Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Οι καταπατητές ξανάρχονται!
  • Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, με το οποίο ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο των καταπατητών
  • Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής και ζητούν την αξιοποίηση των χώρων προς όφελός τους

Η πληγή της Ηλιούπολης, που ακούει στο όνομα Νάστος, από το επίθετο του γνωστού μεγαλοκαταπατητή, παραμένει ως σήμερα ανοιχτή, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής. Οι μεθοδεύσεις της οικογένειας των μεγαλοκαταπατητών έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθειά τους, να εξασφαλίσουν χιλιάδες στρέμματα δημόσιας έκτασης στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και τον Αλιμο, συνεχίζεται με την αμέριστη συμπαράσταση ακόμα και πολιτικών προσώπων, όπως του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημ. Τσάτσου,ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση των καταπατητών στα δικαστήρια! Ωστόσο, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων δήμων έχουν αποτρέψει, προς το παρόν, την υλοποίηση των σχεδίων των μεγαλοκαταπατητών.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, το βράδυ της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούν τη σημερινή κυβέρνηση και τους κρατικούς φορείς να πάρουν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος των κατοίκων. "Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών πρέπει, υλοποιώντας τις υποσχέσεις του, να εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες, ώστε να απέχουν από οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης, για την οποία αρμόδια είναι μόνο τα πολιτικά δικαστήρια", υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

"Είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι να ενημερώνονται και να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους, αφού θα υπάρξει συνέχεια. Είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική βούληση, που βλέπει την περιουσία του δημοσίου με τη λογική του ξεπουλήματος", τόνισε στο "Ρ" η Τασία Τσατσούλη, δημοτική σύμβουλος της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης". "Φοβόμαστε, συνέχισε, πως αν έστω και ένα οικόπεδο παραχωρηθεί στους Νασταίους, τότε θα είναι η αρχή για την παραχώρηση σ' αυτούς μεγάλων εκτάσεων. Επιμένουμε, επισήμανε η Τ. Τσατσούλη, στην αξιοποίηση των οικοπέδων προς όφελος των κατοίκων και την παραχώρησή τους στους δήμους. Ζητάμε ακόμη την ενίσχυση του "Συνδέσμου Περιφερειακής Ανάπτυξης" στην κατεύθυνση της προσπάθειας ανάπλασης του Υμηττού", κατέληξε.

Στο ψήφισμα του δήμου, γίνεται λόγος και για τον τρόπο που οι καταπατητές, "σε δύσκολες για τη χώρα περιόδους, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην αυταρχικότητα, την ερημικότητα και την αδιαφάνεια του κρατικού μηχανισμού και με σκοτεινές και παράνομες μεθοδεύσεις καταπάτησαν τεράστιες εκτάσεις, δημιουργώντας αμύθητες περιουσίες από την εκμετάλλευση των δημοσίων αυτών εκτάσεων". Να σημειωθεί ότι έχουν καταπατηθεί περίπου 5.000 στρέμματα, αξίας πάνω από 50 δισ., και πως με απόφαση του Εφετείου αναγνωρίστηκε η κατοχή στους Νασταίους 400 στρεμμάτων, τα οποία έχουν πουληθεί από τους ίδιους. Κάτι που σημαίνει πως η οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση είναι παράνομη και παράλογη. Ωστόσο, συνεχίζουν να διεκδικούν 7.000 στρέμματα και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο των αποδείξεων, παρόλο που το θέμα έχει λήξει διοικητικά. Κι αυτό γιατί πριν μερικά χρόνια, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών, έγινε καταγραφή των κτημάτων του δημοσίου, στα οποία περιλαμβάνονταν και οι εν λόγω εκτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι, επί 12 χρόνια ('78 - '90), οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, με συμπαραστάτη τον δήμαρχο Δημ. Κιντή, αγωνίζονταν να προστατέψουν την καταπατημένη γη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο δήμος να καταλάβει 300 στρέμματα για να περισώσει το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Το δημοτικό συμβούλιο, στο ψήφισμά του, καλεί κυβερνητικές και κρατικές αρχές σε συνεργασία, ώστε να απομακρυνθεί οριστικά ο κίνδυνος καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων, "στόχο για τον οποίο αγωνίζονται οι κάτοικοι των περιοχών και να αχρηστευτεί κάθε δυνατότητα των καταπατητών να ανακτούν προνόμια, πετυχαίνοντας παρασκηνιακά ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν δικαστικά και νόμιμα".

Κ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτική που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών(2010-08-29 00:00:00.0)
«Στο σφυρί» δημόσιες εκτάσεις(2009-03-04 00:00:00.0)
Εθνικό... καταπατολόγιο με χαράτσια(2008-08-08 00:00:00.0)
Στο «σκαμνί» 13 για τις καταπατήσεις(2000-05-30 00:00:00.0)
«Δωρητές» κι από πάνω(2000-01-26 00:00:00.0)
Αλώνεται σιγά σιγά ο Υμηττός(1996-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ