θα συνέβαλαν στην αναβάθμιση και του ρόλου του Συμβουλίου στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ