Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ
Χτίζουν μέσα στο δάσος Πευκωτού

Με καθημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το πρωί και κατάληψη των υπό κατασκευή κτιρίων του Κέντρου Ερευνών Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) και των διοικητικών (ΕΚΕΥ), μέσα στο δάσος Πευκωτού στη Βάρη, συνεχίζουν οι κάτοικοι και ο δήμος τις κινητοποιήσεις τους για την αναστολή των εργασιών, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν ήδη προσφύγει.

Ετσι και χτες, οι κάτοικοι, τα μέλη της επιτροπής αγώνα και ο δήμαρχος με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που συγκεντρώθηκαν, ματαίωσαν και πάλι τις εργασίες στο χώρο, αποφασισμένοι να αντισταθούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, που θα επιφέρει, όπως δήλωναν, η κατασκευή του έργου αυτού. "Ο αγώνας θα συνεχιστεί", δήλωσε χαρακτηριστικά στους κατοίκους ο δήμαρχος Κώστας Μπαγκλατζής και τους κάλεσε, όλοι μαζί να περιφρουρήσουν το χώρο. Οι δυναμικές αυτές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, με αίτημα να μην κατασκευαστούν εκεί τα συγκεκριμένα κτίρια από τη ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων).

Το οικόπεδο αυτό, όπως μας εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Στροφή στο Μέλλον", Κώστας Βλαχάκης,μαζί με την ευρύτερη έκταση, συνολικής επιφάνειας 138 στρεμμάτων, το αγόρασε το 1967 το ίδρυμα Φλέμινγκ από τον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας). Αναφέρεται σαν δασοτεμάχιο τμήματος του δάσους Πευκωτού.

Τον Απρίλη του 1997 το ίδρυμα, στο οποίο ανήκει η γενικότερη έκταση, συνολικής επιφάνειας 7 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου, παραχώρησε 2,5 στρέμματα στο ελληνικό δημόσιο για την ανέγερση των δύο κτιρίων, χωρίς ανταλλάγματα και για αόριστο χρόνο.

Στο τέλος, όμως, του περασμένου Ιούνη, κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ προβλέπει παρεκκλίσεις από τον κτιριοδομικό κανονισμό και από το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό για το φωτισμό και τον αερισμό του χώρου, καθώς και την κύρια χρήση του υπογείου του. Και με όρους τέτοιους, που "φωτογραφίζει" την πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Στο πλευρό των κατοίκων, ήταν χτες και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής Νίκος Στεφανίδης και το μέλος της Γραμματείας της ΝΑΣ Παύλος Βαλαής, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ