Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχία στη Λευκάδα

Προβληματισμούς δημιουργούν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Λευκάδα, τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στους σεισμολόγους.

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, ευτυχώς μικρού μεγέθους, ταρακούνησαν χτες το νησί. Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ήταν έντασης 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και πραγματοποιήθηκε στις 5.38' χτες το πρωί. Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του νησιού και οι σεισμικές δονήσεις έγιναν περισσότερο αισθητές στην πόλη της Λευκάδας και στο χωριό Τσουκαλάδες.

Το χαρακτηριστικό των σεισμικών δονήσεων ήταν η μεγάλη συχνότητα, αλλά από χτες το απόγευμα μειώθηκε ο αριθμός των σεισμικών δονήσεων και η έντασή τους. Σχετικά με τις σεισμικές δονήσεις της Λευκάδας, ο Γ. Καλογεράς, σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μας είπε: "Οι σεισμικές δονήσεις τείνουν να σταματήσουν και δεν εμπνέουν ανησυχία. Αυτό το λέμε με κάποια επιφύλαξη, γιατί θα πρέπει να παρακολουθήσουμε για ένα εικοσιτετράωρο τη συμπεριφορά της περιοχής".

Κλιμάκιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών από δύο επιστήμονες μετέβη χτες στη Λευκάδα για να παρακολουθήσει από κοντά το φαινόμενο με τις σεισμικές δονήσεις. Πάντως, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν εγκαταστήσει σε μόνιμη βάση σεισμογράφους στο νησί τους, αφού είναι γνωστό ότι στη Λευκάδα έχουμε συχνές σεισμικές δονήσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το νομάρχη του νησιού, Χρ. Λάζαρη, μας είπε ότι ο κόσμος αντιμετώπισε με ψυχραιμία τις σεισμικές δονήσεις και δεν ανησύχησε. Πάντως, η νομαρχία, για κάθε ενδεχόμενο, έχει προμηθευτεί σκηνές και άλλο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις με τους σεισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ