Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Νέοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση και των δημοσίων έργων, δε σταματούν στη διενέργεια όλων των μεγάλων ή ακόμη και των σχετικά μεγάλων έργων, με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης - συγχρηματοδότησης. Ηδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκπονεί μελέτες και ψάχνει νομική φόρμουλα για την εισαγωγή των Ανωνύμων Εταιριών, που διαχειρίζονται τα μεγάλα έργα στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, στο Χρηματιστήριο, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση, προβλέπεται να περάσουν ακόμη και οι Ανώνυμες Εταιρίες, στις οποίες μοναδικός μέτοχος είναι σήμερα το ελληνικό δημόσιο, όπως η "Αττικό Μετρό ΑΕ",η "Εγνατία ΑΕ" κ. ά.

Το αποτέλεσμα, βέβαια, για τους χρήστες των έργων αυτών και γενικότερα για τον ελληνικό λαό, αυτής της πολιτικής θα είναι πολλαπλά δυσμενές, καθώς θα κληθούν να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά τέλη (διόδια, εισιτήρια κλπ.), αφού στο κόστος τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη των "επενδυτών". Ταυτόχρονα, το πέρασμα των εταιριών αυτών στο Χρηματιστήριο θα διευκολύνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει γενικότερα σχέδια ιδιωτικοποίησης διαφόρων τομέων, όπως για παράδειγμα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, κάτι που προδιαγράφει και το περιβόητο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Επιπλέον η κυβέρνηση - και με πρόσχημα ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή μεγάλων έργων στο μέλλον θα είναι δυσκολότερη - διερευνά την έκδοση"προμετόχων" ακόμη και για τα δημόσια έργα και ειδικότερα για τα έργα, που θα γίνουν για την εξυπηρέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η έκδοση έντοκων τίτλων, οι οποίοι θα πωλούνται σε ιδιώτες και στη συνέχεια θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές των έργων.Εργα, που, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, θα μπορούσαν να ενταχτούν στο σενάριο αυτό δεν είναι μόνο τα Ολυμπιακά έργα, όπως το Ολυμπιακό Χωριό, ο Ιππόδρομος κ. ά., αλλά και τμήματα μεγάλων οδικών έργων, που μέχρι τώρα δεν έχουν εξασφαλίσει άλλου τύπου χρηματοδότηση.

Ολα αυτά τα εγχειρήματα έρχονται σε πλήρη συμφωνία, με την ανάθεση της πλήρους διαχείρισης των δημοσίων έργων σε χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς, όπως έγραψε πρόσφατα ο "Ρ". Βασίζονται δε στην ίδια λογική της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία κανένα δημόσιο έργο δε θα κατασκευάζεται πλέον για την εξυπηρέτηση κοινωφελών σκοπών, αλλά με αποκλειστικό γνώμονα το ιδιωτικό κέρδος και συμφέρον...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τερατούργημα που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση νερού και δασών (2024-04-26 00:00:00.0)
Προεκλογικές μεθοδεύσεις ξεπουλήματος (2004-01-31 00:00:00.0)
Προεκλογική φιέστα στο λιμάνι (2003-09-19 00:00:00.0)
Εμπόρευμα προς όφελος ιδιωτών το νερό! (2002-07-31 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου (2000-06-02 00:00:00.0)
Διαφθορά σπέρνει η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων (1998-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ