Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑΤΕΙ
Φουντώνουν οι κινητοποιήσεις

Πορεία σήμερα στην Αθήνα. Αποκλεισμός της Εθνικής οδού χτες από σπουδαστές της Θεσσαλονίκης. Προετοιμασίες στη Λάρισα

Με νέα πορεία, που αρχίζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια και θα κατευθυνθεί στο υπουργείο Παιδείας, απαντούν οι σπουδαστές των ΤΕΙ στην κυβερνητική πολιτική, που μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο εγκαταλείπει τα ιδρύματα στη μοίρα τους. Την πορεία οργανώνουν οι σπουδαστικοί σύλλογοι του ΤΕΙ Αθήνας, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσπαθεί μέσα από τις επισκέψεις της στα ΤΕΙ (χτες επισκέφτηκε τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) να εξασφαλίσει άλλοθι διαλόγου, την ίδια στιγμή όμως παραμένει αμετακίνητη στις βασικές θέσεις του νομοσχεδίου της.

Με το σύνθημα "αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας, θα είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας" υποδέχτηκαν χτες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ιδρύματος, οι σπουδαστές δεν έδειξαν να πείθονται από τις αόριστες υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Φ. Πετσάλνικου και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παρά τις υποσχέσεις της εγκαταλείπει τα ΤΕΙ. Δήλωσαν δε ότι θα συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση, ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν και την αναβάθμιση των προσόντων των καθηγητών τους. Κατηγόρησαν έντονα την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, υλοποιώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά του ο Φ. Πετσάλνικος, σε μία προσπάθεια να "θολώσει τα νερά", δήλωσε ότι στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο θα αναφέρει "περισσότερο ρητά την ακαδημαϊκότητα του τίτλου των ΤΕΙ", κάτι όμως που δε σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού κανένας μέχρι τώρα δεν έχει ορίσει τι πράγμα ακριβώς είναι αυτή η περιβόητη "ακαδημαϊκότητα του τίτλου".

Στη συγκέντρωση έκαναν παρέμβαση και εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, εκφράζοντας στην πλειοψηφία τους την αντίθεση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ζητώντας και αυτοί με τη σειρά τους την απόσυρσή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας θα απεργήσουν την Παρασκευή 19 Γενάρη και θα επαναλάβουν την απεργία τους στις 25 Γενάρη. Στη Θεσσαλονίκη

Σε κλείσιμο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κατερίνης στο ύψος της Σίνδου προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης με δύο ισότιμες και παράλληλες κατευθύνσεις μέσα από τη συνολική αναβάθμιση ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Πριν την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις στις σχολές ΣΤΕΤ - Δ και ΣΔΟ και αποφασίστηκαν οι μορφές συνέχισης του αγώνα τους. Οι σπουδαστές της πρώτης σχολής αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι τη Δευτέρα, την Πέμπτη να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του. Απόφαση για πορεία και αποκλεισμό του υπουργείου πήραν και οι σπουδαστές της ΣΔΟ, οι οποίοι όμως παράλληλα ψήφισαν τη λήξη της κατάληψης στη σχολή τους.

Το αγωνιστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από την πρωτοφανή σε μαζικότητα γενική συνέλευση της ΣΔΟ ήταν αυτό που κατέθεσε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται η απόφαση των σπουδαστών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για αύξηση των δαπανών για την παιδεία και για συγκρότηση εθνικού χάρτη επαγγελμάτων, που θα κατοχυρώνει νομικά τα επαγγέλματα. Επίσης επισημαίνεται ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε δεν απαντά στις ανάγκες των σπουδαστών, αλλά αντίθετα ανοίγει το δρόμο στην παραπέρα υποβάθμιση των σχολών και των σπουδών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι πρόκειται για απευθείας εφαρμογή των ΕΟΚικών κατευθύνσεων που στόχο έχουν να οδηγούν στην παραγωγή σπουδαστές μισοειδικευμένος, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια.

Τέλος οι σπουδαστές καταγγέλλουν όλους αυτούς που με όπλο το συντεχνιασμό διασπούν τον αγώνα τους, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για συντονισμό του αγώνα με τις υπόλοιπες σχολές της Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας θα επισκεφτεί τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών,στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, σήμερα το μεσημέρι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα

Στον αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών θα προχωρήσουν αύριο, Πέμπτη, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας. Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος και σπουδαστές από ΤΕΙ της Βόρειας Ελλάδας.

Οι σπουδαστές θα φτάσουν στα Τέμπη σιδηροδρομικώς, κυρίως λόγω των καιριακών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και μέχρι χτες είχαν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 500 άτομα. Στο μεταξύ συνεχίζεται η κατάληψη των κτιρίων των ΤΕΙ, ενώ οι καθηγητές του ΤΕΙ Λάρισας σε νέα γενική τους συνέλευση για μία ακόμα φορά απέρριψαν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ