Πέμπτη 13 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λίγα ακόμη για τις πυρκαγιές

Τι άλλο να προσθέσει κανείς στα όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν, για το δράμα των πυρκαγιών; Μόνο κάποιες επισημάνσεις μπορούν να γίνουν. Να επισημανθούν και να σχολιαστούν κάποιες πλευρές του δράματος. Κι επειδή μιλάμε για δράμα, ας πούμε κάποιες σκηνές.

Ποιες είναι αυτές; Νομίζω, κυρίως δύο. Και αναφέρονται και οι δύο σε δύο φαινόμενα, πολύ εντυπωσιακά. Το ένα είναι ο συγκλονισμός της κοινής γνώμης από το μέγεθος της συμφοράς. Σπάνια συγκλονίστηκε ο πληθυσμός της χώρας σε τέτοια έκταση και σε τέτοιο βάθος. Δεν υπήρξε κάτοικος αυτού του κατακαημένου τόπου, που να μην ταράχτηκε από την καταστροφή, που να μην πόνεσε, που να μην αγανάκτησε. Εκτός των εμπρηστών, φυσικά.

Το άλλο φαινόμενο, που επίσης εντυπωσίασε ή μάλλον εξέπληξε την κοινή γνώμη, είναι η στάση των κυβερνώντων απέναντι στην πύρινη λαίλαπα, που αφάνισε και αφανίζει τη χλωρίδα της ελληνικής γης. Στάση τέτοιας απάθειας, ιδίως τις πρώτες μέρες του κακού, τέτοιας ψυχραιμίας - ψυχικής ψυχρότητας μέσα στη... λάβα των πυρκαγιών - τέτοιας προχειρότητας εξηγήσεων και δικαιολογιών, ώστε ο κοσμάκης σάστισε και άκουγες παντού φωνές:

- Τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Για όνομα του Θεού! Δεν κινούνται; Δεν παίρνουν μέτρα; Δεν αφήνουν όλα τα άλλα, ν' αντιμετωπίσουν το κακό, που μας βρήκε; Πώς μπορούν, ν' αρκούνται σε κάποιες εκνευριστικές εξηγήσεις, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά, και σε κάποιες καθησυχαστικές δηλώσεις, ότι όλα θα διορθωθούν;

Φαινόμενο, λοιπόν, οδυνηρά εκπληκτικό, αυτή η στάση των κυβερνώντων. Καίγεται ο τόπος και αυτοί... πέρα βρέχει, κατά τη λαϊκή έκφραση. Πράγματι... βρέχει, πέρα, σε άλλες χώρες, και οι άρχοντές μας παρηγορούνται, ότι κι εδώ θα βρέξει - πού θα πάει; - και θα λήξει το θέμα!

Δηλαδή, η τακτική της κυβέρνησης είναι, να δικαιολογήσει την τωρινή κατάσταση, όπως - όπως, να περιμένει, να κυλήσει ο χρόνος, να κοπάσουν οι ζέστες, να περιοριστούν οι πυρκαγιές και σιγά - σιγά το θέμα να καταλαγιάσει. Να χάσει την οξύτητά του. Τώρα, που είναι ζεστό - κυριολεκτικά ζεστό λόγω της φωτιάς - τώρα το θέμα είναι δύσκολο, μπελαλίδικο. Οταν κρυώσει ο καιρός, θα κρυώσει κι αυτό. Και η κυβέρνηση θα έχει ευκαιρίες, ν' απασχολήσει το κοινό, μέσω της προπαγάνδας, με διάφορα φληναφήματα, και να του ρίξει στάχτη στα μάτια. Και θα έχει άφθονη, από τα τόσα καμένα...

Το πρόβλημα, λοιπόν, έγκειται, για την κυβέρνηση, στο να το ξεχάσει ο κόσμος. Η ζωή συνεχίζεται, ζωηρή, ταραχώδης, ιδίως στη σύγχρονη εποχή, και όλα ξεχνιούνται. Αυτό, άλλωστε, διακήρυξε, πριν από καιρό, ένας κορυφαίος πολιτικός της χώρας μας. Αναφερόμενος σ' ένα σοβαρό και φλέγον θέμα, που είχε ανακύψει, είπε:

- Σε λίγους μήνες, ποιος θα το θυμάται;

Στη λήθη εναποθέτουν πολλές ελπίδες εξιλασμού των λαθών κι εγκλημάτων τους οι αναρριχώμενοι στις πλάτες του ταλαίπωρου λαού. Ξεχνούν όμως, τι έχει πει, επ' αυτού του θέματος, ένας ποιητής μας: Ο Μαβίλης, στο ποίημά του, που το επιγράφει "Λήθη", λέει:

"Καλότυχοι οι νεκροί, που λησμονάνε, την πίκρα της ζωής..."

Τους νεκρούς μακαρίζει, γιατί ξεχνούν, ενώ τους ζωντανούς τους λυπάται, γιατί, όπως λέει στον τελευταίο στίχο του ποιήματος: "Θέλουν, αλλά δεν μπορούν, να λησμονήσουν". Αποθηκεύουν οι πολίτες μιας χώρας τις μνήμες τους από τα καμώματα και τα εγκλήματα των εξουσιαστών και όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, για μια εξέγερση, ξεσπάνε. Και τότε οι φαύλοι κι ένοχοι εξουσιαστές αναφέρονται, με φόβο και τρόμο, στο εκκλησιαστικό: Πού φύγωμεν, αμαρτωλοί;

Ασημάκης ΓΙΑΛΑΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ