Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Στα χέρια των καταπατητών

Αμεσα μέτρα για την προστασία του, ζητεί ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Θαν. Ηλιόπουλος

Ο,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα χρόνια στον Υμηττό, στο τμήμα που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας, έχει πέσει σήμερα στα χέρια των καταπατητών!

Στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής και συγκεκριμένα στην περιοχή της χαράδρας - πάνω από το τέρμα της οδού Αθανάτου - η οποία είναι μοιρασμένη ανάμεσα στην Α και τη Β Ζώνη Προστασίας του Υμηττού, οι καταπατήσεις είναι καθημερινή σχεδόν δραστηριότητα. Φτάνει μια βόλτα να κάνει κανείς, για να δει "ενέργειες" και "δράσεις" απίστευτες, όπως παρατηρεί ο υποψήφιος δήμαρχος της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Γλυφάδας Θαν. Ηλιόπουλος,με τον οποίο επισκεφτήκαμε την περιοχή.

"Η εγκατάλειψη του Υμηττού δεν είναι τυχαία" τόνισε, μιλώντας στο "Ρ", ο υποψήφιος δήμαρχος της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης" Γλυφάδας Θαν. Ηλιόπουλος. "Είναι κομμάτι, συνέχισε, της γενικής πολιτικής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που επικρατεί. Ετσι, προωθείται προς πώληση και η δημόσια γη. Είναι τραγικό να λέμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δήθεν, δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί και την ίδια στιγμή το δημόσιο να εκποιεί δημόσια περιουσία".

Ετσι, από μέρα σε μέρα, η περιοχή αλλάζει εικόνα και διαμορφώνεται με βάση τα σχέδια που κάποιοι καταστρώνουν και υλοποιούν στην, κατά τα άλλα, δασική έκταση.

Κι αν θεωρητικά όλες αυτές οι χρήσεις γης απαγορεύονται από το νόμο και τις σχετικές διατάξεις για τον Υμηττό, που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή δασική, κανείς δεν ενοχλεί κανέναν, αφού ούτε δασοφύλακες υπάρχουν, ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση φροντίζει να αποτρέψει αυτή την κατάσταση. Τα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών, βέβαια, δεν ενδιαφέρονται καθόλου να δώσουν τέλος στο χάος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που επικρατεί στην περιοχή. Κάθε άλλο...

Το παράδειγμα της τέλειας έλλειψης, όχι πολιτικής βούλησης, αλλά έστω στοιχειώδους συντονισμού είναι πρόσφατο: Ενώ εκκρεμούν αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, στις 10 Δεκέμβρη του 1997 η ΙΔ ΔΟΥ προώθησε διαδικασία πλειστηριασμού έκτασης στον Υμηττό, αναγνωρίζοντας στην ουσία ότι η έκταση αυτή ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος χρωστούσε στο δημόσιο. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, το υπουργείο Οικονομικών ανέβαλε την τελευταία στιγμή τον πλειστηριασμό!

Η δημοτική αρχή, παράλληλα, δε φροντίζει ούτε να καθαριστεί το δάσος από τα ατέλειωτα σκουπίδια. Να μπει τέλος στη μετατροπή του σε χωματερή. Η κινητοποίηση των κατοίκων το 1995 απέτρεψε τα σχέδια που ήθελαν την εγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης στους πρόποδες του βουνού. Οσο όμως η έκταση αυτή του Υμηττού παραμένει αφύλακτη, ο καθένας μπορεί να τη χρησιμοποιεί όπως θέλει.

Ο Θαν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι η "Προοπτική Δημοτική Κίνηση" απαιτεί την "άμεση ενεργοποίηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του υπουργείου Γεωργίας, της ΕΥΔΑΠ, του δασαρχείου και του Δήμου, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα τα σκουπίδια από το βουνό, να ανοίξουν τα ρέματα και να καθαριστούν. Να τοποθετηθούν άμεσα δασοφύλακες για την προστασία του Υμηττού από ασυνείδητους που τον ρυπαίνουν και τον καταπατούν, να απομακρυνθούν τα ζώα για να προστατευτεί η χλωρίδα και να πετυχαίνουν οι δεντροφυτεύσεις των φορέων, να προγραμματιστούν από το υπουργείο Γεωργίας, τη διεύθυνση δεντροφυτεύσεων και το Δήμο εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις και, τέλος, να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 11 χιλιάδων στρεμμάτων του Υμηττού που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γλυφάδας και να αποδοθούν για χρήσεις δάσους"! Πριν ...καούν κι αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ