Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η υγεία σε πλήρη απορύθμιση

Δραματικοί οι δείκτες απ' τον ευαίσθητο αυτό τομέα. "Ενα βασικό μέρος της Κοινωνικής Ασφάλισης ακυρώνεται για τον Ελληνα πολίτη, ενώ η φιλελεύθερη εκδοχή οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων και την υποβάθμιση του υπόλοιπου υγειονομικού τομέα" τόνισε χτες ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος

Ενα "κοινωνικό πραξικόπημα" συντελείται ανεπαίσθητα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών με την ακολουθούμενη πολιτική υγείας τα τελευταία πέντε χρόνια τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ακαδημίας Επαγγελμάτων Υγείας ο πρόεδρός της καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος.

Οι αριθμητικοί δείκτες που παρουσίασε, οδηγούν, όπως σημείωσε και ο ίδιος, στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ακυρωθεί για τον πολίτη. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Β. Λαοπόδης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Σπ. Παπασπύρος.

Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την πλήρη αποδιάρθρωση του υγειονομικού συστήματος και την απορύθμιση των μηχανισμών λειτουργίας του, είναι:

  • Τα ελλείμματα των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής Ασφάλισης πλησίασαν τα 70 δισ. το 1994 κυρίως λόγω της αύξησης των νοσηλίων. Αν, τόνισε ο ομιλητής, υπάρξει έστω και μικρή αύξηση των νοσηλίων, τα ελλείμματα αυτά θα διπλασιαστούν. Ταυτόχρονα το σωρευτικό έλλειμμα του νοσοκομειακού τομέα υπερβαίνει τα 100 δισ. και αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
  • Την ίδια στιγμή ο Ελληνας πολίτης πληρώνει και πάλι ακριβά τις υπηρεσίες υγείας. Ετσι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έφτασαν το 1993 τα 550 δισ. δραχμές - δηλαδή το 40% της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ για τις χώρες του ΟΟΣΑ με εξαίρεση την Τουρκία υπογράμμισε ο ομιλητής.

Η δαπάνη των 550 δισ. προκύπτει απ' τους Εθνικούς Λογαριασμούς. Με μια άλλη μέτρηση - την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών - προκύπτει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες, χωρίς τη δαπάνη για τα φάρμακα - έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία. Από 125 δισ. το 1992 έφτασαν τα 370 δισ. το 1994.

  • Στην τετραετία 1988 - 1992 διπλασιάστηκε η παραοικονομία στο χώρο της υγείας. Από 145 δισ. υπερέβη τα 300 δισ. σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ερευνας των Οικογενειακών Προϋπολογισμών. Οπως σημείωσε ο Γ. Κυριόπουλος η απόκλιση των ιδιωτικών δαπανών απ' τους Εθνικούς Λογαριασμούς απ' αυτές των Οικογενειακών Προϋπολογισμών είναι και ένας αδρός δείκτης της παραοικονομικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής έχουν δραματικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Διευρύνονται οι ανισότητες και μικραίνουν οι δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Η επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας στην Ελλάδα, τόνισε ο ομιλητής, επιβαρύνουν και τους υγειονομικούς δείκτες. Ετσι ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, όπως οι τσιγγάνοι, ζουν 20 χρόνια λιγότερο. Στη Θράκη η βρεφική θνησιμότητα είναι υπερτριπλάσια του εθνικού μέσου όρου. (Φτάνει το τριάντα τοις χιλίοις).

Μηχανιστική μεταφορά του Θατσερικού μοντέλου

Σε μια πλήρως απορυθμισμένη και σκληρή αγορά υπηρεσιών υγείας, όπως η σημερινή Ελλάδα, τέθηκε, σημείωσε ο Γ. Κυριόπουλος, το ερώτημα της ενίσχυσης του δημόσιου τομέα υγείας ή της ενίσχυσης του ανταγωνισμού με "μια δόση αγοράς". Περισσότερη αγορά, πρόσθεσε, ίσως να έχει κάποια λογική βάση σε ένα κρατικό σύστημα το οποίο όμως λειτουργεί και το πρόβλημά του είναι απλώς ορισμένες γραφειοκρατικές δυσκαμψίες. "Αλλά, τόνισε, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Περισσότερη αγορά, ανταγωνισμός, και ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών στην Ελλάδα, είναι μια αντιεπιστημονική, μηχανιστική μεταφορά του Θατσερικού μοντέλου. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που χρειάζεται το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας".

"Η φιλελεύθερη εκδοχή, τόνισε σε άλλο σημείο, οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των μεγάλων και υψηλής τεχνολογίας νοσοκομειακών μονάδων απ' τη μια πλευρά και στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του υπόλοιπου υγειονομικού τομέα απ' την άλλη". Τα δημόσια συστήματα υγείας, είπε ο Γ. Κυριόπουλος, κοστίζουν λιγότερο και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα ιδιωτικά. Εχουν μικρότερο κόστος, λιγότερο κόστος, λιγότερες ανισότητες στην πρόσβαση, αποτελεσματικότερο μηχανισμό ελέγχου του κόστους και συγκράτησης των δαπανών και διασφαλίζουν καλύτερους δείκτες υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ