Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αποθήκη" φυσικού αερίου η Ελλάδα;

ΠΑΡΙΣΙ.-

Προκαταρκτική συμφωνία υπέγραψαν χτες στο Παρίσι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και ο πετρελαϊκός κολοσσός "Shell" για να εξετάσουν τη δυνατότητα τροφοδοσίας, μέσω Ελλάδας, της Ευρώπης με τουρκμενικό φυσικό αέριο.

Η "Shell" έχει ήδη υπογράψει αποκλειστική συμφωνία με την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν. Η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ εντάσσεται στο ευρύτερο εγχείρημα να φτάσει αυτό το αέριο στις αγορές της Τουρκίας και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό η συμφωνία προβλέπει να μελετηθεί επίσης η δυνατότητα μεταφοράς αυτού του φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω της Ελλάδας, καθώς και η δυνατότητα μεταφοράς στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα.

Προς το παρόν οι εκεί εγκαταστάσεις προορίζονται για το υγροποιημένο αέριο από την Αλγερία, το οποίο συμπληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο που παραλαμβάνει η Ελλάδα. Εάν η συμφωνία με τη "Shell" υλοποιηθεί, οι εγκαταστάσεις αυτές θα επεκταθούν, ώστε να αποθηκευτεί εκεί αέριο που θα αντλεί η "Shell" και το οποίο θα μεταφέρεται στη συνέχεια σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη βδομάδα μεικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων των δύο εταιριών θα συνέλθει στην Αθήνα για να αρχίσει την από κοινού εξέταση του φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο - στο μέτρο που υλοποιηθεί - θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό χάρη της περιοχής, ενώ θα ασκήσει θετική επίδραση γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ