Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
Οι κερδοσκόποι είναι στο πόστο τους!

Ανοδος χτες των τιμών στο Χρηματιστήριο και έντονες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών

Κερδοσκοπικός τζόγος επικράτησε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι οι λογής λογής "θεσμικοί επενδυτές" καραδοκούν ανά πάσα στιγμή για να θησαυρίσουν σε βάρος χιλιάδων μικροαποταμιευτών, που βλέπουν αυτές τις μέρες να εξανεμίζονται οι οικονομίες, υπό το βάρος της συνεχούς πτώσης των τιμών. Την ίδια στιγμή, η διατήρηση από την Τράπεζα της Ελλάδας των υψηλών επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι πρώτες εισροές συναλλάγματος 260 εκατ. ECU, ενώ η ΧΙΟΣΜΠΑΝΚ είναι η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε επίσημα αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 1,5%.

Ενώ η κατάσταση επιφυλακής από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται και η αναστάτωση στην ελληνική χρηματαγορά δεν έχει κοπάσει, οι μεγάλοι "παίχτες" της οδού Σοφοκλέους, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών που υπήρξε την προηγούμενη βδομάδα, έσπευσαν χτες να αρχίσουν το νέο κύκλο του τζόγου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πορεία του γενικού δείκτη των τιμών "άλλαξε" τουλάχιστον 6 φορές! Δηλαδή, έξι φορές, ενώ παρουσιαζόταν τάση ανόδου, εμφανίστηκε πτώση ή το αντίθετο. Η συνεδρίαση άρχισε με παρέμβαση των "θεσμικών", γεγονός που οδήγησε σε άμεση άνοδο του δείκτη, φαινόμενο που αναστράφηκε πριν καν συμπληρωθεί ένα ημίωρο συνεδρίασης. Από τις 12 το μεσημέρι και μετά, όταν οι τιμές ήδη είχαν πέσει αρκετά, ο δείκτης παρουσίασε συνεχή αύξηση για να κλείσει τελικά, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, με "κέρδη" 3,53%, ενώ οι συναλλαγές άγγιξαν τα 40 δισ. δραχμές. Ενδεικτικό πάντως του έντονου κερδοσκοπικού παιχνιδιού ήταν ότι τουλάχιστον 85 μετοχές παρουσίασαν ημερήσια διακύμανση της τιμής τους πάνω από 10%. Δηλαδή, μέσα στα όρια της συνεδρίασης, οι τιμές τους παρουσίασαν απόκλιση που ξεπερνά το 10%!

Η Τράπεζα της Ελλάδας, που εξασφάλισε χτες τις παραπάνω εισροές, προσέφερε παράλληλα ρευστότητα στις τράπεζες ύψους 139 δισ. δραχμών μέσω δανεισμού τριών μηνών. Πάντως τα διατραπεζικά επιτόκια μιας μέρας (πρόκειται για επιτόκιο που δανείζονται μεταξύ τους οι τράπεζες) διατηρήθηκε και πάλι στο 150%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού 2 ημερών έφτασε μέχρι και 170%.

Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως ότι παρά τη χτεσινή νηνεμία είναι ακόμα νωρίς για να πούμε πως η μάχη της δραχμής κερδήθηκε... και οι επόμενες μέρες θα είναι επίσης κρίσιμες.

Οι παρενέργειες πάντως από την πολιτική των υψηλών επιτοκίων αρχίζουν να γίνονται ορατές, καθώς οι εμπορικές τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χαμηλής ρευστότητας, είναι ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των επιτοκίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές τράπεζες χτες, για καταθέσεις μεγαλύτερες του ενός εκατομμυρίου προσέφεραν επιτόκια που κυμάνθηκαν από 10% μέχρι και 20% (για καταθέσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. δραχμών).

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής μέρας θα πρέπει να αναφέρουμε και το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Αυριανή" - που ως γνωστό διατηρεί ανοιχτή γραμμή με το περιβάλλον του πρωθυπουργού - η οποία τάσσεται υπέρ της υποτίμησης της δραχμής, ενώ στο ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υποτίμηση είχε ζητήσει και το 1994 ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Μπούτος, με υπόμνημα που είχε στείλει στον Α. Παπανδρέου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρέλι δίχως πάτο...(2001-01-16 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη ο τζόγος(2000-09-13 00:00:00.0)
Παιχνίδια για να εμφανιστεί άνοδος(1999-08-18 00:00:00.0)
Νευρικότητα στη Σοφοκλέους(1998-10-06 00:00:00.0)
Κέρδισε η δραχμή ή οι κερδοσκόποι;(1997-11-08 00:00:00.0)
Εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ(1996-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ