Σάββατο 6 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΚΟΑ
Μπορούμε περισσότερα

Με καθαρό τον προσανατολισμό της: άμεσα προς την πολιτική μάχη των εκλογών του Οκτώβρη, προοπτικά - και παράλληλα με το άμεσα - προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, βγήκε από τη συνδιάσκεψή της η Νότια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Το κείμενο της πολιτικής απόφασης που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι καταλήγει με την εκτίμηση ότι η εκλογική μάχη του Οκτώβρη μπορεί να δοθεί νικηφόρα από την οργάνωση με μέτρο τους ειδικούς στόχους που έχουν τεθεί. Η συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι η νικηφόρα έκβαση αυτής της μάχης θα επηρεάσει θετικά σε γενικότερο επίπεδο καθώς επίσης μπορεί να σηματοδοτήσει και πολιτικές ανακατατάξεις.

Με ένα υψηλό αίσθημα αυτοκριτικής για τη δράση των κομμουνιστών το προηγούμενο διάστημα, η συνδιάσκεψη έδωσε κατεύθυνση για κινητοποίηση των δυνάμεων σε όλους τους τομείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος με κύρια επιδίωξη την κατάκτηση δυο κεντρικών στόχων:

  • Τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για την υπόθεση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.
  • Την αύξηση των εκλογικών ποσοστών με κριτήριο πάντα βέβαια τις σημερινές δυνατότητες.

Ως προς τον πρώτο στόχο, εκτιμάται ως σημαντικός ο ρόλος του μαζικού φορέα στην ανάπτυξη των αγώνων, στη συσπείρωση του κόσμου στην υπόθεση του μετώπου. Και τονίζεται ότι η δράση των συντρόφων στο μαζικό λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην προώθηση και λύση κάποιων αιτημάτων αλλά να στοχεύει στην αλλαγή της πολιτικής συνείδησης των μελών του μαζικού φορέα. Τονίστηκε επίσης ότι μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων και τη δημιουργία επιμέρους συσπειρώσεων, κυρίαρχο ζητούμενο θα πρέπει να είναι η οργανωτική ανάπτυξη της ΚΟΒ, με την ένταξη στις γραμμές της εκείνων των εργαζομένων, των νεολαίων, των γυναικών που θα πρωτοστατούν στο κίνημα.

Για το δεύτερο στόχο τονίστηκε ότι "η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μπορεί να αποτελεί ένα καλό πεδίο συσπείρωσης με κύριο στόχο την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, την ανάδειξη δημοτικών και νομαρχιακών αρχών που θα αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις, στην άγρια φορολογία, στη μετατροπή των δήμων και νομαρχιών σε μηχανισμούς της κυβέρνησης και των ιδιωτών".

Ο στόχος αυτός εξειδικεύτηκε για κάθε έναν από τους δήμους που βρίσκονται στην περιοχή της Αχτίδας και τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η επιτυχία προϋποθέτει τη δραστηριοποίηση όλου του κομματικού δυναμικού.

Από την εμπειρία που μετέφεραν στη συνδιάσκεψη οι αντιπρόσωποι, έγινε καθαρό ότι οι ΚΟΒ πρέπει να ανοιχτούν ακόμα περισσότερο στους ανθρώπους που έχουν γύρω τους "ανεξάρτητα από τη σημαία που κρατούν" όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Να αξιοποιήσουν ένα γενικά θετικό κλίμα που υπάρχει διάχυτο υπέρ του ΚΚΕ, να υπάρξουν μέσα από αυτό το άνοιγμα και οργανωτικά αποκρυσταλλώματα.

Μια αισιοδοξία που πατά γερά στην προηγούμενη δουλιά που έγινε, μετέφεραν στη συνδιάσκεψη οι αντιπρόσωποι της ΚΝΕ. "Δώσαμε μάχες, βγήκαμε δυναμωμένοι. Συγχρονιστήκαμε με το Κόμμα. Πάμε πολύ καλά στην οικοδόμηση. Συνεχίζουμε!", ήταν ορισμένες από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Σημαντική ήταν επίσης η εμπειρία που μεταφέρθηκε από τη σχετικά νεοσύστατη εργατική ΚΟΒ. Το ίδιο το στήσιμό της είχε ευρύτερο θετικό αντίκτυπο. Φάνηκαν αποτελέσματα και σε χώρους που ο κόσμος είχε πολύ καιρό να απεργήσει. "Μόνο όπου δε δουλέψαμε, δεν είχαμε αποτελέσματα" ήταν μια από τις χαρακτηριστικές φράσεις.

Με ένταση τέθηκε από διάφορες ομιλίες το ζήτημα του "Ριζοσπάστη". "Είναι, ειπώθηκε, ο καθημερινός διαφωτιστής και οργανωτής της δουλιάς του Κόμματος. Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε". Και με δεδομένη αυτήν την εκτίμηση, τέθηκαν ειδικοί στόχοι για την αποφασιστική αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας.

Στο μερίδιο της Αχτίδας για το χτίσιμο του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Μήτσος Κατσανάκος από την ΚΕ του Κόμματος. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα, με ποιους θα κτιστεί το μέτωπο, είπε χαρακτηριστικά: Με τους εργάτες κι άλλα λαϊκά στρώματα που συγκρούονται με αυτήν την πολιτική κι ας έχουν ψηφίσει άλλα κόμματα, μ' αυτούς θα κτιστεί το μέτωπο. Να δούμε πώς από τα προβλήματα, θα πάμε στους αγώνες και εκεί θα κτίζεται το μέτωπο. Οι αγώνες είναι ρυάκια που δημιουργούν ένα ποτάμι, που ορμητικό θα σπρώξει, θα σαρώσει το πρόβλημα. Υπάρχουν γύρω μας, είπε, άνθρωποι, που δε θέλουν να φτάσουν στο σοσιαλισμό, αλλά θέλουν να αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση. Να τους βρούμε. Σαν κόμμα να γίνουμε ικανοί να πάρουμε μαζί μας τον κάθε ένα μέχρι όπου πάει. Ενόψει και των εκλογών το ζήτημα των συσπειρώσεων μπαίνει επιτακτικά. Αρκετοί γύρω μας δεν έχουν κομματική στέγη. Αμφισβητούν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΝ κι άλλες δυνάμεις γιατί η πολιτική τους δεν τους καλύπτει. Δεν μπορούν να ζήσουν μ' αυτή την πολιτική. Σ' αυτούς να ανοιχτούμε. Ο καθένας από μας πρέπει να δει τον εαυτό του σ' αυτόν τον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ