Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός, αυτό το τέρας που ροκανίζει με το "βαμβάκι" τα εισοδήματα των εργαζομένων και έχει αλυσιδωτές παρενέργειες στο σύνολο της οικονομίας, άρχισε να ξαναδείχνει τα κοφτερά του δόντια. Και πώς να μην τα ξαναδείξει, όταν όλες σχεδόν οι τιμές των βασικών ειδών και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, διαμορφώνονται - ελέω της πολιτικής "απελευθέρωσης", που με ευλαβική συνέπεια εφάρμοσαν, τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όσο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - ελεύθερα. Συνέπεια αυτής της πολιτικής, με το ξημέρωμα του 1995, άρχισαν να τρέχουν οι αυξήσεις στα νοίκια, τα ασφάλιστρα, το πετρέλαιο κίνησης, στα τιμολόγια του ΟΤΕ και σε δεκάδες άλλα είδη και υπηρεσίες.

Το θέμα της ακρίβειας στην αγορά - δηλαδή το θέμα του πληθωρισμού - ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Φυσικά, στην ίδια συνεδρίαση, η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, όπως τι θα γίνει με τα κρατικά ελλείμματα, με τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή, με τις επενδύσεις, με την ανεργία, το ισοζύγιο, τα μεγάλα έργα και άλλα καυτά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,υποστήριξε πως η πορεία της οικονομίας βρίσκεται σε... καλό δρόμο. Με δεδομένο, όμως, ότι η ακρίβεια μαστίζει τους εργαζόμενους, καθώς κάθε χρόνο ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των μισθών τους, αφού οι αυξήσεις των μισθών υπολείπονται κατά πολύ της αύξησης των τιμών. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός έχει αλυσιδωτές παρενέργειες και στο σύνολο της οικονομίας, καθώς - λόγω του υψηλού πληθωρισμού - τα επιτόκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, το δημόσιο ακριβοπληρώνει τα δάνεια και οι επιχειρηματίες δεν κάνουν επενδύσεις, με το επιχείρημα ότι το κόστος χρήματος είναι υψηλό. Με δεδομένο ότι και ο ΟΟΣΑ με την πρόσφατη έκθεσή του θεωρεί ανέφικτο το στόχο της κυβέρνησης για την πληθωρισμό. Με δεδομένα όλα αυτά, καθώς με ανοιχτό το ενδεχόμενο το 1995 να έχουμε πρόωρες εκλογές, ο υπουργός προανάγγειλε και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού.

Οχι, μη νομίσετε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να "ρίξει νερό" στην πολιτική της "απελευθερωμένης" αγοράς. Η ασυδοσία, που εξασφαλίζει στο μεγάλο κεφάλαιο η απελευθερωμένη από ελέγχους αγορά, αποτελεί για την κυβέρνηση Ευαγγέλιο. Τα όποια μέτρα πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων - που αποτελούν τις δυο μεγάλες πληγές για την ελληνική οικονομία - είναι μέτρα "πυροσβεστικού" χαρακτήρα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στην καθημερινή πραγματικότητα, που δείχνει ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός των τιμών οφείλεται στον πληθωρισμό των κερδών, προανάγγειλε μέτρα για κάποιους ελέγχους στη διακίνηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Με τέτοια μέτρα, όμως, το τέρας του πληθωρισμού δεν αντιμετωπίζεται. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού με το πάγωμα των μισθών(που μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων) και με πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (που διευρύνει τα ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα), αποτελεί "λάδι στη φωτιά" και του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων και των αδιεξόδων της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ