Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η Ιερά Σύνοδος μοίρασε συγχωροχάρτια

Με μια απόφαση - μνημείο υποκρισίας η Ιεραρχία έδωσε, μετά από πρόταση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, άφεση αμαρτιών στους μητροπολίτες που κατηγορούνταν για κακοδιαχείριση

Με μια απόφαση που αποτελεί αποθέωση της υποκρισίας και της ίντριγκας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δίνει άφεση αμαρτιών σε όσους μητροπολίτες με τον ένα ή τον άλλον τρόπο είχαν κατηγορηθεί ότι ευθύνονται για κακή διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Το σκεπτικό της απόφασης είναι σύμφωνο με την αρχική εισήγηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι αν υπάρξει μετάνοια θα υπάρξει και επιείκεια και συγχώρεση.

Κατά τη χτεσινή του ομιλία ο αρχιεπίσκοπος, εν είδει στημένου σκηνικού, έδωσε το σύνθημα, θέτοντας τρεις προϋποθέσεις προς τους μητροπολίτες, οι οποίοι διατέλεσαν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας και βάσει του σχετικού πορίσματος της Επιτροπής Ελέγχου βαρύνονται με ευθύνες για "όσα διεπιστώθησαν ως παρατύπως και μη καλώς έχοντα εν τη διοικήσει και διαχειρίσει χρημάτων τε και πραγμάτων της Εκκλησίας". Συγκεκριμένα, τους ζήτησε: Να αποδεχτούν τις ευθύνες τους για παραλείψεις και παρατυπίες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Να συμφωνήσουν ότι επέδειξαν "ανιδιοτελή ολιγωρίαν εις τινάς περιπτώσεις" διαχειρίσεως των οικονομικών της Εκκλησίας. Και τέλος, να ζητήσουν "τη συγνώμην και τη συναντίληψιν των αδελφών συνεπισκόπων των διά τας ευθύνας ας υπέχουν και διά την ανιδιοτελή ολιγωρίαν ην επέδειξαν, επειδή το σφάλλειν ανθρώπινον και η άφεσις των παραπτωμάτων είναι εντολή του Κυρίου".

Η απόφαση που πήρε στη συνέχεια ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος είναι ένα πραγματικό μνημείο υποκρισίας. Αποφάσισε: "Οπως παράσχει εις τους αγίους αδελφούς τη συγνώμην και εκδηλώσει την συναντίληψιν, ομολογήσει δε ότι περιβάλλει αυτούς μετά της αυτής πάντοτε αγάπης και εμπιστοσύνης και εύχεται όπως ουδέποτε πλέον παρεντύχουν παρόμοια προβλήματα εν τη Εκκλησία".Και επειδή δεν ξεχνάνε και το λαό: "Προς τούτοις η Ιεραρχία γνωρίζει προς τον ευσεβή λαόν ότι ουδείς εκ των ως άνω Ιεραρχών έλαβεν ή κατεχράσθη χρήματα της Εκκλησίας".

Ουσιαστικά οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας μητροπολίτες, όπου μόνο η κορυφή του παγόβουνου ήταν η εξαφάνιση 400 εκατ. δραχμών από την κρατική επιχορήγηση 4 δισ., αποδέχτηκαν την ενοχή τους παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα "συγχωροχάρτι" από τους συναδέλφους τους. Μάλιστα, μετά από πρόταση του αρχιεπισκόπου ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος απέσυρε και τη μήνυση για εξύβριση, την οποία είχε υποβάλει εναντίον του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου. Τελικά αυτοί που χρεώνονται κάποιες ευθύνες είναι οι επίσκοποι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, οι οποίοι και παραπέμπονται στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για να αποφασίσει σχετικώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ