Σάββατο 12 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναφέρουμε το θέμα του δημοψηφίσματος

Και μη μου πείτε ότι έγιναν εκλογές. Και στην Ευρώπη γίνονται εκλογές, αλλά γίνονται και δημοψηφίσματα. Ζητάμε, λοιπόν, να γίνει ξεχωριστή συζήτηση στη Βουλή, με δική σας ευθύνη, για τη Διακυβερνητική και εδώ να τοποθετηθεί το κάθε κόμμα πώς βλέπει το δημοψήφισμα και γιατί το θέλει.

Οποιος αναγορεύει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μονόδρομο για το λαό, αυτός αναλαμβάνει ευθύνες τεράστιες, είτε είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση.

Η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα δεν είναι αποκλειστικά στο θέμα αν πρέπει σήμερα να τεθεί το ζήτημα της αποδέσμευσης. Μακάρι να ήταν μόνο αυτή η διαφορά μας. Αλλα, κατ' αρχήν η διαφορά βρίσκεται στο αν βοηθά η συμμετοχή και μας συμφέρει. Αν π.χ. συμφωνούσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αρνητικές συνέπειες, τότε, ανεξάρτητα από το θέμα της αποδέσμευσης, μπορούσαμε να κινηθούμε μαζί, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της συνολικής ρήξης στην πορεία.

Οι βαθιές διαφορές μας είναι ότι τα άλλα κόμματα, όπως και οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εμείς εναντιωνόμαστε στις επιλογές της.

Οι νέοι φόροι με νέο όνομα και μορφή
  • Η αποκέντρωση που ευαγγελίζεστε αποτελεί ευκαιρία για παλιούς, αλλά κυρίως νέους "αποκεντρωμένους" φόρους από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Ο κ. Παπαδόπουλος, με την πείρα που έχει στο υπουργείο Οικονομικών, είναι ο πιο κατάλληλος για φορομπηχτική πολιτική. Ο χώρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός για σας. Αλλωστε, εδώ δοκιμάστηκε και η "κεντροαριστερή" συνεργασία στις νομαρχιακές εκλογές.
  • Οι αυξήσεις φόρου των μικρών επιχειρήσεων αγγίζουν για το 1997 το 300%, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία λέει ότι θα διορθώσει ο πρωθυπουργός σε ορισμένα σημεία. Δεν παίρνουν διόρθωση, παρά μόνο κατάργηση.
  • Θα εισπράξετε νέους φόρους με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
  • Θα συνεχίσετε και θα επαυξήσετε τα νέα χαράτσια. Από φέτος π.χ. οι σπουδαστές των ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ καλούνται να πληρώνουν 65 χιλιάδες δραχμές το χρόνο για δίδακτρα. Διπλοπληρώνουν οι εργαζόμενοι, γιατί όπως είναι γνωστό, ο οργανισμός χρηματοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία αύξησης των νοσηλίων που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Οι φοιτητές στις εστίες έχουν αρχίσει να πληρώνουν νοίκια και τροφεία, σε λίγο θα πληρώνουν και τα συγγράμματα. Το σύστημα πληρωμής επεκτείνεται καθημερινά.

Επίσης, καλούνται οι γονείς και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί να καταβάλουν ένα μικρό στην αρχή ποσό το χρόνο, για να δημιουργηθούν υπηρεσίες σχολικής ιατρικής με ανύπαρκτη υποδομή. Θα μου πείτε, τόσο σοβαρό είναι να πληρώνονται 1.000 και 2.000 το χρόνο; Το θέμα είναι ότι τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να είναι δωρεάν. Και το πιο μεγάλο θέμα είναι, ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξήσετε τα ποσά αυτά, με το έτσι θέλω.

Δεν είναι και αυτή μια μορφή αρπαγής χρημάτων που εκφράζει πιστά τη σαφή θέληση της κυβέρνησης να επιβάλει νέους φόρους;

Φοροαπαλλαγές: Πόσο απέχει η πραγματικότητα από τις διακηρύξεις

Ο κίνδυνος να αφαιρεθούν φοροαπαλλαγές με κοινωνικό χαρακτήρα είναι μέγιστος.

Σας καταγγέλλουμε για το όργιο εξύβρισης των εργαζομένων που έχετε εξαπολύσει. Δίνετε στη δημοσιότητα, εκ του πλαγίου, μια σειρά στοιχεία για χαριστικές παροχές και ειδικά προνόμια σε κατηγορίες εργαζομένων. Για τα επιδόματα της γαλοπούλας, τις εκπτώσεις σε τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους σ' αυτή, για επιδόματα καυσόξυλου, για αποζημιώσεις πλαστών εφημεριών, ψεύτικων υπερωριών κ.ο.κ.

Εσείς τα καθιερώσατε αυτά τα επιδόματα, από το 1983-'84 και μετά. Τα καθιερώσατε, ακριβώς για να μπορείτε να εξαγοράζετε τη σιωπή των εργαζομένων, για να δρομολογήσετε τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Εμείς τα καταγγέλλαμε πάντα, προειδοποιούσαμε τους εργαζομένους. Και τότε τα συνδικαλιστικά σας στελέχη, που σήμερα είναι βουλευτές, υπουργοί, πολιτευτές, μας κατηγορούσαν ότι δε συναινούμε, έστω και σε πλάγια μέσα, στήριξης των εργαζομένων, ότι είμαστε δογματικοί, και ότι θέλουμε οι εργαζόμενοι να υποφέρουν, για να κάνουμε την επανάσταση.

Βρίζετε και συκοφαντείτε τους εργαζόμενους, μόνο και μόνο για να κρύψετε ότι δεν πρόκειται να καταργήσετε τις πραγματικά προκλητικές φοροαπαλλαγές που δημιουργούν τα μεγάλα ελλείμματα. Δε θέλετε να καταργήσετε, αντίθετα θα επαυξήσετε, τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Δώσατε και νέες, όπως στην περίπτωση του Μετρό της Αθήνας, του αεροδρομίου των Σπάτων. Χώρια που χαρίζετε κατά καιρούς τα διάφορα χρέη και πρόστιμα. Χρέη στο ΙΚΑ, τους τόκους υπερημερίας που αφορούν τον Λάτση και Βαρδινογιάννη. Χαρίσατε πρόσφατα με διαδικασία της Βουλής αρκετά στον εφοπλιστή Καρρά κλπ. Δεξιά - αριστερά διαβεβαιώνετε ότι θα αφαιρέσετε ορισμένες φοροαπαλλαγές σε εισοδήματα πάνω από 7 εκατομμύρια το χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο το ότι διοχετεύετε στον Τύπο και παραδειγματικά το όριο αυτό. Θέλετε να δημιουργήσετε την εντύπωση, ότι ο βασικός κοινωνικός διαχωρισμός, η κοινωνική ανισότητα, αφορά αυτό το όριο. Με τον τρόπο αυτό πάτε να εισπράξετε νέους φόρους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ από ορισμένα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα. Εδώ υπάρχει η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, επιχειρηματίες εγχώριοι και ξένοι, που μπορεί να κερδίζουν 7 εκατομμύρια και βάλε το δευτερόλεπτο, την ώρα ή τη μέρα. Πώς θα τους φορολογήσετε όταν δηλώνουν εισόδημα 3 και 4 εκατομμύρια το χρόνο;

Εμείς ζητάμε πρώτα και κύρια να καταργηθούν οι παρακάτω φοροαπαλλαγές:

1.) Ο νόμος 2238/94 άρθρο 103, με τον οποίο απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων τα κέρδη που πραγματοποιούνται από την εκμετάλλευση πλοίων υπό ξένη σημαία και αεροσκαφών αλλοδαπών εταιριών.

2.) Ο νόμος 2238/94 άρθρο 103, με τον οποίο απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων οι εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και αμοιβαίων κεφαλαίων, δηλαδή ομόλογα, μετοχές μέσω χρηματιστηρίου, με πρόσχημα την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς.

3.) Ο νόμος 1211/72 άρθρο 8 περί απαλλαγών, όπως στην περίπτωση της ΠΕΤΡΟΛΑ.

4.) Ο νόμος 4.171/61 για την απαλλαγή ξένων τεχνικών εταιριών.

5.) Η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος και από κάθε φόρο, εισφορά υπέρ δημοσίου ή τρίτου, για τις αλλοδαπές τεχνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

6.) Ο νόμος 27/1975 που επιβάλλει μείωση φόρων κατά 50% για τα κρουαζιερόπλοια.

7.) Τα νέα προνόμια με το Νόμο 2238/94 άρθρο 6.

8.) Οι νόμοι 1076/86 και 1955/91 άρθρα 22 και 9 αντίστοιχα, με τους οποίους απαλλάσσεται εταιρία που συγχωνεύεται με άλλη.

9.) Ο νόμος 2678/53 για τις φοροαπαλλαγές ξένων εταιριών, που τώρα ισχύει για το αεροδρόμιο των Σπάτων, για την εταιρία που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο χρυσού στη Χαλκιδική.

Ανεργία, απασχόληση, εργασιακές σχέσεις, εισοδηματική πολιτική

Το πολυεθνικό κεφάλαιο τα θέλει όλα, δε ζητάει απλά πολλά.

Η "Λευκή Βίβλος" αφήνει τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στη βουλιμία του κεφαλαίου. Σήμερα στη χώρα μας είναι πλατιά διαδεδομένη η σωστή αντίληψη ότι η ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟΣ και ότι συνεπάγεται, αυξάνει, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία.

  • Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αποσύνδεση του ύψους των μισθών εργασίας από το πραγματικό κόστος ζωής.Ενα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ζητήσουμε να συζητηθεί είναι η θεσμοθέτηση της ΑΤΑ παντού. Και στις αμοιβές και στις συντάξεις και στη φορολογική κλίμακα. Διεκδικούμε γενναίες αυξήσεις για μισθούς, συντάξεις, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να αισθάνονται δεσμευμένοι από διετή συμβόλαια λιτότητας.
  • Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο νόμο της κυβέρνησης που μετατρέπει την απασχόληση σε ευκαιριακή και μερική, και τον εργάτη - υπάλληλο σε ενοικιαζόμενο εργάτη - υπάλληλο.Προεκλογικά υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα εξασφαλίσει άμεσα 55.000 θέσεις εργασίας σε νέους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα βάζει τους ανέργους να πληρώνουν την εργοδοσία, για να τους απασχολήσει για ένα ορισμένο διάστημα.

Στην πραγματικότητα αυτός ο νόμος μοιράζει την ανεργία, δημιουργεί μια δεύτερη αγορά εργασίας της ευκαιριακής, ελαστικής, προσωρινής απασχόλησης, όπου η εργοδοσία θα αντλεί φτηνό εργατικό δυναμικό και θα αποτελεί αγορά πίεσης για να πέσουν οι μισθοί των σταθερά απασχολουμένων. Ο περιορισμός του κανονικού χρόνου εργασίας με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη μείωση του μισθού και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Σ' αυτά τα πλαίσια καταργείται και η ελάχιστη ασφάλιση, ο κατώτατος μισθός.

  • Είμαστε αντίθετοι στη σύνδεση μισθού και αποδοτικότητας, όπως νοείται και εφαρμόζεται στις δοσμένες συνθήκες.Ποιος καθορίζει τα κριτήρια αποδοτικότητας της επιχείρησης; Οι ίδιοι οι βιομήχανοι, η ισχυρή εργοδοσία. Και η ευρωπαϊκή και η ελληνική πείρα έχουν δείξει ότι ο εργοδότης ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος με την απόδοση.
  • Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χρειάζεται προστασία της παραγωγικής βάσης. Αφήστε κατά μέρος το ότι ο προστατευτισμός είναι ξεπερασμένος, γιατί χάρη στον προστατευτισμό έγιναν ισχυρότερες οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, αλλά και άλλες οικονομίες, και γιατί οι ισχυροί σύμμαχοί σας ακολουθούν πολιτική έντονου προστατευτισμού των δικών τους εγχώριων αναπτυξιακών δυνατοτήτων.

Βεβαίως, όταν εμείς μιλάμε για προστασία της εγχώριας παραγωγικής βάσης, εννοούμε να προστατεύεται όχι μόνο από την εξαγορά του πολυεθνικού κεφαλαίου, που συνήθως τη μετατρέπει σε εμπορική από βιομηχανική, αλλά να προστατεύσετε και από το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο δεν έχει πατρίδα. Πατρίδα του είναι εκεί όπου αυγαταίνουν τα κέρδη του.

Εμείς υποστηρίζουμε τις δημόσιες επενδύσεις. Οχι βέβαια αυτές τις δημόσιες επενδύσεις που γίνονται για να εξασφαλιστεί υποδομή για το ιδιωτικό κεφάλαιο, αλλά δημόσιες επενδύσεις με αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση και περιεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ