Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ικανοποιημένος δηλώνει ο αττικάρχης

Τις δραστηριότητες της Αστυνομίας στην Αττική παρουσίασε χτες ο προϊστάμενος της ΓΑΔΑ Ν. Ρελάκης. Καμιά αναφορά στην αναδιάρθρωση και στον ορθολογικό καταμερισμό του προσωπικού

Παρά την αλματώδη αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια και την αδυναμία της Αστυνομίας να την αντιμετωπίσει, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής Νίκος Ρελάκης εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος για την πορεία των αστυνομικών υπηρεσιών, των οποίων προφισταται εδώ και ένα χρόνο. Μιλώντας, με αφορμή το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας, για τα "πεπραγμένα" του 1994, ο Ν. Ρελάκης είπε πως η Αστυνομία "δραστηριοποιήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στα πλαίσια του εφικτού, που προσδιορίζεται από τα υπάρχοντα τεχνικά μέσα και δύναμη". Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής στο χαιρετισμό του αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες, αλλά κάλεσε τους αστυνομικούς να προσφέρουν το μάξιμουμ για την πάταξη της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας.

Ο Ν. Ρελάκης, αναφερόμενος στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, είπε ότι παρατηρήθηκε μία αύξηση στη διάπραξη αδικημάτων γενικά, αλλά υπήρξε και αντίστοιχη διαλεύκανση αδικημάτων. Μειώθηκε ο αριθμός των ληστειών και των αρπαγών τσαντών, καθώς και των αδικημάτων που διαπράττονται από ανήλικους δράστες. Το 1994 βεβαιώθηκαν 1.136 παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν 1.272 άτομα. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση των διαρρήξεων σε φαρμακεία, αύξηση των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν, αλλά αντίθετα παρατηρείται μια συνεχής αύξηση του αριθμού των θυμάτων της ηρωίνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα μορφή αστυνόμευσης, τα μπλόκα που στήνονται σε ακαθόριστα σημεία, όλο το 24ωρο. Μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες του 1994, 87.256 πολίτες που επέβαιναν σε 63.395 οχήματα είχαν την "τύχη" να υποστούν κάθε μορφής εξευτελιστικό έλεγχο, αντιμετωπίζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αυταρχισμό και υβριστική συμπεριφορά. Από αυτούς οι 1.130 κρίθηκαν ύποπτοι και οδηγήθηκαν για εξακρίβωση στοιχείων, χωρίς όμως να διευκρινιστεί πόσοι απ' αυτούς ήταν όντως ύποπτοι και πόσοι σύρθηκαν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Συνολικά συνελήφθησαν 344 άτομα για παραβάσεις του ποινικού κώδικα και βεβαιώθηκαν 6.127 τροχονομικές παραβάσεις, εκ των οποίων για 23 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου.

Στα θετικά των υπηρεσιών της Τροχαίας συγκαταλέγεται η μείωση του αριθμού των ατυχημάτων κατά 10,34% και των παθόντων κατά 11,12%. Η Αμεση Δράση δέχτηκε 2.226.635 τηλεφωνικές κλήσεις και επενέβη σε 445.372 περιστατικά.

Ενα μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο προϊστάμενος των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Λεκανοπεδίου είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και ο ορθολογικός καταμερισμός του προσωπικού, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προτάσεις από τους επιτελείς των υπηρεσιών, προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πρόκειται για την πολυσυζητημένη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων σε πολυδύναμα αστυνομικά κέντρα, την οποία το υπουργείο φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμο να προωθήσει, φοβούμενο το πολιτικό κόστος. Εκτιμάται ότι μόνο από την κατάργηση ορισμένων τμημάτων θα περισσέψουν 500 αστυφύλακες, που τώρα είναι υποχρεωμένοι να φυλάνε τα αστυνομικά κτίρια.

Μεγάλες είναι και οι ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό. Με οργανική δύναμη 17.929 θέσεων, η Αττική διαθέτει περίπου 15.000 αστυνομικούς, εκ των οποίων 3.000 φυλάνε διάφορους στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων, 300 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 400 τη Βουλή, 1.000 υπηρετούν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Κρατική Ασφάλεια και 1.250 στα ΜΑΤ. Ετσι οι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την καθαρή αστυνόμευση και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Τροχαία υπηρετούν 1.350 και απαιτούνται ακόμα τουλάχιστον 300 αστυφύλακες, στην Αστυνομία Πειραιά υπάρχουν 800 και χρειάζονται άλλους 550, στη Δυτική Αττική υπάρχει έλλειψη 400 αστυνομικών και στην Ανατολική Αττική 700.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ