Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βρήκαν "λύση" για το ΤΑΠ - ΟΤΕ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες εκποίησης ενός ακόμα 10% του ΟΤΕ στην εγχώρια και διεθνή χρηματιστηριακή αγορά, ενώ την ίδια ώρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ οδηγούνται σε εκτόνωση. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως άλλωστε είχε διαφανεί από μέρες, η κυβέρνηση και η ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ - ΟΤΕ θα κάνουν χρήση του προκατασκευασμένου συμβιβασμού που "πετυχαίνουν" στο ζήτημα του ασφαλιστικού, - ήταν ένα από τα αιτήματα της απεργίας - ενώ για το μισθολόγιο οι συζητήσεις θ' αρχίσουν την επόμενη βδομάδα. Οσο για το κυρίαρχο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, αυτό μπαίνει για τα καλά στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" του ΟΤΕ.

Υστερα από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και εκπροσώπων του ΟΤΕ, η "λύση" που προκρίνεται για το ΤΑΠ - ΟΤΕ είναι η δημιουργία χρηματοοικονομικού φορέα, που θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά - 175 δισ. περίπου - του Ταμείου Αρωγής, κεφαλαίων του δημοσίου και των εισφορών του ΤΑΠ - ΟΤΕ. Εναντι αυτής της "λύσης", που στην ουσία παραδίδει τα αποθεματικά του Ταμείου Αρωγής στα χέρια της κυβέρνησης, η τελευταία θ' αναλάβει για την τριετία 1998-2000 την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΑΠ - ΟΤΕ.

Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, ανεξάρτητα από την τελική της τύχη, είναι όχι μόνο ετεροβαρής σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται ν' αντιμετωπίσει τη ρίζα του συνταξιοδοτικού προβλήματος, που - όπως αναγνωρίζεται απ' όλους -είναι η ραγδαία μείωση των εργαζομένων στον ΟΤΕ, η αρνητική πορεία στη σχέση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους και η εν λευκώ διαχείριση των κεφαλαίων των ταμείων από την κυβέρνηση. Ετσι η κυβέρνηση έναντι προσωρινών ανταλλαγμάτων - τριετής κάλυψη ελλειμμάτων - που έτσι και αλλιώς αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση, απαιτεί από τους εργαζόμενους να της παραδώσουν τα κλειδιά του επικουρικού τους ταμείου, που είναι δικό τους δημιούργημα. Παράλληλα οι κύριες αιτίες, που προκαλούν το ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων στον ΟΤΕ, παραμένουν ανέπαφες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η "λύση" για τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου Αρωγής, που επιδιώκει η κυβέρνηση για ν' αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του ΤΑΠ - ΟΤΕ για την επόμενη δεκαπενταετία, παρουσιάζει "προβλήματα" και από μια άλλη σκοπιά που αποκρύπτεται. Και αυτό γιατί, ενώ σήμερα το Ταμείο Αρωγής παρουσιάζει πλεόνασμα, σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες του ΟΤΕ, σε μερικά χρόνια και αυτό με τη σειρά του θα παρουσιάσει έλλειμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ