Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνη αμερικανική ανάμειξη

Εθνική μειονότητα θεωρούν οι ΗΠΑ το μουσουλμανικό πληθυσμό της Θράκης, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς τη Συνθήκη της Λωζάνης

Με ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τη διατύπωση των θέσεων και των απόψεων της Ουάσιγκτον, γύρω από το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η ανησυχία της Αθήνας ξεκινά από την πάγια θέση που έχει υιοθετήσει η αμερικανική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την οποία οι μειονοτικοί πληθυσμοί έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Την άποψη αυτή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει, εμμέσως πλην σαφώς, με γραπτή απάντηση της εκπροσώπου του σε ερώτημα Τούρκου δημοσιογράφου, με αφορμή την καταδίκη του ψευτομουφτή της Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά.

"Το ζήτημα της μεταχείρισης των εθνικών μειονοτήτων - δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου - σε αυτήν την περιοχή του κόσμου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και καλούμε όλες τις κυβερνήσεις στην περιοχή και σε αυτήν την περίπτωση την κυβέρνηση της Ελλάδας να ακολουθήσει τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα θέματα της μειονότητας".

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τη δημοσιοποίηση αυτών των θέσεων της Ουάσιγκτον, οι οποίες θα αποτυπωθούν άλλωστε και στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Τύπου Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι η αμερικανική "πρόσκληση στις κυβερνήσεις της περιοχής και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση της Ελλάδας για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία πρόσκληση, η οποία είναι συνηθισμένο φαινόμενο".

Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών μελετά τον τρόπο "αντίδρασης" στην ευθεία ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά θέματα της χώρας, η οποία, ασφαλώς, "επιβάλλεται" να είναι "ήπιων τόνων" και "κομψά διατυπωμένη", καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί επ' ουδενί λόγω να διαταράξει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιθανότατα αύριο ο πρεσβευτής της χώρας μας στην Ουάσιγκτον θα προβεί στο ήπιων τόνων διάβημα της Ελλάδας προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο θα επαναλαμβάνονται οι γνωστές ελληνικές θέσεις, οι οποίες στηρίζονται στη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει ότι η μειονότητα της Θράκης είναι θρησκευτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ