Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μικραίνει" το "πακέτο Ντελόρ"

"Χαμηλή η απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ελλάδα", δηλώνει η αρμόδια κοινοτική επίτροπος

Τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικοί πόροι, απ' τα Κοινοτικά Ταμεία, για τη χώρα μας επισημαίνει η αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική κοινοτική επίτροπος Β. Μάτις και τονίζει ότι η απορροφητικότητα των κονδυλίων του "Δεύτερου Πακέτου Ντελόρ" από την Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωσε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, αλλά σημείωσε ότι η απορροφητικότητα θα αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Η κοινοτική επίτροπος Β. Μάτις, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη ανακοίνωσε ότι "από το γνωστό δεύτερο πακέτο Ντελόρ στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα κονδύλια των Κοινοτικών Ταμείων, εκτός του Ταμείου Συνοχής, η Ελλάδα έχει απορροφήσει, μέχρι την 1η Σεπτέμβρη 1998, μόνον το 51,77% του συνόλου των 14 δισεκατομμυρίων, περίπου ECU (για την περίοδο 1994 - 1999), ενώ, έναντι των προγραμματισθεισών δαπανών, από την ίδια την κυβέρνηση, για την περίοδο 1994 - 1998, η απορρόφηση είναι στο 68,14%".

Στον αναλυτικό πίνακα που περιέλαβε η Επίτροπος στην απάντησή της προκύπτουν άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τομέα κυρίως των κοινωνικών προγραμμάτων και των προγραμμάτων τα οποία, κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από την κυβέρνηση. Μερικά παραδείγματα: για την Υγεία και την Πρόνοια, η απορρόφηση επί του συνόλου είναι 22,62% και επί του προγραμματισμού 34,21%, για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού 24,58% και 30,73%, αντιστοίχως, για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό 25,98%, 41,82%, για την εκπαίδευση και την αρχική κατάρτιση 29,58% και 45,20%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, στην απάντηση του, χωρίς να αμφισβητήσει τα στοιχεία της κοινοτικής επιτρόπου δήλωσε ότι δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, γιατί ο ρυθμός της απορροφητικότητας των κονδυλίων, όπως κάθε χρόνο, αυξάνει το τελευταίο τρίμηνο. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον ευρωβουλευτή της ΝΔ για προεκλογική σκοπιμότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ