Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Εκσυγχρονιστικές πρωτοτυπίες στην αποασυλοποίηση

Και προειδοποιήσεις του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα ότι κανείς δε δικαιούται να αντιτίθεται στη μεταφορά των ασύλων

Σε εκσυγχρονιστική πρωτοτυπία φαίνεται να καταλήγει τελικά η αποασυλοποίηση, στα πλαίσια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, καθώς η κυβέρνηση σκέπτεται ν' αδειάσει το ένα άσυλο και να γεμίσει ένα άλλο στην Αττική: Να μεταφέρει δηλαδή τους ψυχικά άρρωστους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής(ΨΝΑ) στο Δρομοκαϊτειο.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,απαντώντας σε ερώτηση, επιβεβαίωσε την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων του Δρομοκαϊτειου (17.6.1998) περί της μετακίνησης των ασθενών. Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν "υπάρχει θέμα με το Δρομοκαϊτειο" και είπε στο ΨΝΑ θα γίνει ανακαίνιση κτιρίων και οι μετακινήσεις εντάσσονται στην υλοποίηση του προγράμματος "Ψυχαργώ" που εφαρμόζεται στο ΨΝΑ εδώ και πέντε μήνες, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση, την εξέλιξη και την αποασυλοποίηση". Στο ΨΝΑ, είπε σε άλλο σημείο ο Κ. Γείτονας, εκτός απ' τους ψυχικά άρρωστους, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την ψυχική υγεία γι' αυτό και πρέπει να γίνει διαχωρισμός.

Ο Κ. Γείτονας έσπευσε να υπερκεράσει όσες αντιδράσεις υπήρξαν αλλά και να προκαταλάβει μελλοντικές, επιδεικνύοντας πυγμή: "Δε νομίζω, είπε, ότι νομιμοποιείται, ούτε δικαιούται κανένας να έχει αντιδράσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα γιατί με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να προχωρήσει και η αποασυλοποίηση".

Ηδη για το θέμα αυτό έχουν αντιδράσει οι εργαζόμενοι του Δρομοκαϊτειου, ενώ σήμερα με το θέμα θα ασχοληθεί και η Επιστημονική Επιτροπή του ΨΝΑ. Ο υπουργός έκανε αυτούς τους αφορισμούς στον απόηχο του 1ου Πανελλαδικού Συνεδρίου για την ψυχική υγεία (12 - 13/6.1998 στην Αθήνα) όπου μια απ' τις βασικές διαπιστώσεις ήταν η ανάγκη για "την υπέρβαση του ρόλου του Ψυχιατρείου και την υποκατάστασή του από ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας".

Η απόφαση αυτή πάρθηκε κεντρικά χωρίς τη συμμετοχή των θεσμοθετημένων επιστημονικών οργάνων όταν στο ίδιο συνέδριο ένα απ' τα αιτήματα που διατυπώθηκαν ήταν η "ενεργητική και αποφασιστική συμμετοχή, σε όλα τα επίπεδα, όλων των λειτουργών της ψυχικής υγείας στις διαδικασίες σχεδιασμού, υλοποίησης, φροντίδας, θεραπείας και αποκατάστασης, μέσα από την εξασφάλιση ριζικά αλλαγμένων όρων εργασίας για όλους".

Κατά τα άλλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που θα προβλέπει τομεοποίηση και το οποίο - νομοσχέδιο - με "το συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης που εφαρμόζουμε θα μας οδηγήσει σε μία τέτοια κατεύθυνση που θα έχει θετικά αποτελέσματα όπως είχε και το πρόγραμμα στη Λέρο".

Τέλος ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης "τα 'βαλε" και με την κοινωνία αναφέροντας ότι το ΨΝΑ έκανε τρεις προκηρύξεις για να βρει διαμερίσματα για να βγάλει κάποιους ασθενείς που "είναι έτοιμοι" για την αποασυλοποίηση και δεν εμφανίστηκαν ιδιοκτήτες να νοικιάσουν δωμάτια. Ο Μ. Σκουλάκης είπε ότι και "η ίδια η κοινωνία πρέπει να συμβάλλει με το δικό της τρόπο σ' αυτή την προσπάθεια".

Ασφαλώς και χρειάζεται η συμβολή της κοινωνίας αλλά πάνω απ' όλα ο σχεδιασμός της πολιτείας είναι ο κεντρικός άξονας. Και οι κυβερνήσεις άφησαν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην τύχη της και ως απόδειξη είναι η εσπευσμένη νομοθέτηση, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν τα προγράμματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποασυλοποίηση με «αναγκαστικές νοσηλείες» (2009-01-29 00:00:00.0)
Φωνή αντίστασης στην εμπορευματοποίηση (2003-06-06 00:00:00.0)
Γυμνή η χώρα από υπηρεσίες (2001-04-07 00:00:00.0)
Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία (2001-03-29 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα της ματαίωσης (2000-07-12 00:00:00.0)
Αναστολή και στους συνεταιρισμούς (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ