Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Δικάζουν το αγωνιστικό φρόνημα
  • Απειλούνται με βαρύτατες ποινές διαδηλωτές, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραμονή των αμερικανικών βάσεων.
  • Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια καλούν σήμερα μαζικοί φορείς του νησιού, ζητώντας την αθώωση όλων των διαδηλωτών

Κορυφώνονται σήμερα, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στο Ρέθυμνο, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης του χανιώτικου λαού προς τους 28 δικαζόμενους αγωνιστές, που τον Ιούλη του 1990 πιάστηκαν, γιατί πήραν μέρος σε διαδήλωση κατά των αμερικάνικων βάσεων.

Η απόφαση για τη συγκέντρωση πάρθηκε προχτές το απόγευμα με πρωτοβουλία της "Συντονιστικής Επιτροπής Μαζικών Φορέων κατά των Ξένων Βάσεων και της Εξάρτησης". Σε σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο εκπρόσωποι όλων των μαζικών φορέων του νομού Χανίων συζήτησαν το πρόβλημα που προέκυψε μετά την πρόταση του εισαγγελέα να καταδικαστούν τρεις από τους 28 κατηγορούμενους, παρότι ο ίδιος εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευσή του ότι τα επεισόδια τα προκάλεσε ο τότε νομάρχης. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας της έδρας του Κακουργοδικείου Ρεθύμνου ζήτησε, παρότι οι προκατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος τους κατέρρευσαν στο ακροατήριο, την καταδίκη του Μανώλη Τσινιαράκη από 2 - 5 έτη και των Βαρδή Τσουρή και Σπύρο Πατρελάκη από 10 χρόνια έως ισόβια!

"Πιστεύουμε ότι η καταδίκη έστω και ενός κατηγορούμενου σημαίνει ποινικοποίηση του αγώνα κατά των βάσεων και της εξάρτησης και δικαίωση όλων αυτών που ξεπουλούν τη χώρα, χωρίς να λογαριάζουν το λαό", επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων Χανίων, τονίζοντας ότι "η λαϊκή κινητοποίηση είναι η μόνη δύναμη ικανή να ανατρέψει την πρόταση του εισαγγελέα και να οδηγήσει σε πλήρη δικαίωση τον ανεξαρτησιακό αγώνα και τους 28 κατηγορούμενους".

Με ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νομού Χανίων υπογραμμίζει ότι η πρόταση του εισαγγελέα στόχο έχει τη διάλυση του αντιβασικού κινήματος στην καρδιά των αμερικανικών στρατιωτικών και όχι μόνο συμφερόντων στη Μεσόγειο και τη συρρίκνωση των κοινωνικών αγώνων και κατακτήσεων στα πλαίσια της πολιτικής του Μάαστριχτ. "Δηλώνουμε χωρίς υπονοούμενα ότι δε θα επιτρέψουμε να φυλακιστεί το δίκιο μας. Και ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσουμε τον αγώνα από τον οποίο αντλούμε δύναμη και αυτοσεβασμό στους δύσκολους σημερινούς καιρούς που τα πάντα κρίνονται και τα πάντα μετριούνται με τη μεζούρα των ισχυρών σε χρήμα και σε όπλα", επισημαίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του νομού.

Τη ριζική αντίθεση στην πρόταση του εισαγγελέα εκφράζει και η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων, αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νομού. "Ζητούμε μαζί με όλο το χανιώτικο λαό και τους μαζικούς φορείς που τον εκφράζουν, την οριστική αθώωση και των 28 συμπολιτών μας από κάθε κατηγορία και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την οριστική τους δικαίωση", αναφέρουν χαρακτηριστικά στις ανακοινώσεις τους. Την ανησυχία της για την πρόταση του εισαγγελέα εκφράζει και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά απειλούνται με πολύχρονες φυλακίσεις πολίτες που διαδήλωσαν εναντίον των ξένων βάσεων και αντέδρασαν νόμιμα στην παράνομη προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ