Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζί με τα νερά υποχώρησε και το ενδιαφέρον

Τις περιοχές του Ρέντη που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Οκτώβρη επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής

"Ρε παιδιά, θα με πάνε φυλακή"... Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, την επομένη της μεγάλης καταστροφικής πλημμύρας του Νοέμβρη στο Ρέντη, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών στην πλατεία "κοιμάται - αν τα καταφέρνει - και ξυπνάει" με το βραχνά των χρεών και την απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο. Μέχρι την περασμένη βδομάδα, τρεις ολόκληρους μήνες μετά, και ακόμη καθάριζε λάσπες. "Τις τελευταίες μέρες δεν έχει φανεί, το μαγαζί είναι κλειστό", είπαν οι γείτονες, "πώς να φέρει "βόλτα" τέτοια καταστροφή"!

Ο υπόγειος χώρος που στεγαζόταν το κατάστημα γέμισε νερά και λάσπες, ως το ταβάνι. Ο,τι είχε και δεν είχε καταστράφηκαν ολοσχερώς. Κουζίνες, πλυντήρια, ψυγεία, δεκάδες ηλεκτρικές συσκευές. Η καταστροφή υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 250.000.000 δραχμές. Κι οι... κλητήρες έρχονται "κάθε λίγο και λιγάκι" στο μαγαζί και ζητούν χρήματα, γιατί τα χρέη τρέχουν.

Ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ,Γεράσιμος Αραβανής,επισκέφτηκε χτες το πρωί τους επαγγελματοβιοτέχνες του Ρέντη, για να μάθει "από πρώτο χέρι" για την κατάσταση που επικρατεί και να ακούσει τα αιτήματά τους. Και αυτό που φάνηκε από την πρώτη στιγμή της δίωρης περιοδείας στις πληγείσες επιχειρήσεις της πόλης ήταν η ανάγκη των επαγγελματοβιοτεχνών του Ρέντη να ακουστεί η φωνή τους.Γιατί, όπως είπαν πολλοί από αυτούς, ούτε εκείνες τις"πολυεξαγγελλόμενες" εκατό χιλιάδες δεν είδαν ποτέ και αφού δε φαίνεται να αποζημιώνονται, σκέφτονται να ενωθούν σε μια συντονιστική επιτροπή για να διεκδικήσουν απ' το κράτος όσα δικαιούνται. Μια και μέχρι τώρα, ειδικά οι επαγγελματίες και βιοτέχνες του Ρέντη, δεν είχαν καν σύλλογο ή σωματείο, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους δήμους.

Την ανάγκη να ενωθούν και να "πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους", σημείωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό και στη Βουλή πιέζοντας την κυβέρνηση, χρειάζεται πριν απ' όλα όμως και η δική τους ενεργοποίηση". Ειδικά μετά την κυβερνητική απόφαση, (υπουργείο Εθνικής Οικονομίας 12/1/1995 αρ. πρωτ. 15419) που αναιρώντας όλες τις... "εν θερμώ" υποσχέσεις, προβλέπει αποζημίωση της τάξης του 30% των καταγραμμένων ζημιών μόνο όμως στην περίπτωση που η καταστροφή είναι ολοσχερής και αποκλειστικά για την αντιμετώπιση ζημιών που αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.Χωρίς να υπάρχει στην απόφαση καμιά πρόβλεψη για τις μερικές καταστροφές και το κυριότερο με τα κατεστραμμένα προϊόντα να εξαιρούνται οποιασδήποτε ρύθμισης.Η απόφαση, τέλος, αφήνει μόνο κάποια περιθώρια για επιδοτούμενο δάνειο με επιτόκιο 10%

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι επαγγελματίες του Ρέντη είχαν πολλά ακόμη να πουν για τον τρόπο που τους αντιμετώπισε όλο αυτό τον καιρό η κρατική μηχανή. "Σε πολλές περιπτώσεις τα συνεργεία που θα αποτιμούσαν τις ζημιές, ήρθαν ένα μήνα μετά, με αποτέλεσμα όσοι δεν είχαμε καταστραφεί εντελώς να έχουμε "ξαναστήσει" τα μαγαζιά μας και να τα βρίσκουν όλα... "ωραία", ενώ για να έχεις ελπίδες να πάρεις κάποια χρήματα έπρεπε να υποβάλλεις 17 (!) διαφορετικά δικαιολογητικά που ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν μετά από εκείνη την καταστροφή".

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ