Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Απεργία - τροχοπέδη στα σχέδια διάλυσης

Με 24ωρη πανελλαδική - πανσιδηροδρομική απεργία σήμερα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, για να αποσυρθούν το "επιχειρησιακό σχέδιο" συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και οι μεσαιωνικοί κανονισμοί εργασίας

Με την 24ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική απεργία κορυφώνεται σήμερα ο πρώτος κύκλος του απεργιακού μετώπου, που άνοιξαν οι σιδηροδρομικοί την περασμένη Τετάρτη, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για τη συρρίκνωση και το ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων και την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Στην Αθήνα,οι απεργοί σιδηροδρομικοί έχουν προγραμματίσει για σήμερα, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις διοργανώνονται και σε Θεσσαλονίκη,Λάρισα και Βόλο.Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, πάντως, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, με στόχο να αποτρέψουν την εφαρμογή των καταστροφικών κυβερνητικών σχεδίων. Και αυτή τους την αγωνιστική διάθεση εκδήλωσαν με τη μαζική τους συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που κήρυξαν ομόφωνα τα πρωτοβάθμια σωματεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), οι οποίες άρχισαν την περασμένη Τετάρτη και έληξαν χτες με τις τρεις στάσεις εργασίας όλων των σιδηροδρομικών (3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 10 μ.μ.).

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΣ καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΟΣΕ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, αποφεύγοντας ξεκάθαρες απαντήσεις στα δύο βασικά αιτήματα που θέτει η Ομοσπονδία: Να αποσυρθούν το "επιχειρησιακό σχέδιο" συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και οι "μεσαιωνικοί κανονισμοί εργασίας".

Η ΠΟΣ καλεί κυβέρνηση και διοίκηση ν' ακούσουν τις προτάσεις των εργαζομένων, οι οποίες μπορούν να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκάλεσε η αντισιδηροδρομική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Και προειδοποιεί ότι, αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, η ευθύνη για το τι θα συμβεί από δω και πέρα θα βαρύνει αποκλειστικά κυβέρνηση και διοίκηση. Το ΔΣ της ΠΟΣ θα συνεδριάσει αύριο το πρωί για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

"Λουκέτο" στο θεσσαλικό δίκτυο

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή του "επιχειρησιακού σχεδίου", κλείνει από την ερχόμενη Δευτέρα το το δίκτυο Βόλος - Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα,με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του και προοπτική επαναλειτουργίας, κατά τον ΟΣΕ, μετά από 18 μήνες. Η απόφαση να κλείσει το θεσσαλικό δίκτυο έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων, κοινωνικών φορέων και σιδηροδρομικών της Θεσσαλίας, ενώ το θέμα αυτό έφεραν πρόσφατα στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας,Αχ. Κανταρτζής και Ν. Γκατζής.Ως πρώτη αντίδραση, το προσωπικό αμαξοστοιχιών κήρυξε για την ερχόμενη Δευτέρα 4ωρη στάση εργασίας, 9 π.μ. - 1 μ.μ., με αίτημα να μην κλείσει η γραμμή και ν' αρχίσουν τα έργα με παράλληλη λειτουργία του δικτύου, κάτι που έχει επισημάνει, άλλωστε, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), που είναι ο διά νόμου τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Οι σιδηροδρομικοί επισημαίνουν ότι επί πολλά χρόνια γίνονταν έργα εκσυγχρονισμού και μάλιστα του κεντρικού σιδηροδρομικού άξονα, χωρίς ποτέ να διακοπεί η λειτουργία του δικτύου, και τονίζουν ότι αυτό ενισχύει τις υποψίες τους ότι η διακοπή της γραμμής μπορεί να είναι και οριστική, όπως έγινε παλιότερα με τις γραμμές Λαυρίου και Αγρινίου.

Οσον αφορά την τύχη των σιδηροδρομικών που εργάζονται στο θεσσαλικό δίκτυο, η διοίκηση του ΟΣΕ υποστηρίζει ότι δε θα υπάρξουν απολύσεις, αλλά μεταθέσεις σε "γειτονικά δίκτυα" ή όπου αλλού "υπάρχουν ανάγκες"!

Η ΔΕΣΚ

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΣ και εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ - Σ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), υπογραμμίζει ότι για τους σιδηροδρομικούς είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον ΟΣΕ προβλέπει: Τη δραστική συρρίκνωση του δικτύου και ξεπούλημα των κερδοφόρων δραστηριοτήτων στους ιδιώτες, τη μείωση του προσωπικού και των αποδοχών του και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. "Απέναντι στο μονόδρομο της κυβέρνησης, οι σιδηροδρομικοί έχουν μια και μόνη επιλογή: Να αντιτάξουν το δικό τους μονόδρομο, του ενωμένου και συντονισμένου αγώνα, με στόχο την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής", επισημαίνει και καλεί όλους τους σιδηροδρομικούς να στείλουν δυναμικό - αγωνιστικό μήνυμα με τη συμμετοχή τους στη σημερινή πανσιδηροδρομική απεργία, αλλά και να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, με σκοπό την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού ρόλου του ΟΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ