Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απαντούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης στις απειλές του υπουργού Παιδείας και στην επιχείρηση τρομοκράτησης και κατασυκοφάντησης του αγώνα τους που στήνεται με την ενεργό δράση διευθυντών σχολείων, κάποιων γονιών και καθηγητών που εμφανίζονται ως υπερασπιστές της "εκσυγχρονιστικής μεταρρύθμισης" και φυσικά των γνωστών για την καταστροφική δράση τους εξωσχολικών στοιχείων.

Δυστυχώς γι' αυτούς, η πλειοψηφία των καθηγητών και των γονιών τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων μαθητών, που διεκδικούν την κατάργηση του νόμου 2525, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή και βιβλία και εκδημοκρατισμό της λειτουργίας των σχολείων.

Σήμερα στο συλλαλητήριο και στην πορεία, που θα ξεκινήσει από το Αγαλμα του Βενιζέλου και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αναμένεται να συμμετέχουν μαζικά οι μαθητές των 50 γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό κατάληψη, αλλά και καθηγητές. Ηδη οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με κοινή ανακοίνωσή τους, τάσσονται υπέρ των αιτημάτων των μαθητών και καλούν τους εκπαιδευτικούς να ενισχύσουν το μέτωπο παιδείας που αναπτύσσεται.

Οι "αγανακτισμένοι"

Μπροστά στον αγωνιστικό πυρετό που έχει κυριεύσει τη μαθητική κοινότητα, οι υποτακτικοί του υπουργείου Παιδείας, και του "εκσυγχρονιστικού" ύφους και ήθους της κυβέρνησης, ανέλαβαν δράση. "Πρωτοπόροι" γονείς εκλεγμένοι στα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καλούν Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών, μέσα από την παρέμβαση του εισαγγελέα και την επιβολή ποινών...

"Λαμπερό" παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου Καλαμαριάς, όπου ο Σύλλογος Γονέων, χωρίς την έγκριση της ΓΣ, μαζί με τους καθηγητές κατέλαβαν το κτίριο, ώστε να αποτρέψουν την επανακατάληψή του από τους μαθητές. Οι μαθητές τελικά έκαναν αποχή προχτές από το μάθημα και χτες το πρωί ευχαρίστησαν τους γονείς και τους καθηγητές που περιφρούρησαν τον αγώνα τους, φυλάσσοντας το κτίριο.

Τέλος και νέο κρούσμα βανδαλισμού παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν μεγάλη ομάδα εξωσχολικών εισέβαλε στο 1ο Λύκειο Ευόσμου και κατέστρεψε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της. Οι "άγνωστοι" εξωσχολικοί φαίνεται ότι γνωρίζουν καλά τη δουλιά τους, αφού εξορμούν μόνο τη νύχτα και σε σχολεία όπου η περιφρούρηση τυχαίνει να γίνεται από λίγους μαθητές.

Συναυτουργός στο έργο διάσπασης και καταστολής των μαθητικών αγώνων, εμφανίζεται μια αυτοαποκαλούμενη "πρωτοβουλία μαθητών", που αγνοώντας τις αποφάσεις ΓΣ των 50 σχολείων, καλεί συγκέντρωση σήμερα σε διαφορετικό σημείο.

Απάντηση στον Αρσένη

Σχολιάζοντας τη στάση του υπουργού Παιδείας, με κοινή ανακοίνωσή τους οι πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζουν ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζει δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από τον αυταρχισμό και τη βία. Ενώ δηλώνουν τη βεβαιότητα πως "θετικές εξελίξεις θα υπάρξουν μόνο με τους συντονισμένους αγώνες καθηγητών, μαθητών, γονιών, φοιτητών και όλων των εργαζομένων". Μόνο με αυτή την προϋπόθεση τα οράματά και οι αγώνες για μια αναβαθμισμένη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση θα γίνουν πράξη, σημειώνουν και ζητούν: Να υλοποιηθούν τα αιτήματα των μαθητών και οι θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι. Να εξασφαλιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα, οι επαγγελματικές προοπτικές των μαθητών. Να διασφαλιστούν και να διευρυνθούν τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των καθηγητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ