Παρασκευή 16 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
Κενά και σοβαρές παραλείψεις

Παρέμβαση του Β. Εφραιμίδη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Τις σοβαρές παραλείψεις και τα κενά, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα δικαιώματα ασύλου, στις προτάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ για τη Μεσογειακή Πολιτική της ΕΕ επισήμανε με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. Πιο συγκεκριμένα ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε:

"Γενικά θετικές οι προτάσεις στο κείμενο και πειστική η προφορική ανάπτυξή τους από τον εισηγητή. Ορθά επιμένει στη μεσανατολική κρίση και την ανάγκη επιτέλους παρουσίας της ΕΕ με σαφή, συγκεκριμένη - θα πρόσθετα φιλειρηνική - πολιτική. Επίσης θετική η σύσταση να συμπεριληφθεί η Λιβύη στις διαδικασίες και συμφωνίες της Διάσκεψης της Βαρκελώνης και να μη συνεχίζεται ο αποκλεισμός της με αφορμή το γνωστό περιστατικό του Λόκερμπι. Ακόμη σε σωστή κατεύθυνση η επισήμανση της ανάγκης πολυμερών συμφωνιών ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες και αυτών με την ΕΕ - με την προσθήκη επιμένω - στη βάση της ισοτιμίας.

Ομως, τόσο στο κείμενο της σύστασης όσο και στην προφορική του ανάπτυξη υπάρχει ουσιωδέστατη παράλειψη, κρίσιμο κενό. Δε γίνεται καμία αναφορά στην ανατολικότερη περιοχή της Μεσογείου, σχετικά και την ανώμαλη, ερεθιστική κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο, όπως και την ανάλογη, το πρόβλημα της Κύπρου. Υπογραμμίζω αυτήν την παράλειψη, γιατί αφορά κρισιακά προβλήματα αποσταθεροποίησης, συγκρούσεων που μπορεί να έχουν ευρύτερες διαστάσεις".

Εκτός Μεσογείου η... Νοτιοανατολική Μεσόγειος

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με το γνωστό του χιούμορ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στηλιτεύει τη λογική των γενικολογιών, της μη συγκεκριμενοποίησης και του αποκρυφισμού.

"Κάνει εντύπωση, σημειώνει ο Β. Εφραιμίδης, το ότι ο εισηγητής της σύστασης, κ. Σακελλαρίου, αν και ελληνικής καταγωγής - ενώ είναι Γερμανός ευρωβουλευτής - προτείνοντας συστάσεις για τη Μεσογειακή Πολιτική της ΕΕ, παραλείπει τη νοτιοανατολική περιοχή της. Μου θυμίζει το γνωστό ίσως σε όλους ανέκδοτο. Σύμφωνα με αυτό Τούρκος σουλτάνος έδωσε εντολή στη μοίρα του μεσογειακού στόλου του να πλεύσει στη Μάλτα και να επιδώσει ένα φιρμάνι φορολογικού - εισπρακτικού περιεχομένου. Ο στόλαρχος, όπως φαίνεται πολύ καταρτισμένος στη ναυσιπλοϊα, αφού περιπλανήθηκε επί αρκετό διάστημα και δεν μπόρεσε να φτάσει στη Μάλτα, έστειλε μήνυμα στο σουλτάνο του αναφέροντας "Μάλτα γιοκ!", δηλαδή Μάλτα δεν υπάρχει... Δε νομίζω ότι σε παρόμοιο "θαλάσσωμα" να οφείλεται η παράλειψη του κ. Σακελλαρίου.

Θέλω, όμως, να σημειώσω και άλλες παραλείψεις της σύστασης προς το Συμβούλιο. Στις δύο από αυτές, στο κείμενο και προφορικά, αναφέρεται ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δε βελτιώνονται, αλλά επιδεινώνονται και από την άλλη οι απειλές χρήσης βίας για την προσβολή της εθνικής ανεξαρτησίας, ακεραιότητας άλλων χωρών παρατηρούνται μόνιμα από ορισμένα κράτη της περιοχής. Ερώτημα: γιατί η αόριστη αναφορά, γιατί δεν κατονομάζετε ποιες είναι αυτές οι χώρες, γιατί αυτός ο αποκρυφισμός; Πρόκειται για υψηλότατη διπλωματικότητα; Η χρήση και η κατάχρησή της για μακρότατο χρονικό διάστημα στα κείμενα και στις συζητήσεις μας δεν οδήγησε στη βελτίωση, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αποκλεισμό των απειλών για χρήση βίας κλπ. Μήπως θα πρέπει στο κείμενο της σύστασης, για να έχει κάποιο αποτέλεσμα επιτέλους, να κατονομαστούν επώνυμα τα κράτη και οι κυβερνήσεις τους που είναι ένοχα αυτών των παραβιάσεων;

Ακόμη μια παρατήρηση. Στο διατακτικό της σύστασης εκφράζεται η ζωηρή θέληση το Συμβούλιο να αναθεωρήσει, τροποποιήσει και να προωθήσει την καθιέρωση κοινής κοινοτικής πολιτικής για τα δικαιώματα των μεταναστών. Σωστά. Ομως σε ποια κατεύθυνση;

Και γιατί δεν επισημαίνεται η αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης σ' ό,τι αφορά το πανανθρώπινο δικαίωμα και του ασύλου. Επιμένω και ζητάω να συμπεριληφθεί σ' αυτό το σημείο της σύστασης, γιατί ακριβώς στην προηγούμενη Ολομέλεια σχεδόν με ομοφωνία καταδικάσαμε τη δολοφονία της Νιγηριανής Σεμίρ Ανταμού από όργανα των βελγικών αρχών κατά τη βίαιη απέλασή της. Οι συνήγοροι του εγκληματικού περιστατικού υποστήριξαν θρασύτατα κατά τη συζήτηση ότι αυτά τα όργανα εφάρμοσαν τη βελγική νομοθεσία και πρακτική - μέχρι και τη χρησιμοποίηση του μαξιλαριού για τον αποπνιγμό - που ισχύει και στις άλλες χώρες - μέλη και μάλιστα μέσα στο πλαίσιο που χαράζει για το θέμα το Συμβούλιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ