Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοι θέλουν να δοκιμάσουν την "τύχη" τους

Κατά χιλιάδες συρρέουν στο υπουργείο Προεδρίας και τις νομαρχίες οι ενδιαφερόμενοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πιστεύουν ότι θα ισχύσουν αντικειμενικά κριτήρια

Θύματα δύο "δολοφόνων" μπορούν να χαρακτηριστούν οι χιλιάδες υποψήφιοι, που συρρέουν στο υπουργείο Προεδρίας, στις νομαρχίες, αλλά και στους δήμους, προκειμένου να πληροφορηθούν τους όρους του διαγωνισμού και την εξεταστέα ύλη, για να δοκιμάσουν την "τύχη" τους και να κατακτήσουν μια θέση στον "δημόσιο ήλιο".

Ο ένας είναι το ίδιο το υπουργείο με την ανοργανωσιά του, αφού οι υποψήφιοι συμβουλεύονται ο ένας τον άλλο για την ύλη, χωρίς να μπορεί να τους πληροφορήσει κανείς αρμόδιος. Ο άλλος, είναι τα φροντιστήρια και οι κάθε λογής "φροντιστές" που περιμένουν να κερδίσουν, παράνομα, από την αγωνία των υποψηφίων, ενώ χρυσές δουλιές θα κάνουν και τα βιβλιοπωλεία που πουλούν τα ανάλογα βιβλία.

Εξω από το υπουργείο, αλλά και τις νομαρχίες, οι κάθε λογής φροντιστές διαλαλούν την πραμάτεια τους. Από "ολιγομελή τμήματα" και "σίγουρη επιτυχία", μέχρι βιβλία εκθέσεων που πωλούνται στα βιβλιοπωλεία και "πεπειραμένους καθηγητές" που ως "εγγύηση" αναφέρουν το γεγονός ότι "ήδη η γυναίκα τους υπηρετεί στο δημόσιο", όπως μας είπε ένας από αυτούς, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του τηλεφωνικά ως υποψήφιοι.

Κατά τα άλλα, δύο είναι οι χαρακτηριστικότερες λέξεις που ακούς έξω από το υπουργείο Προεδρίας: "κοροϊδία" και "ανεργία". Απόδειξη κατ' αρχήν πως αυτός ο κόσμος αρνείται να δεχτεί τις διαβεβαιώσεις για το αδιάβλητο των εξετάσεων, αλλά που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς μπροστά στην προοπτική της συνεχιζόμενης ανεργίας.

"Αμφιβάλλω αν αυτά τα παιδιά έχουν όλα αυτά τα προσόντα που ζητάνε, για να μπουν σ' αυτές τις θέσεις" μας λέει ο Ν. Κουτσουμανιώτης και προσθέτει:"Δεν πιστεύω να υπάρξουν τα αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης. Πιστεύω πως θα μπουν κι απ' τα "παράθυρα" όπως τα άλλα χρόνια. Ολη η ιστορία θυμίζει κοπάδι με αρνιά που ψάχνουν το βοσκό".

Ο Σ. Δημόπουλος είναι μαθητής λυκείου και ήρθε να πάρει την προκήρυξη για τη μητέρα του. "Εχει αρκετά προσόντα, διπλώματα από το εξωτερικό και γνωρίζει ξένες γλώσσες. Η ελπίδα ποτέ δε χάνεται, κι ας είναι ο μισθόςχαμηλός. Πάντως ο κόσμος έρχεται γιατί θέλει μια δουλιά να ζήσει και το κράτος δεν του δίνει τις δυνατότητες".

"Εγώ νομίζω πως οι θέσεις είναι ελάχιστες, 800 λέει για τα ΤΕΙ, αλλού 600, 1.000, αλλά στην Ελλάδα χρειάζονται δεκαπλάσιες", λέει ο Α. Κουτσογιάννης και συνεχίζει. "Και αυτές οι θέσεις νομίζω πως θα καλυφθούν με "μέσο"". Τότε γιατί ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται; "Ανεργία" είναι η απάντηση.

Νεαρή, άνεργη και μητέρα η Βάσω Σαλτερή,ήρθε με τα δυο παιδιά της στην αγκαλιά να πάρει πληροφορίες για τις εξετάσεις. "Εχω πάρα πολύ λίγες ελπίδες, γιατί όποιος έχει μέσο αυτός θα μπει. Εχω τελειώσει νηπιοβρεφοκόμος από ιδιωτική σχολή και δε βρίσκω δουλιά και ούτε μας προσλαμβάνουν. Θα κάνω αίτηση σαν τελειόφοιτη Λυκείου. Ξεκινώ πάλι από το μηδέν".

"Ολα αυτά είναι παραμύθια", δηλώνει ο Χρυσόστομος Σετίδης,που ήρθε για τα παιδιά του και συνεχίζει. "Αυτός ο διαγωνισμός είναι ψεύτικος. Θα αφήσει ο πολιτικός τον ανιψιό του και θα βάλει άλλον; Τα παιδιά που ήταν να πάρουν, τα πήρανε. Οι καταστάσεις από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη και από τα άλλα γραφεία, είναι ήδη μέσα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει, δεν έχει δουλιές".

Κάπως έτσι αντιδρά η πλειοψηφία αυτών που συρρέουν κάθε μέρα για τις πολύτιμες πληροφορίες. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί τρέχουν, αφού πιστεύουν ότι δε θα ισχύσουν αξιοκρατικά κριτήρια, είναι προφανής. Αφ' ενός μεν η ανεργία και η υποαπασχόληση τους αναγκάζει να το κάνουν, με την ελπίδα ότι ίσως γίνει κάτι και αφ' ετέρου, το σύστημα των πελατειακών σχέσεων είναι βαθιά ριζωμένο στις συνειδήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Και βέβαια η ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση βαρύνει όλους τους μέχρι σήμερα κυβερνώντες.

Στη Θεσσαλονίκη

Τις 30.000 αναμένεται να ξεπεράσουν οι αιτήσεις για μια θέση από τις 243 που έχουν προκηρυχτεί για τις υπηρεσίες του Νομού Θεσσαλονίκης. Η κατάθεση των αιτήσεων θ' αρχίσει την Παρασκευή 3/2/95 και για 20 μέρες στο Παλαί ντε Σπορ, κάθε εργάσιμη μέρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι.

Οπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος,ήδη έχουν τυπωθεί και νέες, ενώ θα διατεθούν από τη Νομαρχία κι επιπλέον υπάλληλοι αν χρειαστεί, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην κατάθεση των αιτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ