Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
"Να, ο φονιάς της γειτονιάς μας"
  • Φοβούνται για την υγεία τους κάτοικοι στο Γαλάτσι, αφού από τότε που λειτουργούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε πολυκατοικία της περιοχής, έχουν αρρωστήσει, όπως λένε οι ίδιοι
  • "Οι κεραίες λειτουργούν παράνομα, με την ανοχή των αρμόδιων υπουργείων", καταγγέλλει η Επιτροπή "Κρητικών" Γαλατσίου

Από τον Σεπτέμβρη του '93, τότε που τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ισχύος 45 Watt η κάθε μία, εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν σε ταράτσα πολυκατοικίας, στην οδό Σούδας στο Γαλάτσι, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι "δεν αισθάνονται και τόσο καλά". Οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και οι συχνές αδιαθεσίες των μικρών παιδιών, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και την οργή τους επειδή η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί αδιαφορούν για τον "φονιά της γειτονιάς", όπως οι ίδιοι αποκαλούν τις κεραίες.

Χτες το μεσημέρι, περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής "Κρητικά Γαλατσίου" πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά στην πολυκατοικία που έχουν εγκατασταθεί οι κεραίες, για να καταγγείλουν την παράνομη λειτουργία τους, με την ανοχή της κυβέρνησης, προειδοποιώντας μάλιστα ότι, "αν δεν παρέμβει το επίσημο κράτος, θα πάρουν εκείνοι την κατάσταση στα χέρια τους". "Μας έχουν καταστρέψει. Από τότε που έβαλαν εδώ αυτές τις κεραίες, έχουμε αρρωστήσει όλοι μας", μας είπε ο Κ. Χατζόπουλος,κάτοικος της περιοχής. Η Μ. Παυλάκη επισημαίνει: "Τα παιδιά μας παραπονιούνται καθημερινά ότι δεν αισθάνονται καλά. Εχουμε απελπιστεί". Στη συγκεκριμένη νεοανεγειρόμενη πολυκατοικία (Σούδας 26), στην οποία έχουν εγκατασταθεί οι κεραίες, ένα μόνο διαμέρισμα κατοικείται κι αυτό από την αδερφή του ιδιοκτήτη, ο οποίος, σύμφωνα με ισχυρισμούς των γειτόνων, "παίρνει νοίκι από την εγκατάσταση των κεραιών", ενώ ο ίδιος διαμένει στο Ψυχικό.

Η "Επιτροπή Κρητικών Γαλατσίου", που αποτελείται από κατοίκους της περιοχής έχει επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί, με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και ΠΕΧΩΔΕ, χωρίς ωστόσο να πάρουν κάποια απάντηση. Ο Χρ. Παναγιωτακόπουλος,πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε στο "Ρ" ότι: "Η λειτουργία των κεραιών είναι παράνομη, αφού δεν έχει δοθεί άδεια λειτουργίας, αλλά μόνο άδεια εγκατάστασης. Πρέπει το συντομότερο δυνατό οι κεραίες να απομακρυνθούν, γιατί αποτελούν μια διαρκή απειλή για την υγεία μας".

Να σημειωθεί ότι, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2145/93, "για τις εγκαταστάσεις κεραιών σταθμών στην ξηρά πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης του κοινού που καθορίζονται με κοινές αποφάσεις του υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Δημοσίων Εργων, Υγείας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως". Ωστόσο, με την έκδοση εγκυκλίου (33066/34/21.7.93), γίνεται διαχωρισμός των εννοιών εγκατάσταση και λειτουργία. Ετσι, τα αρμόδια υπουργεία εγκρίνουν άδειες εγκατάστασης κεραιών σε κατοικημένες περιοχές, ενώ για να λειτουργήσουν πρέπει, σύμφωνα και με την εγκύκλιο, να λαμβάνονται τα μέτρα προφύλαξης του κοινού. Οι εταιρίες, όμως, από τη στιγμή που εξασφαλίζουν την άδεια εγκατάστασης, μπορούν να τις θέσουν ανά πάσα στιγμή σε λειτουργία, αφού δεν ελέγχονται από κανέναν. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατηγορούν τους αρμόδιους των διοικητικών υπηρεσιών των αρμόδιων υπουργείων για την παραβίαση του σχετικού νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ