Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στοιχεία για "υπονόμευση" του αγώνα των αγροτών

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χτες στη δημοσιότητα τους πίνακες με το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών, με κύριο στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη

Αποπροσανατολισμός, παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης και διάσπαση του αγώνα των αγροτών, ώστε να εκφυλιστούν οι κινητοποιήσεις τους.Αυτή είναι η αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής, όπως προσδιορίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στο γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Αντ. Λιβάνη και στην οποία συμμετείχαν: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος, Μεταφορών Αθ. Τσούρας, Γεωργίας Γ. Μωραφιτης, καθώς και οι υφυπουργοί Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, Μεταφορών Κοκκινοβασίλης. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κινητοποιήσεις.

Μετά τη σύσκεψη ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του φορομπηχτικού νόμου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος,ο οποίος σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως οι κινητοποιήσεις δε θα αντιμετωπιστούν με βία και άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα προχωρήσει ξανά σε διαρροές για τα εισοδήματα στελεχών του αγροτικού κινήματος...

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος με δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι "ουδέποτε απεδέχθη σύσταση επιτροπής", η οποία θα επανεξετάσει τα αντικειμενικά κριτήρια και "ούτε θα αποδεχτεί στο μέλλον" και τονίζει την "απαρέγκλιτη εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης" ως "κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Για κάποιες ακραίες, "οριακής φύσης" περιπτώσεις, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι θα εξεταστούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι έμποροι και όλοι όσοι υπάγονται στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, θα φορολογηθούν και θα πληρώσουν φόρο με βάση το ελάχιστο εισόδημα που προκύπτει από την "αντικειμενική" φορολογία και όχι με βάση το πραγματικό εισόδημα που θα έχουν.

Στα πλαίσια των κυβερνητικών αποφάσεων το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας στη δημοσιότητα τους πίνακες προσδιορισμού του αγροτικού εισοδήματος, εμφάνισε πάλι "παραδείγματα", σύμφωνα με τα οποία οι αγρότες δε φορολογούνται. Ωστόσο, εκτός του γεγονότος ότι τα "παραδείγματα" αυτά δεν αποτελούν ολοκληρωμένη εικόνα, η προβολή τους από την κυβέρνηση αποτελεί προσπάθεια αποπροσανατολισμού, καθώς οι αγρότες με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους προβάλλουν άλλα βασικά αιτήματα, όπως στήριξη του φθίνοντος αγροτικού εισοδήματος και της παραγωγής, κλπ.

Στα ίδια πλαίσια παραπληροφόρησης είναι ενταγμένη και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία διατυπώνεται η θέση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δε θα φορολογηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ