Τρίτη 14 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχισε η κούρσα της διαδοχής

Η μάχη της διαδοχής για τη θέση του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μετά από μακροχρόνιο κλεφτοπόλεμο, ξεκίνησε και επίσημα, μετά το θάνατο και την ταφή του εκλιπόντος αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Η εκκίνηση της "κούρσας" έγινε χτες πάνω από τον τάφο του Σεραφείμ, λίγα μόλις λεπτά μετά την ταφή του, όπου τρεις από τους φερόμενους ως επικρατέστερους διαδόχους, έδωσαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τα χέρια, επισημοποιώντας ουσιαστικά τις υποψηφιότητές τους.

Η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου θα γίνει στις 28 Απρίλη και εκλέκτορες είναι οι 77 μητροπολίτες. Οι διεργασίες τις επόμενες μέρες θα ενταθούν, με στόχο την κατάκτηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου και είναι άγνωστο τι μέσα θα χρησιμοποιηθούν. Να σημειωθεί ότι δεν προηγείται κατάθεση υποψηφιοτήτων, αλλά ο καθένας ψηφίζει όποιον κρίνει κατάλληλο. Αν κανένας δε συγκεντρώσει πλειοψηφία η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά, αν και πάλι δεν επιτευχθεί εκλέγεται όποιος στην τρίτη ψηφοφορίες συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Ολες οι ψηφοφορίες γίνονται στη διάρκεια μιας συνεδρίασης των μητροπολιτών.

Το σκηνική, σε σχέση με το ποιος έχει το προβάδισμα, αλλά και με το είδος των κριτηρίων που θα επικρατήσουν δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Ανάμεσα στους υποψήφιους, ως επικρατέστεροι καταγράφονται ο Δημητριάδος Χριστόδουλος,ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος,ο Ιωαννίνων Θεόκλητος,ο Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος.Επίσης ακούστηκε και το όνομα του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου ως μεταβατική λύση, καθώς είναι ο γηραιότερος. Τίποτα όμως δεν αποκλείεται ακόμα και την τελευταία στιγμή, μέσα από την ψηφοφορία, να προκύψει και κάποιος εκτός "λίστας" υποψηφίων και σε αυτούς φαίνεται πως κατατάσσει τον εαυτό του ο Ζακύνθου Χρυσόστομος.Ενας παράγοντας που δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ρόλο θα παίξει είναι αυτός των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Οπως είναι γνωστό, η Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και υπάρχουν πολλά σημεία τριβής με το Πατριαρχείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ