Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντονες αντιδράσεις για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων
  • Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αυταρχισμού και τρομοκρατίας των μαθητών καταγγέλλει η ΚΝΕ
  • Αντιδρά στην εισαγγελική παρέμβαση και η ΟΛΜΕ, ενώ αποδοκιμάζει και το υπουργείο Παιδείας

Εντονες αντιδράσεις συνάντησε η ολοκλήρωση της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων με την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά των μαθητών που συμμετείχαν στις πρόσφατες καταλήψεις.

Ο αυταρχισμός, που στόχο έχει τους ίδιους τους μαθητικούς αγώνες, καταδικάστηκε έντονα από την ΚΝΕ και την ΟΛΜΕ, ενώ συνάντησε ακόμα και την αποδοκιμασία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο προφανώς φοβάται αναζωπύρωση των κινητοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Χ. Τζαννακάκης ο οποίος παρήγγειλε την άσκηση της ποινικής δίωξης δήλωνε προκλητικά στον ραδιοσταθμό "ΦΛΑΣ" "δε φταίω εγώ αν υπάρχουν αντιδράσεις". Προχωρώντας δε ακόμα παραπέρα και αναφερόμενος στις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ δήλωσε περιφρονητικά: "Αν η ΟΛΜΕ νομίζει ότι πρέπει να κάνει την ποινική δίωξη, να πούμε να διορίσει έναν εισαγγελέα και να φύγω εγώ. Να κάνω τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ".

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο αυταρχισμός παίρνει νέες διαστάσεις με τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της εισαγγελίας, που αναζητεί απεγνωσμένα ενόχους στο χώρο των μαθητών και ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Η πρόκληση, συνεχίζει η ανακοίνωση, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη στιγμή που κανένας εισαγγελέας δεν επεμβαίνει, για να βάλει φραγμό στην ασύδοτη λειτουργία των ιδιωτικών ΙΕΚ, στα κάθε λογής φροντιστήρια που "προσφέρονται" να δώσουν έτοιμες απαντήσεις και συνταγές στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που, μέσα από τις εξετάσεις, αναζητούν μία θέση στο δημόσιο. Η ΚΝΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αυταρχισμού και τρομοκρατίας των μαθητών μέσα από εισαγγελικές παρεμβάσεις, που στόχο έχουν να κάμψουν κάθε προσπάθεια αντίστασης, διεκδίκησης και υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Καλεί δε τα μέλη και τους φίλους της, αλλά και συνολικά τους μαθητές που αγωνίζονται για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας να απαντήσουν στον αυταρχισμό με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, το συντονισμό και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης για την αναβάθμιση του περιεχομένου της μόρφωσης και τη διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Καταγγέλλουν και οι καθηγητές

Επιχείρηση ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων χαρακτηρίζει η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της την παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.

"Είναι φανερό, τονίζει η Ομοσπονδία των καθηγητών, ότι η επιχείρηση αυτή έχει στόχο να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού ανάμεσα στους μαθητές. Αυτές οι εξελίξεις, όμως, επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του σχολείου και τραυματίζουν τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα".

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι οι καθηγητές αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, για να δοθούν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που θέτουν και οι μαθητές με τις κινητοποιήσεις τους και υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με ποινικές διώξεις, δίκες και καταδίκες.

Οι καθηγητές καλούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να συμβάλει, για να σταματήσουν τώρα οι έξωθεν παρεμβάσεις στον ευαίσθητο χώρο του σχολείου και να ξεκινήσει ο αναγκαίος και ουσιαστικός διάλογος, για να δοθούν λύσεις στα κρίσιμα εκπαιδευτικά προβλήματα.

Αποδοκιμάζει το υπουργείο

Φοβούμενο προφανώς αναζωπύρωση των καταλήψεων το υπουργείο Παιδείας διά στόματος αναπληρωτή υπουργού Φ. Πετσάλνικου ανακοίνωσε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των καταλήψεων με την άσκηση διώξεων δεν ωφελεί την παιδεία και είναι ατελέσφορη από κάθε άποψη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το υπουργείο όταν ακόμα δημιουργήθηκε το θέμα με την παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση είχε δηλώσει τις επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα παρόμοιων επεμβάσεων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν αντιμετωπίζονται με εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Βέβαια, ο Φ. Πετσάλνικος δεν παραλείπει να ισχυριστεί ότι με "το διάλογο που ακολουθήσαμε το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίστηκε" τη στιγμή που κανένα από τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, για τα οποία παλεύουν οι μαθητές δεν αντιμετωπίστηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα σέρνονται μαθητές σε δίκες!(2005-02-02 00:00:00.0)
Δικάζονται σήμερα 30 μαθητές(2001-03-02 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα για την Παιδεία(2000-06-22 00:00:00.0)
Νέα δίωξη εναντίον συνδικαλιστή εκπαιδευτικού(2000-05-19 00:00:00.0)
Μάθημα πρώτον: Τα κεφάλια κάτω!(2000-02-20 00:00:00.0)
Ποινικοποιούν τους μαθητικούς αγώνες(1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ