Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκλητικός ο υπουργός Γεωργίας

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, χαρακτήρισε "γενικόλογα" τα αιτήματα των αγροτών, αρνούμενος έτσι να αναλάβει έστω και την παραμικρή δέσμευση

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ χαρακτήρισε θρασύτατα "γενικόλογα τα αιτήματα", στα οποία δεν μπορεί να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι, αποφεύγοντας έτσι να πάρει έστω και μία συγκεκριμένη δέσμευση. Τα αιτήματα, είπε, δεν επιδέχονται άμεση λύση ή δέσμευση για λύση. Σαν να ζει σε μια άλλη χώρα και να μη γνωρίζει τα καυτά προβλήματα της αγροτιάς. Απεναντίας, εκμεταλλευόμενος την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που μεταδίδουν σε όλους τους τόνους ότι οι αγρότες αγωνίζονται για τα φορολογικά, είπε ότι οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από αυτά. Κουβέντα όμως για τις δραματικές συνέπειες της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, για τις μειώσεις τιμών, για τις καταστροφικές ποσοστώσεις, τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, γεωργικών μηχανημάτων, καυσίμων κλπ.

Οι εκπρόσωποι των ξεσηκωμένων αγροτών της Θεσσαλίας εξήγησαν στον υπουργό τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και το αδιέξοδο σχετικά με την προοπτική των καλλιεργειών τους. Ο εκπρόσωπος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Γιάννης Παττάκης δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι δεν τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις του υπουργού και πως αφού ενημερωθούν οι αγρότες με την επιστροφή της Επιτροπής στη Θεσσαλία, θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα. Προηγουμένως ο Γ. Παττάκης, εκ μέρους όλης της Συντονιστικής Επιτροπής και όλων των Θεσσαλών αγροτών, κατάγγειλε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη διαστρέβλωση των αιτημάτων των αγροτών και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν σε βάρος τους.

Ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε πιο συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους πως "δεν είναι θέμα δεσμεύσεων, γιατί στα περισσότερα απ' αυτά (τα αιτήματα των αγροτών) ήταν αναγκαίο να ξαναπληροφορήσω ποια είναι η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας, ποια είναι τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθούμε"! Βεβαίως, ο υπουργός γνωρίζει πως οι αγρότες δε χρειάζονται καμιά τέτοια ενημέρωση, γιατί βιώνουν καθημερινά αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Αλλωστε, εξαιτίας αυτής της καταστροφικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν φτάσει στα σημερινά αδιέξοδα, να μην μπορούν πλέον να ζήσουν... Για τα όρια της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επίσης, δε χρειάζονταν εξηγήσεις, γιατί απλώς... αυτά δεν ξεπερνούν όσα προστάζει και επιτρέπει το Διευθυντήριο της ΕΕ και που εφαρμόζει κατά γράμμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την υποστήριξη της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης και του "ΣΥΝ".

Κατά τα άλλα, συνεχίζοντας την αποπροσανατολιστική τακτική του ο υπουργός Γεωργίας, δήλωσε συκοφαντικά για τον αγώνα των αγροτών πως "αυτό που ενδιέφερε ήταν να διαπιστώσω αν υπάρχουν άμεσα προβλήματα που να απαιτούν άμεσες λύσεις. Να είναι δυνατές αυτές οι λύσεις και επομένως να συνδυάζεται η αντιμετώπισή τους με τη μορφή της κινητοποίησης που έχουν επιλέξει (οι αγρότες)"! Φυσικά, δε... βρήκε τέτοια άμεσα προβλήματα για να δώσει άμεσες λύσεις ο υπουργός... λες και τα αιτήματα για μείωση του κόστους, για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, για απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων που μένουν απούλητα και το ότι οι αγρότες είναι απλήρωτοι για την περσινή παραγωγή τους, είναι για το.. απώτερο μέλλον! Αλλά για τα ζητήματα που αφορούν τη χειροτέρευση στο καθεστώς στο βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά και τα αμπελουργικά, ο υπουργός απλώς δήλωσε πως στα πλαίσια της ΕΕ θα παλέψει για να μη μειωθεί το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Ενώ για τη μείωση των τιμών των αγροτικών καυσίμων παρέπεμψε στο υπό κατάρτιση μητρώο των αγροτών...

Στην πραγματικότητα, όπως σχολίασαν μέλη της αντιπροσωπείας, ο υπουργός αγνόησε προκλητικά τα βασικά αιτήματα των αγροτών. Ετσι οι αγρότες καλούνται, μια ακόμα φορά, να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ