Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθολική και ίση φροντίδα υγείας

Ανακοίνωση της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με αφορμή το θάνατο μαθητή από μηνιγγίτιδα στην περιοχή

Ο πρόσφατος τραγικός θάνατος μαθητή από μηνιγγίτιδα, στα Γιάννενα, αναδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο την ανεπάρκεια του Δημοσίου Υγειονομικού Συστήματος, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι η έλλειψη δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις πόλεις, είναι η βασική αιτία της υπερφόρτωσης των εξωτερικών ιατρείων, με περιστατικά τα οποία δεν μπορούν και δε θα μπορούσαν να τα αντιμετωπίσουν ακόμα και με άρτια οργάνωση και λειτουργία τους - που φυσικά δε διαθέτουν - διότι άλλος είναι ο σκοπός ενός νοσοκομείου. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, γιατί τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες.

"Εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού - συνεχίζει η ανακοίνωση - οι γιατροί στο νοσοκομείο αναγκάζονται να εργάζονται 70 - 100 ώρες την εβδομάδα για όλη τους τη ζωή, μέσω των εφημεριών. Μερικές φορές ένας γιατρός συμπληρώνει 24ωρα συνεχόμενα σε εφημερίες".

Από πολλά χρόνια το ΚΚΕ έχει επισημάνει ότι αυτές οι συνθήκες εργασίας και λειτουργίας των νοσοκομείων γεννούν, μερικές φορές, και απαράδεκτα φαινόμενα εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού είτε ολιγωρίας, είτε χαμηλής προσφοράς, είτε οικονομικών συναλλαγών. Τέτοια, όμως, φαινόμενα δεν είναι δίκαιο να αποδίδονται στο σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Σύμφωνα με τη ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν λιγότερες και η προστασία υγείας αποτελεσματικότερη, αν στη χώρα μας εφαρμοζόταν μια άλλη υγειονομική πολιτική, η οποία μπορεί να συνοψιστεί:

  • Στην ανάπτυξη δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τα αναγκαία Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και οικογενειακούς γιατρούς.
  • Στη στήριξη και βελτίωση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου - επαρκώς στελεχωμένα - όπου δεν υπάρχουν.
  • Στην ανάπτυξη σχολιατρικής υπηρεσίας, γιατρών εργασίας και υπηρεσιών δημόσιας υγιεινής.
  • Στην πρόσληψηαναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τον εξανθρωπισμό των εργασιακών σχέσεων και του μισθού των εργαζομένων.
  • Στη συνεχή φροντίδα, στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των φοιτητών, των γιατρών και του υπολοίπου νοσηλευτικού προσωπικού.

"Δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται σε άλλη κατεύθυνση - τονίζεται στην ανακοίνωση. Αναγορεύοντας το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα θέλει να υποτάξει τα νοσοκομεία και ολόκληρο το σύστημα υγείας στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Σε αυτή της την επιδίωξη έχει συμπαραστάτες και όσα κόμματα "πίνουν νερό" στον ίδιο θεό της ελεύθερης αγοράς, της Ευρωπαϊκής Ενωσης καιτης αξίας της. Το τελευταίο σχέδιο νόμου που ήρθε στη Βουλή για το ιατρικό μισθολόγιο θα επιδεινώσει την κατάσταση". Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη λύπη της για το χαμό του παιδιού, λέει απερίφραστα στους Γιαννιώτες, σε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τις γυναίκες: "Οποιος πραγματικά αγανακτεί και λυπάται για την απώλεια της ζωής του παιδιού, αλλά και κάθε παιδιού και κάθε ανθρώπου, πρέπει να πάρει θέση στα προβλήματα του υγειονομικού συστήματος και να στηρίξει μια πολιτική υπέρ της δημόσιας, δωρεάν, υψηλού επιπέδου, καθολικής και ίσης φροντίδας υγείας για όλους τους ανθρώπους. Αλλιώς, τα δάκρυα γρήγορα θα στεγνώσουν και πολλά άλλα παιδιά θα συνεχίσουν να χάνονται, ακόμα κι όταν η επιστήμη είναι σε θέση να τα σώσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ