Τρίτη 21 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Τελεσίγραφο αγώνα

Συγκέντρωση κατοίκων των κοινοτήτων ενάντια στα σχέδια της TVX GOLD

Τελεσίγραφο αγώνα, ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της TVX GOLD έστειλαν οι κάτοικοι των Κοινοτήτων τής προ του ΑΘΩ περιοχής στη Χαλκιδική, μέσα από ένα μαχητικό και μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ιερισσό. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στην πολυεθνική εταιρία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και πέρα από την περιοχή της Ολυμπιάδας. Συμπαραστάτες στον αγώνα που ξεκινούν τώρα οι συντοπίτες τους, βρέθηκαν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας, που εδώ και 896 μέρες παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα και μέσα από τα φυλάκια που έχουν στήσει προστατεύουν τον τόπο τους από τις παράνομες δραστηριότητες της TVX GOLD.

Σύσσωμοι οι κάτοικοι, των Σταγείρων, της Στρατονίκης, του Στρατωνίου, της Ολυμπιάδας, της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής, που με βάση τον "Καποδίστρια" θα αποτελούν το νέο Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου, προειδοποίησαν πως δε θα επιτρέψουν στην TVX GOLD να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίων χρυσού στη θέση Σκουριές της Μεγάλης Παναγιάς και κοντά στην Κοινότητα Ολυμπιάδας. Τα παιδιά, κρατώντας υψωμένες τις μαύρες σημαίες διαδήλωναν: "TVX για 10 χρόνια, η καταστροφή αιώνια". Ενα σύνθημα που δίνει απάντηση σε όσους παρουσιάζουν την επένδυση ως ανάπτυξη για την περιοχή.

Ηδη από την προηγούμενη Παρασκευή, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής απέρριψε αίτημα της εταιρίας για εγκατάσταση 114 ερευνητικών γεωτρήσεων χρονικής διάρκειας 7,5 ετών. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του ΝΣ, η TVX GOLDκαταγγέλθηκε ως αναξιόπιστη και η μεγάλη επένδυση που διαφημίζει, ως η μεγαλύτερη απάτη στα ελληνικά χρονικά.

Στο συλλαλητήριο καταγγέλθηκε η σύμβαση που ψηφίστηκε στη Βουλή και παρέχει άπειρες διευκολύνσεις στην πολυεθνική για να καταληστέψει την περιοχή για 10 χρόνια, και μετά, αφού τη μετατρέψει σε κρανίου τόπο, να την εγκαταλείψει. Ενδεικτικό στοιχείο, όπως ανέφεραν, αποτελεί ο νόμος που ψηφίστηκε πέρσι και επιτρέπει τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων σε δασικές περιοχές (φωτογραφίζει τις Σκουριές). Απαντώντας στο επιχείρημα της εταιρίας πως θα διατηρήσει θέσεις εργασίας, κατήγγειλαν πως μέσα στον επόμενο Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και αναμένονται απολύσεις. Κάλεσαν τους εργαζόμενους στα μεταλλεία να συστρατευτούν στον αγώνα για τη σωτηρία του τόπου τους.

Το ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ Ν. Παρθενιώτης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των κατοίκων και να στραφεί ενάντια στην πολιτική που τους έχει φέρει σε δύσκολη θέση. "Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που δημιουργεί ανεργία και επικαλείται την ανεργία για να εκβιάζει. Στην πολιτική που ξεπουλάει τον τόπο και το μέλλον μας. Κυβέρνηση και εκφραστές αυτής της πολιτικής πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει μέσα από τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ