Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύο νέα δάνεια για το μετρό

Δύο νέες συμβάσεις για δάνεια ύψους 38 δισ. δρχ. από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας υπέγραψε χτες η εταιρία "Αττικό Μετρό ΑΕ".

Η πρώτη σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα αφορά τη χορήγηση ποσού 24 εκατομμυρίων ECU (7 δισ. δρχ.), με σκοπό την αγορά χάλυβα για την κατασκευή του μετρό. Αυτό το ποσό καλύπτει τη συνολική δανειοδοτική συμμετοχή του φορέα αυτού στην εκτέλεση του έργου.

Η δεύτερη σύμβαση, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έθεσε στη διάθεση της "Αττικό Μετρό" ποσό 105 εκατ. ECU (31 δισ. δρχ.), το οποίο αποτελεί τη δεύτερη από τις τρεις δόσεις, συνολικού ύψους 305 εκατ. ECU (93 δισ. δρχ.).

Να σημειωθεί ότι από το συνολικό προϋπολογισμό του έργου, που ανέρχεται προς το παρόν (τιμές 1994) σε 542 δισ. δρχ. - ύστερα και από το σκανδαλώδες"πανωπροίκι" ύψους 64,5 δισ. δρχ. τουλάχιστον που χάρισε η κυβέρνηση στους εργολάβους - το 32% έως 40% θα προέλθει από ξένα δάνεια, ενώ το 10% θα καλυφθεί από τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου. Το υπόλοιπο 50% προέρχεται από επιχορηγήσεις της Κοινότητας, αλλά εξαιτίας των υπερτιμολογήσεων που προβλέπει η σκανδαλώδης σύμβαση τα ποσά αυτά καταλήγουν κατευθείαν με τη μορφή υπερκέρδους στις τσέπες των εργολάβων!

Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί μόλις το 20% των έργων για την κατασκευή του μετρό, έναντι 45-50% που πρόβλεπε η αρχική σύμβαση και η οποία ως γνωστόν τροποποιήθηκε παρατείνοντας σκανδαλωδώς το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου κατά ένα περίπου χρόνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ